Takže zmena! Ukrajina sa chystá na ofenzívu - tú ruskú
14 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Ruské štátne agentúry TASS a RIA Novosti zrejme majú na konte prešľap. Zverejnili správy, ktoré následne ruské ministerstvo obrany označilo za „provokáciu“. Ale nešlo náhodou o klamlivú informačnú operáciu? Podľa ISW je to možné. Medzitým jesenné počasie brzdí vojnové akcie oboch strán. Ukrajinci sa vraj teraz chystajú na očakávanú ruskú zimnú ofenzívu.

 

Vojna na Ukrajine zúri ďalej a podľa washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa zdá, že teraz zlyhalo buď ruské velenie, alebo ruský štátny mediálny aparát. Kvôli správam o situácii pri Dnepre zverejneným ruskou stranou.

Vyzradili tajnosti?

Ruské štátne médiá zverejnili a neskôr stiahli správy o ‚preskupení' ruských síl na východnom (ľavom) brehu Chersonskej oblasti do pozícií ďalej na východ od rieky Dneper, čo naznačuje, že ruské velenie a/alebo ruský štátny mediálny aparát zlyhal,“ napísal inštitút s odkazom na správy ruských štátnych agentúr TASS a RIA Novosti, podľa ktorých sa velenie ruského zoskupenia síl „Dneper“ v súčasnosti pôsobiace na východnom brehu Chersonskej oblasti rozhodlo presunúť jednotky na bližšie nešpecifikované „výhodnejšie pozície“ východne od Dnepra.

TASS a RIA Novosti podľa inštitútu správy v priebehu niekoľkých minút stiahli a agentúra TASS neskôr vydala ospravedlnenie, v ktorom tvrdila, že svoju správu zverejnila „omylom“. Ruská štátna agentúra RBK podľa ISW uviedla, že ruské ministerstvo obrany (MO) označilo správy o preskupení na východnom brehu Chersonskej oblasti za "nepravdivé" a za "provokáciu"

Peskov komentoval presun tankového práporu Poľskom k hraniciam s Bieloruskom
Plány Varšavy na rozmiestnenie nového tankového práporu na východe krajiny sú ďalším krokom k eskalácii napätia. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov si je tým istý. V nedávnom vyhlásení, minister národnej obrany Poľska Mariusz Blaszczak povedal, že na... Čítať ďalej
13 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov odmietol kauzu komentovať s tým, že komentáre tohto typu patria len ozbrojeným silám Ruskej federácie.

Podľa ISW si mohlo ruské velenie vyhodnotiť, že na udržanie Chersonskej oblasti stačí menej jednotiek a časť síl presunúť do miest intenzívnych bojov, napr. k Avdijivke.

Analytici inštitútu ale ponúkajú aj ďalšiu možnosť. Zverejnenie správ a ich neskoršie stiahnutie možno nariadilo samo velenie ruskej armády, ako súčasť informačných operácií.  

Na archívnej snímke zo 14. apríla 2020 hovorca Kremľa Dmitrij Peskov

Kyjev je so svojím postupom spokojný... ako jediný

Server Kyiv Post tvrdí, že ukrajinské sily dokázali na východnom – okupovanom brehu rieky vybudovať relatívne stabilné predmostie, ktoré udržuje. "Kremeľ - na rozdiel od ruských milbloggerov - odmietol komentovať, že ukrajinská armáda dosiahla kľúčový cieľ svojej protiofenzívy - prechodu na východnú stranu rieky Dneper," napísal k tomu server.

Počasie nepomáha ani jednej strane

Pozemné a predovšetkým letecké operácie spomalili kvôli trvalejším dažďom a hmlám. Tie síce skrývajú jednotky pred očami nepriateľa, ale rozmoknutá pôda sťažuje prepravu ťažkej techniky. Kvôli opadávajúcim listnatým stromom je vraj tiež ťažké ťažkú ​​techniku ​​v teréne ukryť.

„ISW naďalej usudzuje, že jesenné poveternostné podmienky znížia tempo ruských a ukrajinských operácií, ale nezastavia ich úplne, a že boje budú na oboch stranách pokračovať počas zimných mesiacov, ako tomu bolo v zime 2022 – 2023 a v rokoch medzi 2014 – 2022,“ napísal inštitút.

Ukrajinci sa vraj teraz chystajú na očakávanú ruskú zimnú ofenzívu a snažia sa nepriateľovi spôsobiť čo najväčšie straty.

"Za posledný deň, 13. novembra, Rusko vo vojne proti Ukrajine stratilo približne 920 vojakov, 8 tankov, 7 bojových obrnených vozidiel, 20 delostreleckých systémov, 1 raketový systém a 24 jednotiek automobilovej techniky a cisterien," napísal server Ukrajinská pravda.

Wall Street Journal: Nová fáza vojny na Ukrajine predstavuje pre Kyjev EXTRÉMNE NEBEZPEČENSTVO!
Bude to nebezpečné! Nová etapa konfliktu na Ukrajine sa stáva pre Kyjev nepriaznivá v dôsledku nahromadenia bojovej sily Ruska a výroby vojenskej techniky, píše The Wall Street Journal. "Ďalšia fáza bojov vyzerá pre Ukrajinu čoraz nebezpečnejšie. ... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik