Začala sa schôdza k programovému vyhláseniu vlády
14 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) prišiel predložiť svoj program a požiadať parlament o dôveru.

Vláda schválila svoj program v pondelok (13. 11.). Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Premiér Róbert Fico (Smer-SD) predložil Národnej rade (NR) SR Programové vyhlásenie vlády (PVV) a požiadal poslancov o dôveru. V pléne NR SR vyzval zákonodarcov, aby sa pridali k jeho kabinetu a spoločne robili to, čo prikazuje Ústava SR. Poukázal aj na aktuálnu situáciu a stav verejných financií.

"Zhodneme sa na konštatovaní, že štartovacia čiara, z ktorej vláda štartuje, je veľmi hrboľatá, je plná mín a mechanizmov, ktoré ju ohrozujú. Zhodneme sa, že nikdy v histórii moderného Slovenska nepreberala vláda finančné, sociálne a ekonomické záležitosti v takom zdeštruovanom stave, ako to vidíme pri verejných financiách," skonštatoval Fico. Zlyháva podľa neho slobodný trh.

Dodal, že vláda prichádza do obdobia, kedy si uvedomujeme, že akékoľvek "multikulturálne pohľady sú za nami a neprinášajú efekt, ktorý sa od nich očakával". Poukázal na situáciu vo svete a vojnové konflikty, hovorí o porušovaní medzinárodného práva aj o strate autority medzinárodných organizácií.

Na snímke uprostred minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR v Bratislave 14. novembra 2023. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Predseda vlády preto vo svojom vystúpení apeloval na dodržiavanie medzinárodného práva a rešpektovanie našej ústavy. Deklaroval, že zahraničná politika Slovenska sa bude orientovať na všetky štyri svetové strany a že Slovensko bude vystupovať suverénne. Avizoval, že vláda bude chcieť odstraňovať defekty v právnom štáte a bude žiadať o podporu viacerých návrhov zákonov. Zdôraznil tiež, že štátna moc pochádza od ľudí a krajinu nemôžu riadiť médiá či mimovládne organizácie.

Začala sa už aj diskusia

Zatiaľ sa do nej prihlásilo 50 rečníkov písomne, z toho štyria sú za poslanecký klub. V úvode diskusie predstavil vládny program premiér Robert Fico. Následne vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Deklaroval, že vláda sa bude snažiť naplniť nádej občanov na lepší, pokojnejší a bezpečnejší život.

Podľa rokovacieho poriadku môže písomne prihlásený člen snemovne rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Zákonodarcovia môžu na jednotlivých rečníkov reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov bude množné sa prihlásiť do diskusie ešte ústne. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR.

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a predseda NRSR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR v Bratislave 14. novembra 2023. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Diskusia k PVV trvala aj v minulosti viac dní. Napríklad pri schvaľovaní programu kabinetu Igora Matoviča (OĽANO) trvala zhruba päť dní a zapojilo sa do nej okolo 70 rečníkov. Po rekonštrukcii vlády v roku 2018, keď Roberta Fica na premiérskom poste striedal Peter Pellegrini, sa do diskusie prihlásilo písomne 39 rečníkov z radov vtedajšej opozície. V roku 2016, keď o dôveru NR SR žiadal predchádzajúci Ficov kabinet, zasadala snemovňa šesť dní.

HLAS vyslovil plnú podporu programovému vyhláseniu vlády
Hlas-SD je s programovým vyhlásením vlády (PVV) spokojný, podporia ho všetci poslanci zo strany. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR a strany Hlas-SD Peter Pellegrini na utorkovej tlačovej konferencii. V súvislosti s cieľmi vlády dodal, že... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik