Zničený Nord Stream. Ukrajinci, alebo nejaká nová hra?
13 | 11 | 2023 I Milan Laca

Koordinátorom útoku na Nord Stream mal byť plukovník ukrajinských ozbrojených síl.

WP: bývalý plukovník špeciálnych síl ozbrojených síl Ukrajiny koordinoval sabotáž na plynovody na príkaz generála Zalužného.

Nová verzia

The Washington Post označil 48-ročného ukrajinského plukovníka Romana Červinského za „koordinátora“ útoku na plynovody Nord Stream. Ako uvádzajú noviny, s odvolaním sa na svoje zdroje, plukovník nekonal sám a nebol zapojený do plánovania operácie.

SLEDUJTE PLYN, aby ste pochopili vojnu medzi Izraelom a Hamasom
Sledujte plyn, aby ste pochopili jeden z geostrategických dôvodov vojny medzi Hamasom a Izraelom. Je to stále rovnaký príbeh, vojny sa vedú z dôvodov národnej bezpečnosti a pre peniaze, upozorňuje portál southfront.press. Plyn je základným zdrojom... Čítať ďalej
11 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Prikázali mu 
„Červinskij poslúchol rozkazy vyšších ukrajinských predstaviteľov, ktorí boli podriadení hlavnému veliteľovi ukrajinských ozbrojených síl Valerijovi Zalužnému,“ povedali denníku zdroje oboznámené s tým, ako operácia prebiehala. Samotný Červinskij, podľa denníka , popiera svoju úlohu pri výbuchu na Nord Streame.
Pasca na „Wagnerovcov“
Podľa novín, v roku 2020 dohliadal Čevinskij aj na plán „vylákať“ Wagnerovu skupinu do Bieloruska, kde by ich zajali a poslali do Kyjeva. Noviny tvrdia, že plukovník vykonal mnoho tajných operácií proti Rusku. V polovici mája ukrajinský server  „Strana“ informoval, že kyjevský odvolací súd vzal do väzby bývalého vojaka Romana Červinského, ktorý sa vlani v lete pokúsil uniesť ruské vojenské lietadlo, čo viedlo k raketovému útoku na letisko Kanatovo v Kirovogradskej oblasti.
"Ukrajinská stopa"
V marci 2023 americké noviny The New York Times informovali o spravodajských informáciách, podľa ktorých za útokom na Nord Stream stála istá proukrajinská skupina, ktorej plány nemuseli byť kyjevskému vedeniu známe. V auguste nemecká televízia ZDF a noviny Der Spiegel potvrdili, že stopy údajne vedú na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin označil túto verziu za „úplný nezmysel“. Takúto explóziu by, podľa neho, „mohli vykonať iba špecialisti, podporovaní plnou mocou štátu, ktorý má určité technológie“. Putin povedal, že  USA sa teoreticky zaujímajú o incidenty, ako sú výbuchy na Nord Streame, aby mohli dodávať svoj skvapalený plyn do Európy.
Iná verzia
Americký novinár a držiteľ Pulitzerovej ceny Seymour Hersh vo februári zverejnil svoje vyšetrovanie. Podľa neho, výbušné zariadenia pod ruskými plynovodmi nastražili v júni 2022 pod zásterkou cvičenia Baltops potápači amerického námorníctva, s podporou nórskych špecialistov. Podľa Hersha o operácii rozhodol americký prezident Joe Biden.
Nová nádej, nový americký bombardér (VIDEO)
USA otestovali najnovší strategický bombardér B-21 Raider. Americký B-21 Raider uskutočnil svoj prvý skúšobný let. Priblížil sa k tomu, aby sa stal ďalším americkým tajným bombardérom s jadrovým pohonom. Skúšky Ako informovala agentúra AR,... Čítať ďalej
12 | 11 | 2023 | Milan Laca
 

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!