Chráni Dlugošovej úrad oznamovateľov, alebo robí politiku? (VIDEO)
18 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Úrad na ochranu oznamovateľov bol donedávna takmer neznámou inštitúciou, kým nezačal chrániť tých, kvôli akým bol vytvorený. Tých, čo voči svojim podriadeným zneužívajú svoje postavenie. Nový šéf Úradu vlády Juraj Gedra a kandidát na poslanca NR SR za stranu Smer-SSD Richard Glück sa naň pozreli bližšie a nadobudli dojem, že aj tento štátny orgán padol za obeť úzkej skupine ľudí prepojených na médiá bývalého hlavného prúdu a zo zahraničia financované mimovládne organizácie.

Gedra a Glück sa o zisteniach okolo tohto úradu viac rozhovorili vo videu na sociálnej sieti Rozobrali pracovné pozadie šéfky úradu, jeho aktivity, ale aj to, s kým úrad mediálne spolupracuje. Mladí sociálni demokrati zrejme vedia, čo s tým – sľubujú totiž, že len prizerať sa nemienia. Úrad a jeho pôsobenie nedávno zaujali aj právnika Dalimíra Solčanského, ktorý čo-to naznačil.

Správna kritička

Glück upozorňuje, že šéfka úradu len plní mediálnu agendu, v ktorej má „mediálnu vojmu“ voči zákonným rozhodnutiam ministra vnútra, pričom Gedra pripomína, že jej advokátskou kompicientkou v rámci Via Iuris bola aj Zuzana Čaputová, čím len potvrdil nedávne zistenia aktivistu Heredoša. O jej politickej príslušnosti hovorí aj jej pôsobenie v Nadácii otvorenej spoločnosti a tiež fakt, že bola koncipientkou u predsedu Špecializovaného trestného súdu Hrubalu.

Aktivista Heredoš protestuje! Neuveríte proti čomu!
Kto pozná prácu aktivistu Mira Heredoša vie, že okrem mimovládok sa „pozerá na zúbky“ tým, ktorí pracujú v štátnej správe, no v skutočnosti by sa teoreticky mohli označovať za „mimovládkarských agentov“. Mnohí koaliční politici ešte v časoch, keď... Čítať ďalej
10 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Politická nadpráca

Podľa mladých sociálnych demokratov na činnosť tohto úradu za dva roky jeho existencie štát vydal milióny eur.

Pucung23 | Hosťami novinárky Petkovej boli policajný prezident, špeciálny prokurátor a sudkyňa

„Organizácia konferencií, z ktorých asi jedna najviac vystihuje všetky ostatné. Festival Pucung v spolupráci s Nadáciou zastavme korupciu, ktorú zakladal ESET, kde sa stále opakovali mená účastníkov ako bývalý policajný prezident Hamran, jeho viceprezident Damian a Imre, pán Jenčo, ktorý dnes tiež zázračne požíva status chránenca úradu,“ menuje Glück to, čím sa úrad zaoberá a Gedra dopĺňa mená účastníkov konferencií o Pamelu Záleskú, Moniku Tódovú, či „profesionálneho udavača“ Františka Imreczeho.  Úrad má tiež správne mediálne pokrytie. Podľa Glücka spolupracuje s novinármi červených denníkov.

Nemienia sa prizerať

„My sa prizerať nebudeme a tak ako sme sľúbili pred voľbami, budeme opravovať to čo sa pokazilo. Špeciálne v prípade tohto úradu je potrebné meniť aj samotný zákon, aby sa predišlo zneužívaniu prideľovania statusu chránenca, ktorý sa tesne pred voľbami začal rozdávať ako lístky do kina,“ upozorňuje Gedra a Glück ho dopĺňa názorom, že zákon nemá chrániť zločincov, ktorí majú správne politické tričko.

Solčanský uvažuje: Čo s prípadným falošným oznamovateľom?
Právnik Dalimír Solčanský upozorňuje na fintu, ktorú prináša Úrad pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Ten sa zviditeľnil tým, že zhruba mesiac pred voľbami pod jeho ochranu spadá záhadne vysoký počet chránených osôb označených z... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Prečo zákon pozná len odmeny?

Právnik Dalimír Solčanský pred ani nie týždňom pripomenul, že zákon pamätá aj na to, že oznamovateľ by mohol byť aj odmenený. Podľa neho by teda nebolo na škodu doplniť ho aj o zodpovednosť za škodu, prípadne pokutu. Zneužívaniu tohto zákona by mohli pomôcť aj prípadné sankcie pre falošného oznamovateľa.

FOTO TASR - Pavol Zachar | František Imrecze bol účastníkom diskusii organizovaných úradom na ochranu oznamovateľov

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!