Porokovali, rozišli sa... A zas ho urazil!
17 | 11 | 2023 I Milan Laca

Lídri Spojených štátov a Číny sa zišli a odišli každý svojou cestou. Joe Biden a Si Ťin-pching zaznamenali na samite v San Franciscu rozdiely.

Stretnutie, zázrak sa nekonal

Summit amerického a čínskeho lídra, ktorý sa konal na predmestí San Francisca, sa skončil bez prielomov, hoci viedol k množstvu konkrétnych dohôd. Joe Biden a Si Ťin-pching oznámili obnovenie kontaktov medzi armádami oboch krajín a vytvorenie pracovnej skupiny na boj proti drogám. Zdá sa, že priania Pekingu zrušiť sankcie a zmeny v americkej politike kontroly vývozu citlivých zariadení boli zohľadnené. 

Konštruktívne porokoval s diktátorom!

Krátko po rokovaniach, ktoré šéf Bieleho domu označil za „konštruktívne a produktívne“, opäť označil predsedu ČĽR za diktátora. "Počúvaj, on je naozaj diktátor." Diktátor v tom zmysle, že je to ten istý chlapík, ktorý riadi komunistickú krajinu, ktorej vláda je úplne iná ako naša. Je jednoducho nemožné to poprieť alebo sa s tým hádať,“ povedal Joe Biden v odpovedi na priamu otázku korešpondenta CNN.

Trochu slniečka v studenej vojne

V súlade s diplomatickým protokolom a základnou slušnosťou sa prvé osobné stretnutie po roku medzi šéfom Bieleho domu a prezidentom Čínskej ľudovej republiky začalo na celkom priateľskej nôte. „Musíme zabezpečiť, aby konkurencia neprerástla do konfliktu. Túto súťaž musíme aj zodpovedne zvládnuť. To je to, čo Spojené štáty chcú a čo máme v úmysle urobiť. Tiež verím, že svet chce úprimnú výmenu názorov od nás oboch,“ povedal Joe Biden na úvod stretnutia so svojím čínskym náprotivkom.

Pre dve také veľké krajiny, akými sú Čína a Spojené štáty, nie je možné odvrátiť sa od seba. Planéta Zem je dostatočne veľká na to, aby obe krajiny uspeli,“ zopakoval Si Ťin-pching. Po tejto zdvorilostnej výmene odišli v sprievode členov delegácie na rokovania. Nasledoval pracovný obed a krátka prechádzka po usadlosti Filoli plnej olivovníkov.

O čom je v skutočnosti samit Biden-Si? VYHNÚŤ SA III. SVETOVEJ VOJNE! (FOTO)
Aký význam má stredajší samit Biden-Si? Dvaja lídri idú riešiť najdôslednejší bilaterálny vzťah na svete, upozorňuje pre americký National Interest profesor na Harvardovej univerzite a analytik národnej bezpečnosti so zameraním na oblasť jadrových... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Výsledky

Po tom, čo prezident USA označil rokovania so Si Ťin-pchingom za „konštruktívne a produktívne“, pristúpil ku konkrétnym výsledkom. Vedúci predstavitelia oboch krajín sa dohodli na priamej vzájomnej komunikácii. Okrem toho sa Washington a Peking rozhodli obnoviť vojenské kontakty, prerušené Čínou v auguste 2022.

Po druhé, Joe Biden hovoril o prísľube Číny, sprísniť kontroly jej chemických spoločností, ktoré vyrábajú prekurzory fentanylu, smrteľnej zložky liekov, predávaných v Spojených štátoch. "Pomôže to zachrániť životy a vysoko oceňujem angažovanosť prezidenta Si Ťin-pchinga v tejto otázke," povedal americký prezident. Ďalšou konkrétnou dohodou je rozhodnutie začať medzivládny dialóg na tému umelej inteligencie.

Ukážkové vystúpenia

Strany nemohli ignorovať najcitlivejšiu (najmä pre Čínu) tému – situáciu okolo Taiwanu. Biden povedal, že prebiehala „jasná“, ale „nie búrlivá“ diskusia. Ako neskôr povedal šéf Bieleho domu, potvrdil záväzok USA k politike „jednej Číny“, ale zopakoval, že USA budú naďalej vyzbrojovať Taiwan ako odstrašujúci prostriedok.

San Francisco - Ľudia s americkými a čínskymi vlajkami sledujú kolónu s prezidentom Joeom Bidenom, ktorá prechádza ulicami v San Franciscu v utorok 14. novembra 2023. Biden sa v stredu stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pcingom v rámci summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v San Franciscu.Biden a Si sa naposledy stretli na indonézskom ostrove Bali takmer presne pred rokom. Vzťahy medzi oboma krajinami sa odvtedy zhoršili. FOTO TASR/AP

Zároveň vyčítal svojmu kolegovi Si Ťin-pchingovi rozsiahle nahromadenie čínskych vojenských síl okolo ostrova a vyzval ho, aby nezasahoval do nadchádzajúcich januárových taiwanských volieb. Si Ťin-pching v reakcii zopakoval tézy, ktoré boli už dávno formulované: Čína uprednostňuje mierové znovuzjednotenie Taiwanu s pevninou, Peking si neplánuje vrátiť ostrov násilím.

Ľudské práva 

Počas rozhovoru Joe Biden tiež nezabudol vyjadriť obavy USA, týkajúce sa zadržiavania amerických občanov v Číne, porušovania ľudských práv zo strany Pekingu v Sin-ťiangu, Tibete a Hong Kongu, ako aj ako jeho „nátlakové akcie v Juhočínskom mori “. Na záver prebehla diskusia o najhorúcejšom konflikte súčasnosti – vojne medzi Izraelom a radikálnou skupinou Hamas.

Jeden krok vpred, dva kroky vzad

Komunikácia medzi oboma lídrami sa nezaobišla bez osobného kontaktu. Ak predtým Joe Biden viac ako raz pripomenul históriu svojich osobných stretnutí so Si Ťin-pchingom, tentoraz hovoril o blízkej budúcnosti. 

Záver - urážka 

Len pár hodín po tejto pozitívnej poznámke sa šéf Bieleho domu rozhodol opäť označiť svojho partnera titulom „diktátor“.

Plné gate a sľuby? Alebo Trump na 700 rokov do basy?
Biden varuje pred Trumpovou pomstou, ak vyhrá voľby. Biden: Trump sa bude snažiť pomstiť, ak vyhrá voľby v roku 2024. Hrozba! "Keď Trump hovorí o tom, čo urobí, ak sa vráti do prezidentského úradu, sľubuje 'pomstu a odplatu'. A ak vyhrám... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!