M.Šutaj Eštok sa odvolá voči rozhodnutiu o Š. Mašinovi, ten už nastúpil do práce
16 | 11 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizuje odvolanie voči neodkladnému rozhodnutiu súdu o tom, že Štefan Mašin môže naďalej pôsobiť ako vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Opäť namieta príslušnosť súdu, ktorý rozhodoval. Trvá na tom, že konal v súlade so zákonom. Vyšetrovateľ podľa svojho právneho zástupcu Petra Kubinu už nastúpil do práce.

"Keďže ide o verejnoprávny vzťah medzi policajtom a služobným úradom ministerstva vnútra, koná vždy správny súd," vyhlásil Šutaj Eštok. Civilný súd podľa neho v takomto prípade nemôže rozhodovať. Avizovaného odvolávania zo strany opozície sa minister neobáva. Ako skonštatoval, je pripravený ísť do parlamentu.

"Nateraz nie je dôvod pochybovať o tom, že v týchto veciach neodkladných opatrení z antidiskriminačných dôvodov má právomoc jedine civilný súd," skonštatoval Kubina. Ako poznamenal, za svojich klientov podal celkovo sedem návrhov, päť ešte rozhodnutých nebolo.

Minister vnútra po nástupe do funkcie rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Zároveň rozhodol o zrušení funkcie policajných viceprezidentov, čím skončil vo funkcii aj Branko Kišš.

Kubina vtedy označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol. Aj Úrad na ochranu oznamovateľov skonštatoval, že ministerstvo vnútra sa naň malo obrátiť v súvislosti s postavením vyšetrovateľov mimo služby.
Mestský súd Bratislava IV v prípade Mašina aj Kišša už vydal neodkladné opatrenia, podľa ktorých môžu ďalej pôsobiť vo svojich funkciách.
Rozhodnutím ministra sa mal vo štvrtok zaoberať aj parlamentný ústavnoprávny výbor. Nebol však uznášaniaschopný.

Používa vaše dieťa Whatsapp? Varujovanie NBÚ
Cez platformu Whatsapp sa šíri nebezpečný obsah. Skupina "Přidej co nejvíc lidí" sprístupňuje pornografický obsah a explicitné videá vrážd či samovrážd, a to hlavne žiakom slovenských a českých základných škôl. Upozornil na to Národný bezpečnostný... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik