ŠKANDÁL! Pentagon potichu kupuje ruské ropné produkty!
15 | 11 | 2023 I Milan Laca

Napriek sankciám Pentagon nakupoval ruské ropné produkty.

Americké ministerstvo obrany uzatvára zmluvy s ropnými produktmi prostredníctvom dodávateľov v Grécku a Turecku. Niektoré môžu byť ruského pôvodu, aj napriek západným sankciám.

Šikovná "obchádzka"   

Ako píše „Európska pravda“, s odvolaním sa na vyšetrovanie denníka The Washington Post, dodávky ropných produktov na základe zmlúv Pentagonu pre americkú armádu, uskutočňovali prostredníctvom gréckej ropnej rafinérie Motor Oil Hellas, ktorá sa nachádza na pobreží Egejského mora. Po vyhlásení sankcií na ruskú ropu, ju začali dodávať nie priamo do závodu, ale cez sprostredkovateľa – turecký ropný terminál v meste Gyortiol. Potom ruskú ropu zmiešali a previezli cez niekoľko tankerov, aby zakryli jej pôvod.

Zničený Nord Stream. Ukrajinci, alebo nejaká nová hra?
Koordinátorom útoku na Nord Stream mal byť plukovník ukrajinských ozbrojených síl. WP: bývalý plukovník špeciálnych síl ozbrojených síl Ukrajiny koordinoval sabotáž na plynovody na príkaz generála Zalužného. Nová verzia The Washington Post... Čítať ďalej
13 | 11 | 2023 | Milan Laca

Milióny ruských barelov

Podľa výpočtov WP, za posledné dva roky terminál v Gyortyole dostal 5,4 milióna barelov vykurovacieho oleja, z čoho len 1,9 milióna bolo neruského pôvodu. Navyše od februára 2023, keď vstúpili do platnosti sankcie voči Ruskej federácii, objem dodávok z Ruska do Gyortyolu predstavoval 2,7 milióna barelov. Počas toho istého obdobia vyviezli z terminálu do Motor Oil Hellas  4,2 milióna barelov vykurovacieho oleja – alebo aspoň 56 % všetkého vykurovacieho oleja, prijatého gréckou rafinériou po mori.

Koľko nakúpili?

Washington Post nedokázal určiť presné množstvo vykurovacieho oleja ruského pôvodu vo výrobkoch zakúpených Pentagonom, pretože takéto výrobky sa spracúvajú pomocou mnohých prísad, ktoré sa nedajú vysledovať vo všetkých fázach výroby. Je známe, že od marca 2022, keď USA uvalili sankcie na ruskú ropu, uzavrel Pentagon nové kontrakty s Motor Oil Hellas v hodnote takmer 1 miliardy dolárov.

Pentagon "zatĺka"

Pentagon povedal WP, že si nie sú vedomí ruského pôvodu ropných produktov, pretože zodpovednosť za dodržiavanie sankcií spočíva na dodávateľoch, vrátane Motor Oil Hellas. Samotný Pentagon nemá nástroje na kontrolu dodávateľov.

Niečo sa asi chystá. Peking vo veľkom skupuje zlato!
Čína začala „šialený nákup“ zlata po celom svete. Čínska vláda a investori zvyšujú nákupy zlata ako pred vojno,u alebo globálnym kolapsom mien – dospeli k tomu experti z Military Time. Majú prím Dokonca aj v podmienkach všeobecných finančných a... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik