MŽP oznámilo podmienky pomoci na obnovu domov po krupobití a zemetrasení
16 | 11 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Majitelia viac než tisícky rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji budú môcť požiadať o finančný príspevok od 1. decembra, a to až do výšky 22.800 eur s DPH. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Novinkou je vyplatenie zálohy 7000 eur, pričom intenzita pomoci môže dosiahnuť až 95 percent z celkových oprávnených nákladov projektu. Podmienky výzvy sú zverejnené na www.obnovdom.sk.

"Táto pomoc štátu na obnovu rodinných domov je nasmerovaná k domácnostiam, ktoré sa dostali do ťažkej životnej situácie po júlovom krupobití a po októbrovom zemetrasení. Štát má slúžiť ľuďom, robíme všetko preto, aby finančná schéma bola spustená čím skôr a pomoc včas doručená občanom," uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Program Obnov dom a jeho výzvy spravuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), financovaný je z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR. "Pomoc z plánu obnovy je určená minimálne pre 1000 postihnutých domácností a s príspevkom až do výšky 22.800 eur. V rámci tejto výzvy je potrebné dodržať súlad s plánom obnovy a odolnosti a dbať na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov," skonštatoval podpredseda vlády pre plán obnovy a odolnosti Peter Kmec (Hlas-SD).

Envirorezort informoval, že podmienky získania finančného príspevku sú zjednodušené. Minimálna požadovaná úspora primárnej energie, ktorá musí byť obnovou rodinného domu dosiahnutá, bude na úrovni 25 percent. V predchádzajúcich výzvach musela byť vyššia ako 30 percent. Oprávnenými výdavkami budú do určitej miery tiež náklady na opravu poškodených stien po zemetrasení. Pre domy poškodené krupobitím a zemetrasením bude umožnená výmena strešnej krytiny aj v prípade, že strecha bola poškodená, ale nejde o teplovýmennú plochu s azbestovou krytinou. Na získanie príspevku bude nutné potvrdenie obce o poškodení domu. SAŽP bude potvrdenie získavať priamo od obcí.

Ďalšou úpravou je, že k žiadosti nebude potrebný energetický certifikát budovy (ECB) alebo projektové energetické hodnotenie domu (PEH). Tieto dokumenty spolu s ECB po obnove bude stačiť predložiť po ukončení obnovy spolu s koncovou žiadosťou o platbu, teda do 12 mesiacov po nadobudnutí účinnosti zmluvy. SAŽP však odporúča si tieto dokumenty zaobstarať čo najskôr, a to z dôvodu nastavenia opatrení tak, aby bola dosiahnutá minimálna úspora primárnej energie.

Žiadosti bude prijímať SAŽP elektronicky aj písomne. "Majitelia rodinných domov, ktorí majú sťažený prístup k internetu, sa budú môcť obrátiť nielen na regionálne kancelárie, ale tiež na vyškolených pracovníkov obecných a mestských úradov, ktorí im pomôžu," doplnil generálny riaditeľ SAŽP Matej Kerestúr. Žiadosti bude možné podávať od 1. decembra do 31. júla 2024.

Ševčík si podal "budúceho štátnika" Šimečku (VIDEO)
Národná rada SR v utorok (14. novembra) otvorila svoju tretiu schôdzu. Na nej vláda SR pod vedením Roberta Fica predkladá svoje Programové vyhlásenie vlády (PVV). Ak Národná rada SR tento dokument schváli, vláda získa dôveru pre svoje ďalšie... Čítať ďalej
15 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik