Nový reťazec na Slovensku: Zničí Biedronka slovenských potravinárov?
16 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Pamätáte si na príchod modro-žlto-červeného reťazca na Slovensko? Novo otvorené prevádzky zažili „revolúciu“ v podobe nákupov aj dvadsiatich kilogramov banánov. Pred zhruba dvadsiatimi rokmi na príchod Lidlu doplatilo množstvo drobných rodinných obchodov, ale aj miestni potravinári. Na Slovensko prichádza poľská Biedronka a tá môže, ale nemusí spôsobiť niečo podobné. Môže, lebo lacné produkty, nemusí, lebo zlé meno poľských výrobkov.

Biedronka na Slovensku plánuje otvoriť množstvo predajní nie len v mestách, ale aj v menších obciach, čo je jej obchodná taktika aj v Poľsku. Na jednej strane by to mohlo pomôcť tzv. potravinovým púšťam, na druhej strane hrozí likvidácia rodinných podnikov, ale aj domácich producentov potravín. Biedronka však čiastočne ráta aj s ich výrobkami. Mesto Svidník už sa na príchod nového reťazca aktívne chystá.

Masívny nástup

Poľský megareťazec Biedronka už dlhší čas avizuje svoje rozšírenie aj na slovenský trh s lacnými potravinami. Na jednej strane zvýši konkurenciu, zníži ceny potravín, no prináša aj určité odvrátené stránky.

„Slovenský maloobchodný trh už niekoľko rokov nezažil príchod hráča s ambíciou v strednodobom horizonte otvoriť trojciferný počet prevádzok,”hovorí pre Hospodárske noviny šéf Slovenského združenia pre značkové výrobky Ľubomír Tuchscher.

Osladenie si života bude zase drahšie
Potrebujeme ho do pečenia, ale nachádza sa takmer v každ, kávu, či čaj si bez neho mnohí nevedia predstaviť. Rast cien cukru nás nepoteší zvlášť teraz, keď sa blížia vianočné sviatky, kedy sa pečie ďaleko viac, ako v iných obdobiach roka. Portál... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Riešenie tzv. potravinových púští?

Biedronku v Poľsku nájdete aj v lokalitách, o ktoré veľké reťazce nejavia záujem, čo s určitosťou bude aj ich taktika na Slovensku. Rátajú s tým aj Lidl či Tesco, ktoré podľa Hospodárskych novín plánujú rozšíriť svoje prevádzky do menších miest, či väčších obcí. Predajne s minimom personálu a teda aj nižšími prevádzkovými nákladmi by podľa analytika Ľubomíra Drahovského mohli riešiť tzv. potravinové púšte.

Nie všetky malé obchody po menších obciach však zanikli a práve pre ne môže Biedronka, či expanzia supermarketov všeobecne, predstavovať problém. Mnohokrát ide o rodinné podniky, ktoré nedokážu byť konkurenciou ani cenami, ani sortimentom.

Obavy majú aj potravinári, či poľnohospodári

„Trh s potravinami nevieme nafúknuť, každý nový obchodník zoberie nielen podiel na trhu na úkor iného obchodníka, ale rovnako aj importované potraviny zoberú podiel tým slovenským,“upozorňuje Martin Krajčovič, šéf Asociácie moderného obchodu.

36-tisíc vlastníkov vernostnej karty

Produkty z Biedronky poznajú aj mnohí Oravci, Tatranci či Spišiaci. Za lepšími cenami sa do Poľska oplatí cestovať Slovákom aj z Dolného Kubína, či Popradu – na potravinách ušetria toľko, že ani pohonné hmoty neľutujú. Vedenie reťazca v Poľsku prezradilo, že pred polrokom malo vernostnú kartu „Moja Biedronka“ zhruba 36-tisíc Slovákov.

Druhá strana mince je nedôvera voči kvalite poľských potravín. Agentúra 2muse pre Zväz obchodu previedla anketu, podľa ktorej sa vysoké percento Slovákov obáva práve záplavy ešte menej kvalitných potravín. Navyše to, že poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v rámci celej Európskej únie, skonštatoval Najvyšší kontrolný úrad Poľskej republiky.

Europoslanec z Bruselu: Špehovanie kvôli nenávistným prejavom a "zlé" Rusko
Podľa informácií europoslanca Milana Uhríka prebehlo dôležité hlasovanie o plošnom monitorovaní všetkých súkromných správ v mobile. Odôvodnené to bolo bojom proti šíreniu detskej pornografie, no Uhrík si myslí, že „nastúpi“ salámová metóda –... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Značka „SK špeciality“

Biedronka si podľa HN na Slovensku zaregistrovala aj značku, pod ktorou mieni predávať výrobky od slovenských potravinárov či pestovateľov a chovateľov. V akom pomere k „dovozu“ a v akej cene, to ukáže až čas.

Tešia sa aj vo Svidníku

„Príchod Biedronky na slovenský trh by mohol byť výbornou príležitosťou a cestou, ako sa dostať z čiastočne nepriaznivej situácie, ktorá bola spôsobená nepriaznivými krízami v posledných rokoch,“ konštatuje facebooková stránka Svidník aktuality a návrhy, podľa ktorej už existuje niekoľko možných návrhov pre možné prevádzky.

Hrozí bankrot a PREPÚŠŤANIE! Dotkne sa to aj Slovenska?
Tradičná európska automobilka má byť podľa slov generálneho riaditeľa v problémoch. Pristúpiť musí k drastickému šetreniu. Známa nemecká automobilka Volkswagen má byť v problémoch. Doplácať má na slabý dopyt zákazníkov po elektromobiloch.... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!