O čom je v skutočnosti samit Biden-Si? VYHNÚŤ SA III. SVETOVEJ VOJNE! (FOTO)
16 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Aký význam má stredajší samit Biden-Si? Dvaja lídri idú riešiť najdôslednejší bilaterálny vzťah na svete, upozorňuje pre americký National Interest profesor na Harvardovej univerzite a analytik národnej bezpečnosti so zameraním na oblasť jadrových zbraní, Rusko a Čínu Graham Allison.

Obaja to vedia - jadrovú vojnu nemožno vyhrať!

Rovnako ako pred rokom na Bali na okraj summitu G20 toto stretnutie ešte viac objasní chápanie oboch lídrov dvoch protichodných, no napriek tomu neodškriepiteľných faktov. Po prvé, USA a Čína budú tými najzúrivejšími rivalmi, aké kedy história videla. Po druhé, samotné prežitie každého národa si vyžaduje určitý stupeň spolupráce toho druhého.

Obaja cítia v kostiach, že neobmedzená vojna medzi týmito dvoma veľmocami by bola pre oboch katastrofálna. Osvojili si hlbokú pravdu, ktorú najvýstižnejšie vyjadril prezident Reagan: jadrovú vojnu nemožno vyhrať (keďže na jej konci bude zničená vlastná krajina) – a preto nasleduje ďalšia veľká pravda: nesmie sa nikdy bojovať. Obaja chápu, že vyhýbanie sa vojne si vyžaduje serióznu a úprimnú konverzáciu medzi nimi, ich dôveryhodnými asistentmi a vládami, aby sa predišlo nedorozumeniam, nesprávnym výpočtom a následkom nehôd alebo incidentov tretích strán, ktoré ich vtiahnu do vojny, ktorú si ani jeden národ neželá.

San Francisco - Americký prezident Joe Biden vystupuje z lietadla na letisku v San Franciscu v utorok 14. novembra 2023. Biden sa v stredu v San Franciscu stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pcingom v rámci summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Biden a Si sa naposledy stretli na indonézskom ostrove Bali takmer presne pred rokom. Vzťahy medzi oboma krajinami sa odvtedy zhoršili.FOTO TASR/AP

Bez ilúzií

Zároveň si Biden nerobí žiadne ilúzie o Siových ambíciách – ani o vlastných. V Siho veľkom príbehu Čína neúprosne stúpa a USA nezvratne upadajú. A pozorovatelia z Washingtonu zase prijímajú módny naratív, že Čína už vrchol dosiahla.  Mali by preskúmať čísla. Zatiaľ čo tlačové titulky kričia o pozitívnych signáloch v ekonomike USA a negatívnych protivetroch, ktorým čelí Čína, je ťažké ignorovať hrubé fakty.

Bez výraznej odchýlky od súčasných trendov, keď sa rok 2023 o dva mesiace skončí, fakty ukážu, že čínska ekonomika rástla dvakrát rýchlejšie ako ekonomika USA. Podobne, keď sa USA stále viac zamotávajú do podpory ukrajinskej vojny proti Putinovej agresii a izraelskej reakcie na teroristický útok Hamasu zo 7. októbra, Čína sa pridala k väčšine sveta v obhajovaní ukončenia krviprelievania a volaní po rokovaniach.  Ako nedávno uviedol čínsky štátny denník People's Daily : „rovnováha globálnej moci smeruje k rastúcemu východu a klesajúcemu západu; stúpajúci juh a klesajúci sever.“ Slovami Si Ťin-pchinga, „čím je moment ťažší, tým musíme byť sebavedomejší“.

Niečo sa asi chystá. Peking vo veľkom skupuje zlato!
Čína začala „šialený nákup“ zlata po celom svete. Čínska vláda a investori zvyšujú nákupy zlata ako pred vojno,u alebo globálnym kolapsom mien – dospeli k tomu experti z Military Time. Majú prím Dokonca aj v podmienkach všeobecných finančných a... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Milan Laca

21. storočie bude patriť Číne

Tak isto, ako Teddy Roosevelt viedol Spojené štáty do toho, o čom si bol istý, že sa stane „americkým storočím“, Si je podobne presvedčený, že 21. storočie bude patriť Číne. Je odhodlaný viesť Čínu po jej „storočí ponižovania“ zo strany západných mocností do novej éry čínskej veľkosti. 

Dávno predtým, ako prezident Trump zdvihol transparent MAGA, Si Ťin-pching vyhlásil, že nastal čas urobiť Čínu opäť veľkou: podľa jeho slov „veľké omladenie čínskeho národa“. Predpokladá, že Čína počas jeho vlády (očakáva, že bude trvať minimálne do roku 2035) vytlačí USA ako prevládajúcu mocnosť v ázijsko-tichomorskom regióne a časom možno aj vo svete.

San Francisco - Ľudia s americkými a čínskymi vlajkami sledujú kolónu s prezidentom Joeom Bidenom, ktorá prechádza ulicami v San Franciscu v utorok 14. novembra 2023. Biden sa v stredu stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pcingom v rámci summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v San Franciscu.Biden a Si sa naposledy stretli na indonézskom ostrove Bali takmer presne pred rokom. Vzťahy medzi oboma krajinami sa odvtedy zhoršili. FOTO TASR/AP

USA zubami - nechtami

Biden a jeho tím pre národnú bezpečnosť vedia, že USA boli po celé desaťročia od druhej svetovej vojny vedúcou svetovou mocnosťou – a sú rozhodnutí, že to tak aj zostane. Sú hrdí na medzinárodný poriadok, ktorý USA vybudovali a ktorý umožnil svetu zažiť bezprecedentne „dlhý mier“ - až 78 rokov - a umožnil občanom v USA aj vo svete tešiť sa z väčšieho nárastu ich príjmov, zdravia a štandardu než v ktoromkoľvek podobnom období zaznamenanej histórie ( autor má na mysli mier v Západnom svete, pozn. red.) A sú odhodlaní urobiť všetko pre to, aby to tak pokračovalo.

Vo vzťahoch s Čínou je teda Bidenovým cieľom formovať podmienky, v ktorých sa toto súperenie medzi americkou demokraciou a čínskou stranou vedenou autokraciou môže pokojne odohrávať v nasledujúcich desaťročiach – bez toho, aby sa dostal do pasce nezamýšľanej vojny.

Európa sa pripravuje na zimu DVOCH VOJEN
Keďže na Blízkom východe zúria boje a koniec vojny na Ukrajine je v nedohľadne, EÚ dúfa, že sa jej podarí vyhnúť sa opakovaniu minuloročnej energetickej krízy, informuje POLITICO. Minulú zimu čelili Európania prehnaným účtom za energiu, keď sa... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!