Banáš: SCHYĽUJE SA K PR*SERU! Klamstiev už je priveľa (VIDEO)
14 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Európsku úniu treba prekopať. Schyľuje sa k veľkému pr*seru. K veľkému očisteniu, pretože tých klamstiev, čo sú tu, najmä v médiách, to už kypí z hrnca. To a mnohé ďalšie zaznelo v rozhovore s bývalým politikom, diplomatom a dnes veľmi úspešným spisovateľom Jozefom Banášom, ktorý priniesli české Parlamentní Listy s odvolaním sa na YouTube kanál Inovace republiky.

„Mám takú životnú skúsenosť, že som príslušník malého národa. Z hľadiska Indie alebo Číny je to sranda. Ale mám skúsenosť z mnohých medzinárodných štruktúr, z organizácií, kde ma rešpektovali a brali ma. Nič nebráni tomu, aby české politické elity, aby slovenské politické elity boli sebavedomé, hrdé. Ale treba dať najavo, že aj malé národy sa môžu presadiť vo svete. Umom, šikovnosťou, vedou, kultúrou, športom a, samozrejme, aj politicky. Na to musíte mať elegantných, sebavedomých politikov... A to sa obávam, že v Česku ani na Slovensku nie sú,“ poznamenal Banáš. 

Ukážte mi dnes silného lídra

Banáš je okrem iného autorom knihy o baťovskom systéme. „Kniha je motivačná. Nazýva sa Som Baťa, dokážem to. Samozrejme, že v nej analyzujem všetky metódy, ako zefektívňoval tú pásovú výrobu, aké metódy mal, systém riadenia. Ale predovšetkým sa sústredím na jeho osobné vlastnosti," hovorí publicista.

"Tomáš Baťa bol a je pre mňa prototypom lídra. Nebol žiadny milosrdný kapitalista, bol tvrdý kapitalista. Ľudia u neho pracovali ako fretky, a predsa ho mali radi a rešpektovali ho; on si ich vážil a vytváral im sociálne a kultúrne podmienky, platové,“ povedal Banáš a zdôraznil, že Baťa bol lídrom preto, že vždy šiel osobným príkladom. 

„Ukážte mi dnes takého lídra, v Česku, na Slovensku, vo Francúzsku, v Nemecku. To sú všetci nešťastní ľudia,“ povedal Banáš. A pripomenul Baťov príbeh, ako keď niečo poplietol, tak aj on sám chodil pred továreň čistiť topánky, ako to chcel po svojich zamestnancoch, pokiaľ niečo pokazili.

Zlomová doba

Podľa Banáša sa v súčasnej dobe schyľuje k veľkému pr*seru. „K veľkému očisteniu, pretože už tých klamstiev, čo sú tu, najmä v médiách, to už kypí z hrnca. Jednoducho, to je taký pretlak, že to musíte niekde uvoľniť. Keď príde tá chvíľa, kedy sa to uvoľní, keď sa to všetko začne energeticky čistiť - a v takých situáciách sa objavujú takí ľudia, ako bol Baťa. Tá doba takému typu praje. Lebo to je zlomová doba,“ poznamenal Banáš. 

Hovoril aj o Čechoch, ktorí podľa neho majú tradíciu revolty. „Ukážte mi ešte jeden národ, ktorý má Jána Husa. Ukážte mi ešte jeden národ, ktorý má Jeronýma Pražského. Jána Husa dávam minimálne na úroveň Ježiša Krista. Ján Hus vedel, že keď nesplní podmienky, ktoré mu stanovil koncil, tak pôjde na tú hroznú smrť. A on šiel, dobrovoľne. V podstate aj Masaryk bol veľká revolta,“ podotkol Banáš.

Remišová zvoláva do ulíc kvôli slobode slova. Kde bola, keď sa vypínali weby? (VIDEO)
Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO/Za ľudí) svojich fanúšikov a voličov na Facebooku v statuse presviedča, že ešte sa nestalo, aby sa premiér krajiny otvorene vyhrážal, ako zatočí so slobodou médií a slobodou prejavu. Remišová na svojej... Čítať ďalej
13 | 11 | 2023 | Eka Balaskova
 

Fica vrátil do hry Matovič

Ku slovenskej politike Banáš spomenul, že je obdivuhodné, že súčasný premiér Robert Fico padol do prachu a zase sa z neho dostal. „Chlapcom v parlamente ale hovorím: Vy by ste mali každý deň poslať kyticu Matovičovi, pretože ten vás vrátil do hry."

Skúsme si hypoteticky predstaviť, nabáda spisovateľ, že uplynulé časy neboli jednoduché, ale že by Slovensko a jeho vládu viedol normálny človek. "Mám pocit, že Fico by sa tak rýchlo nepozbieral. Matovič mu nahrával jedným debilným rozhodnutím za druhým, čo tento človek na Slovensku vyviedol, to je neuveriteľné. Chaos, arogancia, hrubosť, agresivita, na Slovensku panuje nenávisť. Vniesol do verejného života, nielen do politického, agresivitu, drzosť, hrubé výrazy. Toto pomohlo Robertovi Ficovi, že sa dostal z prachu,“ popísal Banáš. 

„Vasil Bilak bol oproti Matovičovi intelektuál a charakterný chlap,“ skonštatoval ďalej.

Bruselský systém eurofondov? Korupcia v priamom prenose

Na záver sa vyjadril aj k európskej politike. „Bol som veľmi silný stúpenec vstupu Slovenska do EÚ. Stále som za to, aby tento formát nejako fungoval. Keď my sme do nej vstupovali, bola to vtedy ešte dosť iná únia. To znamená, že Európska únia by mala podľa mňa fungovať tak, ako kedysi Európske hospodárske spoločenstvo. Voľný tok kapitálu, voľný tok financií, práce, výrobkov. A nie nejaký Brusel, kde sedia nikým nevolení úradníci – a oni rozhodujú o peniazoch. My sme sa vzrušovali za socíku, aký je to skorumpovaný režim, že sa tam podplácalo... Bruselský systém eurofondov, to je korupcia v priamom prenose,“ povedal Banáš. 

„Európsku úniu treba totálne prekopať. Pánboh nás ochraňuj pred väčšinovým hlasovaním,“ domnieva sa Banáš. 

V Česku si všimli: BLÁZINEC NA SLOVENSKU!
Stretli sa, urobili komisiu, a tá jednoducho povie, že ste konšpirátor! České Parlamentní Listy upozorňujú, že slovenský projekt Konšpirátori.sk sa pred niekoľkými rokmi stal vzorom pre českých bojovníkov proti dezinformáciám. Pod heslom „chráňte... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik