ZHRNUTIE: Vláda schválila svoje PVV, dnes o ňom bude rokovať parlament
14 | 11 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Vláda v pondelok schválila svoj program. Programovým vyhlásením vlády (PVV) by sa mala Národná rada SR zaoberať v utorok (14. 11.). Prinášame súhrn priorít vlády v domácej oblasti zakotvených v schválenom programovom vyhlásení.

Vláda so znepokojením vníma pokusy postaviť medzi Západom a Východom novú železnú oponu. Slovensko mieni preto suverénne, v kontexte členstva v Európskej únii a NATO, pokračovať v zahraničnej politike na všetky štyri svetové strany. Zároveň sa chce kabinet riadiť heslom Slovensko na prvom mieste.

Vláda chce zachovať dvojpercentný podiel hrubého domáceho produktu na obranu, obranné výdavky však vzhľadom na vnútroštátne ciele neplánuje ďalej zvyšovať. Podporuje posilnenie spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie. Zároveň presadzuje návrat EÚ k mierovému nastaveniu. Chce tiež obnoviť aktívnu spoluprácu v rámci V4.

Vláda chce posilniť odolnosť štátu a jeho občanov voči hybridnému pôsobeniu, kontrolovať polovojenské skupiny aj preveriť pripravenosť civilnej ochrany a krízového manažmentu. Za jednu z hlavných výziev v blízkej budúcnosti považuje masovú migráciu občanov mnohých štátov Ázie a Afriky do Európy. Pokračovať chce v humanitárnej podpore Ukrajine.

Robert Kaliňák (Smer-SD). FOTO TASR - Pavel Neubauer

Prehodnotenie súdnej mapy s ohľadom na čerpanie financií z plánu obnovy, rekodifikácia civilného práva, stratégia restoratívnej justície a rozvoj ľudských zdrojov v pôsobnosti rezortu spravodlivosti. Aj to sú priority v PVV týkajúce sa oblasti trestnej politiky a spravodlivosti. Dôraz kladie vláda na alternatívne tresty a rozlišovanie medzi páchateľmi. Vláda sa zaviazala prijať aj Národnú protikorupčnú stratégiu.

Neželaní HOSTIA! Fico dal preveriť akreditácie SME, Denníka N, Markízy a Aktualít
Predseda vlády Robert Fico (Smer) dal na Úrade vlády preveriť povolenie na vstup a prácu novinárov z denníkov SME, Denník N, Aktuality.sk a televízie Markíza. Premiér vo svojom vyhlásení, ktoré zdieľal na Facebooku, vyzdvihol pomoc seniorom a... Čítať ďalej
13 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Dlhodobá stratégia rozvoja zdravotníctva, stabilizácia zdravotníckeho personálu, zvýšenie kapacít na zdravotníckych školách aj ich adekvátne financovanie, stabilné a predvídateľné financovanie sektora či rozhodnutie o novej nemocnici v Bratislave sú prioritami vlády. V rámci strednodobých a dlhodobých cieľov chce pokračovať v plnení míľnikov plánu obnovy, venovať sa prevencii duševného zdravia či zaviesť na základných školách výuku o zdraví.

Stabilizácia finančnej situácie, dôraz na inklúziu, lepšie výsledky vzdelávania žiakov a študentov na všetkých stupňoch škôl či snaha o zmenu kultúry vo vzdelávacom prostredí sú prioritami vlády. Krátkodobé a strednodobé priority zahŕňajú zvýšenie zaškolenia detí v ranom veku, implementáciu nového štátneho vzdelávacieho programu na základných školách, prispôsobenie spôsobu vzdelávania na stredných školách či zvýšenie kvality a atraktívnosti slovenského vysokého školstva. Zaviesť chce aj normatívne financovanie materských škôl.

Foto: FB/TD | Tomáš Drucker

Vláda presadí právny a ekonomický rámec rozdelenia Rozhlasu a televízie Slovenska na dve nezávislé verejnoprávne mediálne inštitúcie - Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas, prípadne zváži iné riešenie, ako posilniť verejnoprávnosť RTVS.

Blanár zopakoval, že vláda vojensky Ukrajine nepomôže
Nová slovenská vláda nebude vojensky pomáhať Ukrajine, bude však rešpektovať zbrojárske zákazky na úrovni súkromných firiem. Povedal to v pondelok v Bruseli šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné... Čítať ďalej
13 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vláda chce uplatňovať nulovú toleranciu výskytu medveďa a vlka v blízkosti miest a obcí. Pre zásahové tímy plánuje vydávať včasné povolania na reguláciu medveďa. Zároveň má v pláne zmapovať jeho reálny počet. Ak sa preukáže premnoženie medveďa, začne dialóg s Európskou komisiou o preklasifikovaní stupňa ochrany.

Vláda chce pozdvihnúť slovenský šport na novú úroveň.

Vláda mieni zriadiť expertnú skupinu, ktorá by vyhodnotila možnosti zmeny systému jedného volebného obvodu. Zároveň rešpektuje, že zmena počtu volebných obvodov pre parlamentné voľby si vyžaduje zmenu Ústavy SR.

Programovým vyhlásením vlády by sa mala Národná rada (NR) SR zaoberať v utorok o 13.00 h. Uviedol to predseda vlády Robert Fico, ktorého o tom informoval predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Robert Fico, foto: TASR

Na programové vyhlásenie vlády reagovali v pondelok aj opozičné strany. Podľa hnutia Slovensko dáva signál, že kradnúť sa opäť oplatí. Tvrdí, že vláda oklamala ľudí a nedodržali sa predvolebné sľuby. KDH si myslí, že bolo šité horúcou ihlou. Je písané veľmi všeobecne a bez konkrétnych opatrení či bez toho, ako budú kroky financované.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Horké lieky Michala Šimečku (VIDEO)
Andrej Danko (SNS) „pozval“ Michala Šimečku (PS) na predstavenie do Divadla P. O. Hviezdoslava s tým, že tam budú sedieť všetci priaznivci jeho hnutia, medzi ktorých nepochybne patrí aj Denník N. Danko to prehlásil v relácii RTVS O 5 minút 12, kde... Čítať ďalej
13 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik