Humanitárna katastrofa v Gaze. Tanky sú pred nemocnicou!
15 | 11 | 2023 I Milan Laca

Izraelské tanky sa dostali k bránam nemocnice v Gaze: „Situácia je katastrofálna“.

Izraelské jednotky sa prebojovali k bránam hlavnej nemocnice v Gaze, kde boli uväznené stovky ľudí. Palestínski zdravotnícki predstavitelia tvrdia, že pacienti zomierajú pre nedostatok energie, keďže boje medzi Izraelom a Hamasom sa zintenzívňujú.

Kto mal šťastie, unikol

Tisíce ľudí utiekli z nemocnice Al Shifa v meste Gaza, ale zdravotníci uviedli, že zostávajúci pacienti zomierajú kvôli nedostatku energie uprostred intenzívnych bojov medzi izraelskými vojakmi a militantmi, píše The Guardian. Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze za posledné tri dni zomrelo najmenej 32 pacientov, vrátane troch predčasne narodených detí. Zariadenia na záchranu života, ako sú inkubátory, nemôžu fungovať bez paliva pre generátory. "Včera som mal 39 detí a dnes mi zostáva 36," povedal v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters doktor Mohammed Tabasha, vedúci pediatrického oddelenia v Shife. "Neviem povedať, ako dlho to môže trvať." Dnes alebo o hodinu môžem prísť o ďalšie dve deti."

Vyzabíjajte ich čím skôr, musím vyhrať voľby!
Spojené štáty požadovali, aby Izrael urýchlil operáciu, bez ohľadu na obete. Ruská tajná služba: USA za zatvorenými dverami vyzývajú Izrael, aby urýchlil operáciu v Gaze. Dve tváre? Spojené štáty za zatvorenými dverami vyzývajú izraelské... Čítať ďalej
13 | 11 | 2023 | Milan Laca

Blokáda

Izrael uvalil na Gazu to, čo nazýva „totálne obliehanie“ na viac ako mesiac, pričom do pásma vpustil len zlomok zásob. Izraelská armáda vyhlásila, že vytvára bezpečné koridory ľuďom, aby unikli pred intenzívnymi bojmi na severe a presunuli sa na juh, ale palestínski predstavitelia v nemocnici al-Shifa povedali, že komplex je neustále obkolesený silným ostreľovaním. Boje sa úzko sústreďujú okolo brány do Šify. 

Úkryt pre Hamas?

Predstavitelia OSN a experti na ľudské práva zdôraznili, že nemocnice by nikdy nemali používať ako úkryt palestínskych ozbrojených skupín a Izrael by nemal využívať tieto obvinenia ako zámienku na útok na ne. Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie, je v Shife 600 až 650 hospitalizovaných pacientov, ako aj 200 až 500 zdravotníckych pracovníkov a asi 1 500 vysídlených ľudí, ktorí tam hľadajú útočisko. WHO už skôr uviedla, že prinútenie niektorých vážne chorých pacientov opustiť nemocnice v Gaze by bolo „rozsudkom smrti“. Ďalšiu nemocnicu v meste Gaza, Al-Quds, museli v nedeľu zatvoriť po tom, čo jej došlo palivo. Palestínsky Červený polmesiac, ktorý zariadenie prevádzkuje, vyhlásil, že neďaleko sú rozmiestnení izraelskí vojaci. Nemocnica sa pripravuje na evakuáciu 6000 pacientov, zdravotníkov a vysídlených ľudí. Boje však môžu zabrániť ich odchodu. Izraelské obranné sily zverejnili online video, na ktorom je, podľa nich, vidieť militanta s raketometom v areáli nemocnice.

2,3 milióna ľudí NA POCHODE! Plán na VYSÍDLENIE PALESTÍNČANOV do EURÓPY
Hrozí Európe ďalší rok 2015? Uniknutý dokument izraelského ministerstva spravodajských služieb opisuje plán na vyhnanie 2,3 milióna Palestínčanov z Pásma Gazy na Sinajský polostrov a následné presídlenie časti z nich do Európy. Palestínski utečenci... Čítať ďalej
12 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!