DVANÁSTY BALÍK SANKCIÍ A EXPERTI SÚ BEZRADNÍ! Ruská ekonomika rastie, európska klesá
16 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Európska únia pripravuje už dvanásty balíček protiruských sankcií! Jeho súčasťou môže byť aj krok, ktorý ovplyvní schopnosť Ruska viesť vojnu. Lenže podľa agentúry Bloomberg sa zdá, že ruská ekonomika sankciám odoláva. A nielen to! "Rast ruskej ekonomiky prekonáva všetky expertné očakávania!," napísal český ekonóm a autor ekonomickej literatúry Lukáš Kovanda. To potvrdzujú aj dáta, na ktoré sa odvoláva server The Moscow Times. Napriek inflácii, ktorá v Rusku dosahuje 15 percent, informujú české Parlamentní Listy.

Dvanásty balík sankcií

V Bruseli pripravili dvanásty balík sankcií proti Rusku, ktorý má ďalej obmedzovať schopnosť najrozľahlejšej krajiny sveta pokračovať v agresii proti Ukrajine.

„Zdá sa, že Európska únia (EÚ) je pripravená zakázať vývoz presných obrábacích strojov a kľúčových súčastí vybavenia na výrobu zbraní do Ruska. Ak bude zákaz uzákonený a účinne vymáhaný, mohol by zasadiť významnú ranu ruskej obrannej priemyselnej základni (DIB) vzhľadom na význam presných obrábacích strojov v priemyselnej výrobe," uviedol washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

"Agentúra Bloomberg 15. novembra informovala, že 12. sankčný balíček EÚ navrhuje zákaz vývozu presných obrábacích strojov a súčastí strojov, ktoré Rusko používa na výrobu zbraní a streliva, ako sú zváračky, lítiové batérie, termostaty, motory a motory pre drony. Bloomberg oznámil, že Rusko dováža presné obrábacie stroje z Európy, aby udržalo svoju výrobu munície,“ uviedol inštitút s odvolaním sa na agentúru Bloomberg.

Putin na ceste k víťazstvu!
Šokujúce britské vyhlásenie o Putinovi. The Guardian: Ruský prezident Putin získal na Ukrajine prevahu, čas je na jeho strane. Putin je na tom lepšie! Situácia na Ukrajine sa podľa podcastu The Guardian vyvíja v prospech ruského prezidenta... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Milan Laca

Ruská ekonomika rastie natoľko, že to väčšinu expertov zaskočilo

Lenže sa zdá, že ruská ekonomika sankciám odoláva. A nielen to. Dokonca rastie natoľko, že to väčšinu expertov zaskočilo. V tomto zmysle sa na sociálnej sieti X vyjadril ekonóm Lukáš Kovanda. 

"Rast ruskej ekonomiky prekonáva všetky expertné očakávania," napísal v úvode svojho komentára s odvolaním sa na agentúru Bloomberg.

Lukáš Kovanda hovorí

Lukáš Kovanda hovorí

Rusko sa prispôsobilo

Kľúčové odvetvia ruskej ekonomiky sa prispôsobujú a v niektorých prípadoch sa úplne odrážajú od bezprecedentných medzinárodných sankcií uvalených kvôli vojne na Ukrajine. Ruský hospodársky rast a prudký spotrebiteľský dopyt, podporený rozsiahlymi vládnymi výdavkami, umožnili tak rôznorodým podnikom, ako sú banky, výrobcovia automobilov a letecké spoločnosti, nájsť spôsoby, ako sa s tým vyrovnať, a v niektorých prípadoch aj prosperovať, a to napriek americkým a európskym obmedzením,“ napísala agentúra.

Agentúra Bloomberg tiež prišla s upozornením, že Rusko síce stratilo prístup k niektorým high-tech technológiám, ale sankciám dokázalo čeliť tým, že sa preorientovalo na obchodovanie s Čínou a všeobecnejšie s Áziou.

Server The Moscow Times napísal, že ruská ekonomika rástla už druhý štvrťrok po sebe, a to napriek západným sankciám a pretrvávajúcej vysokej inflácii.
Lukáš Kovanda, (Zdroj: Archív L. K. )
Ruská ekonomika rastie, európska klesá

Ekonomika podľa federálneho štatistického úradu v treťom štvrťroku medziročne vzrástla o 5,5 % po poklese v rovnakom období minulého roka. Úradníci predpovedali oživenie ekonomiky v roku 2023, pričom centrálna banka očakáva rast medzi 2,2 % a 2,7 % za celý rok. Minister hospodárstva Maxim Rešetnikov minulý týždeň uviedol, že medziročný rast by mal dosiahnuť 3 %,“ uviedol The Moscow Times .

Moskva odvtedy presmerovala veľkú časť svojho životne dôležitého vývozu ropy a plynu do Číny a Indie a zaviedla menové kontroly, aby podporila rubeľ, ktorý zostáva nestály a obchoduje sa okolo 90 rubľov za dolár. Prezident Vladimír Putin ocenil ekonomickú výkonnosť Ruska zoči-voči západným sankciám. Nezávislí analytici však tvrdia, že obrovský nárast vojenských výdavkov, aj keď podporuje ekonomiku, povedie k ďalším problémom. Inflácia vzrástla a nezamestnanosť je na rekordných minimách, čo vedie k nedostatku pracovných síl a neustálemu tlaku na rast cien. Centrálna banka zvýšila úrokové sadzby na 15 % v snahe skrotiť infláciu,“ nevynechal server aj negatívne stránky.

Hrozí bankrot a PREPÚŠŤANIE! Dotkne sa to aj Slovenska?
Tradičná európska automobilka má byť podľa slov generálneho riaditeľa v problémoch. Pristúpiť musí k drastickému šetreniu. Známa nemecká automobilka Volkswagen má byť v problémoch. Doplácať má na slabý dopyt zákazníkov po elektromobiloch.... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!