Európa nemôže splniť svoj sľub Ukrajine
17 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

EÚ dodá Ukrajine milión delostreleckých granátov – ale nie v marcovom termíne, na ktorom sa lídri dohodli. To v žiadnom prípade nestihneme, povedal pre POLITICO generálny riaditeľ Európskej obrannej agentúry Jiří Šedivý.

O cieli na milión granátov rozhodli lídri EÚ vlani v marci, aby podporili Kyjev v jeho boji proti inváznym ruským silám, no počas utorkového stretnutia ministrov obrany v Bruseli panovali hlboké rozpory v otázke úspechu tejto politiky.

Niektorí, ako nemecký minister obrany Boris Pistorius, povedali, že cieľ sa nedosiahne, a spochybňovali zmysel jeho stanovenia v prvom rade, zatiaľ čo iní, ako napríklad komisár pre vnútorný trh Thierry Breton, povedali, že blok je schopný vyrobiť dostatok munície. 

Šéf EDA sa prikláňa k optimistickejšiemu hodnoteniu. „Cieľ 1 milióna sa dosiahne – možno aj nad rámec toho –, no v skutočnosti je časový plán príliš ambiciózny,“ povedal Šedivý v rozhovore len niekoľko hodín po stretnutí s ministrami obrany v úlohe šéfa technickej agentúry bloku.

Krajiny EÚ doteraz odoslali na Ukrajinu približne 300 000 nábojov, pričom EDA spustila druhú cestu na spoločné obstarávanie munície na doplnenie národných zásob, ako aj na poskytovanie ďalšej podpory Ukrajine. V októbri agentúra uviedla, že sedem členských krajín súhlasilo so zadávaním objednávok na kritickú 155-milimetrovú muníciu v rámci rýchleho spoločného obstarávania.

Rusi ničia Ukrajincom mosty! Nasadili nové silné bomby (VIDEO)
Rusko začalo zhadzovať 1,5-tonové bomby na ukrajinské železničné mosty. Sila úderu je porovnateľná s tromi raketami Iskander. Nové útoky Ruské letectvo použilo „inteligentné“ jeden a pol tonové kĺzavé bomby FAB-1500 na útoky na nepriateľské... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Milan Laca

Zatiaľ čo EDA nezverejní celkový objem týchto kontraktov, Šedivý povedal, že v spojení s národnými objednávkami z väčších krajín ako Nemecko, Francúzsko a Švédsko by to prinieslo „menej než 100 000 kusov streliva“, čím by sa blok dostal hlboko pod hranicou 1 milióna.

"Práve sa zadávajú objednávky," povedal bývalý český minister obrany Šedivý. "Priemysel sa len angažuje."

Hlavný predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell v utorok na ministerstve povedal , že dodávateľov treba vyzvať, aby zvýšili dodávky do krajín zásobujúcich Ukrajinu obmedzením vývozu klientom z krajín mimo EÚ.

Ale to sa ľahšie povie, ako urobí.

"Je dosť nereálne si predstaviť, že by zákazníci mimo EÚ akceptovali akékoľvek prehodnotenie priorít," povedal Šedivý.

Namiesto toho sa vlády musia začať zaväzovať k uzatváraniu zmlúv na „päť až 10 rokov“, aby podnietili investície v EÚ, dodal Šedivý, rovnako ako zdravotnícke firmy dostali hromadné objednávky na vytvorenie zásob masiek a testovacích súprav na COVID počas pandémie.

„Tento cieľ [milión kôl] s najväčšou pravdepodobnosťou nedosiahneme do marca 2024,“ povedal. "Ale zároveň sa tam dostávame."

Zelenského HLAVYBÔĽ! Koniec na dohľad?
"Vytvorte chaos a odstráňte prezidenta": Zelenskyj hovoril o príprave „Majdanu-3“ na Ukrajine. Bloomberg: Zelenskyj povedal, že na Ukrajine sa pripravuje „Maidan-3“. Rusi chystajú prevrat Zelenskyj tvrdí, že Rusko sa snaží zorganizovať nový... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik