AKTUÁLNE Veľké ODSTÁVKY DVOCH BÁNK a OPERÁTORA! Nepôjdu bankomaty, karty, internet ani TV
14 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Nezaplatíte kartou, vypnú aj bankomaty, nepôjde ani internet a TV! Výpadok bude mať aj štát, informuje portál zoznam.sk.

Vo väčšine prípadov sa s odstávkami bánk a iných inštitúcií stretávame počas víkendov, kedy ich využívame menej. Teraz sa ale treba pripraviť na výpadok banky v strede týždňa, konkrétne začne už o pár hodín. Odstávky však plánuje aj ďalšia banka, telekomunikačný operátor aj ústredný portál verejnej správy.

Ako prvá oznámila výpadok svojich služieb VÚB banka na svojom webe“V noci z utorka 14.11.2023 na stredu 15.11.2023 v čase od 01:00 do 6:30 dôjde k plánovanej technickej údržbe online služieb. Za prípadné obmedzenia sa ospravedlňujeme a ďakujeme za pochopenie a trpezlivosť,” informuje banka.

Nekonkretizovala ale, čo všetko nebude dostupné. Keďže ale ide o údržbu online služieb, môžeme predpokladať, že sa bude týkať predovšetkým Internet bankingu a aplikácie.

vub banka

Pripravte si hotovosť

Rozsiahlejšiu odstávku systémov naplánovala mBank. Jej zákazníci však majú na prípravu viac času. Uskutoční sa v nedeľu 19. 11. 2023 v čase od 2:00 do 9:00.

Čo a kedy presne nebude fungovať?

  •  V čase od 2:10 do 7:45 nebudú dostupné platby kartou na termináloch v obchodoch ani výbery z bankomatov.
  •  V čase 2:00 – 9:00 nebudú dostupné tieto služby:
    – internet banking,
    – mobilná aplikácia,
    – platby kartou na internete (ak je vyžadované potvrdenie platby v mobilnej aplikácii alebo pomocou 3D Secure),
    – SMS,
    – mLinka,
    – systém žiadostí o produkty.

Nie je vylúčené, že klienti môžu mať problém s prihlásením sa do internet bankingu aj po ukončení odstávky. Čo robiť v takomto prípade, radí tím mBank: 

“Vyčistite si vyrovnávaciu pamäť prehliadača (tzv. cache) stlačením klávesy F5, resp. kombináciou kláves CTRL+F5, alebo vymažte cookies vo vašom prehliadači.” Banka sa za prípadné komplikácie ospravedlňuje a klientov vyzýva, aby si pripravili dostatočnú hotovosť.

Výpadok portálu verejnej správy

O výpadku informuje aj ústredný portál verejnej správy slovensko.sk“Dovoľujeme si vás informovať, že 15. novembra 2023 (streda) od 20.00 h do 20.30 h budú na portáli slovensko.sk vykonávané technické práce. Počas tejto aktivity môže dochádzať ku krátkodobým výpadkom prihlasovania na portál slovensko.sk,” píše sa v ozname.

Pokiaľ ste plánovali vo večerných hodinách tento portál navštíviť, snažte sa tak urobiť pred alebo až po plánovanom výpadku.

Nepôjde internet, niekde ani televízia

Ak patríte k ľuďom, ktorí sú aktívni najmä v noci, môže sa vás dotknúť plánovaná odstávka mobilného operátora Orange. Uskutoční sa v stredu 15. novembra 2023 v nočnom čase medzi 1:00 a 2:30. 

“Spôsobí dva výpadky služieb mobilnej dátovej siete (2G/3G/4G/5G) po dobu približne 10 minút. Služby poskytované prostredníctvom nasledovných APN budú ovplyvnené výpadkom po dobu približne 90 minút: *.p2p, internet.vip, flte.vip.”

Operátor upozorňuje, že tento výpadok sa bude týkať celého územia Slovenskej republiky a dotkne sa aj zákazníkov Orange Slovensko v zahraničí a zahraničných účastníkov siete Orange Slovensko.

Orange radí, čo robiť, ak by vám po výpadku internet stále nefungoval. “Po výpadku bude potrebné zariadenia pripojené na sieť opätovne prihlásiť. (resp. reštartovať konektivitu, alebo zariadenie odhlásiť a znovu prihlásiť do GSM siete),” informuje.

Odstavia aj Orange Doma

Niektorých zákazníkov operátora Orange čaká aj obmedzovanie poskytovanie služby Orange Doma. Dôvodom sú plánované práce na strane spoločnosti Slovak Telekom, a.s., ktoré sa uskutočnia v nasledujúcich dňoch. Zákazníci si teda nebudú môcť zapnúť televíziu a ani internet, a to niekoľko hodín v strede pracovného týždňa.

Služby nebudú dostupné pre obyvateľov v nasledujúcich lokalitách a časoch:

  • – 15.11.2023 v čase medzi 6:00 – 18:00 v trvaní 720 minút v lokalitách Oravská Poruba, Veličná,
  • – 15.11.2023 v čase medzi 9:30 – 12:00 v trvaní 150 minút v lokalite Brestov,
  •  16.11.2023 v čase medzi 6:30 – 16:30 v trvaní 600 minút v lokalite Štiavnik,
  • – 16.11.2023 v čase medzi 7:30 – 17:30 v trvaní 600 minút v lokalite Koplotovce.

Operátor Orange zároveň upozorňuje svojich klientov, že ak po ukončení výpadku služby naďalej nebudú fungovať, je potrebné reštartovať si svoje zariadenie.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik