Európa sa pripravuje na zimu DVOCH VOJEN
14 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Keďže na Blízkom východe zúria boje a koniec vojny na Ukrajine je v nedohľadne, EÚ dúfa, že sa jej podarí vyhnúť sa opakovaniu minuloročnej energetickej krízy, informuje POLITICO.

Minulú zimu čelili Európania prehnaným účtom za energiu, keď sa kontinent rýchlo odstavil od ruského plynu. V tomto roku je EÚ lepšie pripravená, no teraz hrozí, že jej trhy s energiou zasiahne aj druhá vojna.

Poučili sme sa?

Hrozí, že konflikt medzi Izraelom a Hamasom naruší vzťahy Európy s Blízkym východom alebo dokonca vtiahne Irán do priamej konfrontácie s Izraelom a jeho západnými partnermi. Zatiaľ čo trhy sú relatívne pokojné, ktorýkoľvek z týchto scenárov môže spôsobiť chaos.

Napriek tomu je Európa „vybavená na to, aby čelila napätiu na svetovom trhu s ropou a naftou,“ povedala komisárka pre energetiku Kadri Simsonová v rozhovore pre POLITICO. Predstavitelia sa poučili z vojny na Ukrajine a pracujú na tom, aby „dobre porozumeli všetkým našim zraniteľným miestam, aby sme ich čo najlepšie riešili a ako môžeme byť pripravení na akékoľvek incidenty alebo núdzové situácie“.

Takže zmena! Ukrajina sa chystá na ofenzívu - tú ruskú
Ruské štátne agentúry TASS a RIA Novosti zrejme majú na konte prešľap. Zverejnili správy, ktoré následne ruské ministerstvo obrany označilo za „provokáciu“. Ale nešlo náhodou o klamlivú informačnú operáciu? Podľa ISW je to možné. Medzitým jesenné... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Diana Zaťková
Politici verejnosť chlácholia

Boje v Gaze a v menšej miere aj pozdĺž severnej hranice Izraela s Libanonom majú vraj na ropné trhy len obmedzený vplyv. Ceny spočiatku vzrástli po správach o útoku militantov Hamasu zo 7. októbra a masívnej reakcii Izraela, ale kľúčový benchmark ropy Brent tento týždeň klesol o 4,2 percenta na približne 81 USD za barel, čo je približne na úrovni pred začiatkom násilia.

Trhy sa vyhli zopakovaniu roku 1973, keď Jomkipurská vojna medzi Izraelom a jeho susedmi podnietila veľkých arabských producentov na čele so Saudskou Arábiou, aby uvalili embargo na svoj vývoz spojencom Izraela. Vzťahy medzi krajinami Perzského zálivu a Izraelom sa za posledných 50 rokov výrazne zlepšili: Spojené arabské emiráty a Bahrajn uznali svoju suverenitu podľa Abrahámskych dohôd z roku 2020, zatiaľ čo Saudská Arábia rokuje o tom, aby urobili to isté.

Je tu však jedna obrovská hrozba

Obchodníci preto vsádzajú na to, že pokiaľ sa konflikt nerozšíri, zásoby ropy zostanú viac-menej stabilné, povedal Viktor Katona, hlavný analytik v energetickej spravodajskej firme Kpler.

Riziko podľa neho vyplýva skôr z Iránu. V najhoršom prípade by rozšírenie konfliktu mohlo spôsobiť, že Irán preruší lodnú dopravu z arabských krajín Perzského zálivu cez Hormuzský prieliv. Iránska vlastná ropa, hoci ju Západ sankcionuje, sa vo veľkých množstvách vyváža do Číny. "Ak Izrael začne udierať na iránske územie a Irán v dôsledku toho bude musieť vyvážať menej, potom Čína nemá dostatok ropy a bude musieť nakupovať odinakiaľ," povedal Katona, že globálne ceny raketovo porastú. "Je to celá špirála, ktorá sa okamžite spustí."

Zničený Nord Stream. Ukrajinci, alebo nejaká nová hra?
Koordinátorom útoku na Nord Stream mal byť plukovník ukrajinských ozbrojených síl. WP: bývalý plukovník špeciálnych síl ozbrojených síl Ukrajiny koordinoval sabotáž na plynovody na príkaz generála Zalužného. Nová verzia The Washington Post... Čítať ďalej
13 | 11 | 2023 | Milan Laca

 

Akákoľvek eskalácia s Iránom by mohla ovplyvniť trhy s plynom a ropou, keďže tretina svetového skvapalneného zemného plynu a šestina jeho ropy sa prepravuje cez Hormuzský prieliv„Ak veci zostanú tak, ako sú, nie je problém, ale ak dôjde k vojne, do ktorej bude začlenený Irán, a oni [zablokujú obchod] cez Hormuzský prieliv, ceny určite stúpnu,“ povedal jeden diplomat EÚ so znalosťou internej energetickej stratégie. 

„Všetci veľkí hráči sa však chcú vyhnúť eskalácii, aj Irán sa tomu chce vyhnúť kvôli hrozbe sankcií", trval na svojom vyslanec.

Sme v lepšej situácii ako v roku 2022

"Sme v oveľa lepšej situácii ako v roku 2022," povedal Georg Zachmann, vedúci pracovník energetického think-tanku Bruegel. "Máme viac tepelných čerpadiel, v obraze sú opäť elektrárne, ktoré sme minulý rok nemali k dispozícii a vybudovali sme viac terminálov na skvapalnený zemný plyn." Varoval však, že ak sa členské štáty prestanú sústrediť na znižovanie dopytu a pokúsia sa dať svojmu vlastnému priemyslu náskok pomocou dotácií, mohlo by to vyvolať márnotratné preteky, „ktoré sú v podstate na škodu všetkých“.

Zima v Európe zároveň nie je to, čo bývala. Podľa správy o monitorovaní satelitu EU Copernicus zverejnenej tento týždeň boli na celom svete za posledné štyri mesiace zaznamenané rekordné teploty, zatiaľ čo minulá zima bola druhá najteplejšia, aká kedy bola na kontinente zaznamenaná. Aj keď to môže byť dobrá správa pre dodávky fosílnych palív náchylných na konflikty v krátkodobom horizonte, je to pravdepodobne zlá správa pre takmer všetko ostatné v dlhšom časovom horizonte.

Niečo sa asi chystá. Peking vo veľkom skupuje zlato!
Čína začala „šialený nákup“ zlata po celom svete. Čínska vláda a investori zvyšujú nákupy zlata ako pred vojno,u alebo globálnym kolapsom mien – dospeli k tomu experti z Military Time. Majú prím Dokonca aj v podmienkach všeobecných finančných a... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik