Štefan Hamran už nie je prezidentom Policajného zboru, aj tak rečnil v TA3
13 | 11 | 2023 I Mária Sliacka

Štefan Hamran už nie je prezidentom Policajného zboru. Opozícii sa nepáči spôsob, akým bol odvolaný. Vláda Roberta Fica mu vytýka predovšetkým to, že zneužil políciu na kriminalizáciu opozície. On to však vidí inak .

Vraj navýšil dôveru verejnosti v policajný zbor

Hamran v rozhovore pre televíziu TA3 vyhlásil, že za svoj najväčší úspech považuje navýšenie dôvery verejnosti v policajný zbor a odpolitizovanie polície. „Policajný prezident mal prvýkrát voľnú ruku v rozhodovaní a túto právomoc preniesol aj na podriadených,” skonštatoval. Verejnosť si však dobre pamätá, ako škandalózne polícia zasahovala napríklad v bytoch bývalého šéfa SIS Pčolinského alebo bývalého šéfa NAKA Zuriana.

Problém migrácie je politický a politici si s ním nevedia rady

K otázke o migrácii uviedol, že ide o politický problém, s ktorým si politici nevedia dať rady. Vraj policajné zbory opakovane zdôrazňovali, že zaviesť kontroly nič nerieši. Žiadna krajina totiž nie je schopná hermeticky uzavrieť hranice. Hamran je toho názoru, že „ani v jednej krajine Únie nechce politická garnitúra počúvať policajtov. Nasadiť dvojité oplotenie a postaviť policajtov na vnútorné hranice EÚ nie je udržateľné.“ Riešenie vidí v politickom  odstránení príčiny migrácie v krajine jej pôvodu.

Špeciálne sa venoval ochrane novinárov

V rozhovore ďalej uviedol, že sa špeciálne venoval ochrane novinárov. “Spolu s Investigatívnym centrom Jána Kuciaka sme riešili situáciu novinárov. Holanďania majú progresívny prístup a sú nám vzorom. Spúšťali sme tiež projekt na ochranu mládeže a na boj s extrémizmom a radikalizmom. Intenzívne sme rozvíjali spoluprácu so školami, mal to na starosti viceprezident Damián Imre. Je otázne, či a kto bude v projekte pokračovať.”

Účinný boj s hoaxami  a dezinformáciami

Bývalý policajný prezident je zvlášť hrdý na boj s dezinformáciami a hoaxami. Plne totiž podporoval facebookovu stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR, na ktorú sa zniesla zo strany nespokojných občanov vlna kritiky. Administrátor stránky totiž vystupoval nie ako policajt, ale skôr ako aktivista, progresívec.  Napokon, aktivitu v tomto smere nezaprel ani sám Hamran, ktorý v rozhovore pre TA3 povedal: “Veľkým problémom je ak máte v spoločnosti nezodpovedné politicky exponované osoby, ktoré sa snažia využiť vo svoj prospech dezinformačný priestor. Musíme si priznať, že politici môžu výrazne ovplyvniť verejnú mienku a aj v neprospech bezpečnosti jednotlivcov či skupín v tejto krajine.”

Znižovať počty policajtov prikázala vláda

V rozhovore sa Štefan Hamran dotkol aj problému znižovania počtu policajtov. K tomu dochádzalo každoročne  na základe uznesenia vlády od roku 2020. Hamran vraví, že  to bolo nešťastné rozhodnutie , pretože chýbali v uliciach, kde nemohli chrániť občanov.  

Tlačovky v bielej košeli

Tlačovky v bielej košeli ho skutočne preslávili a predstavili v zlom. Teraz vysvetlil, že nenosil uniformu, lebo ju vraj nemal. Poukázal na to, že policajti majú nekvalitné oblečenie a pripadalo mu nefér vziať si zo skladu pracovnú uniformu, tak si radšej kúpil slávnostnú rovnošatu. Nové uniformy pre policajtov plánoval kúpiť budúci rok , ale to už  nestihol. Zo strany sekcie ekonomiky MV SR nebola vôľa reagovať na jeho žiadosť o peniaze na uniformy, tvrdil Hamran v rozhovore pre TA3.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Spolupráca so zahraničím

Štefan Hamran si veľmi pochvaľoval aj spoluprácu so zahraničím. Týka sa to predovšetkým výcviku špeciálnych jednotiek Atlas, ktorá bola vysoko hodnotená v rámci EU. Jednotky slúžia na boj proti terorizmu.