Zlá správa pre milovníkov bežkovania
13 | 11 | 2023 I Mária Sliacka

Milovníci bežkovania , pripravte sa! Tohtoročná sezóna na Štrbskom Plese bude o niečo iná. Je potrebné riešiť údržbu bežeckých tratí, a tak musíte počítať s tým, že si za to aj zaplatíte.

Lepšia kvalita tratí

Od decembra si správca tratí vypýta od bežkárov poplatok za údržbu. S výsledkom by však bežkári mali byť spokojní. Správca zaručuje profesionálnu kvalitu trate.

Koľko si bežkári priplatia

To asi zaujíma každého jedného z nich. Donedávna ste mohli využívať v bežeckom areáli trasu bezplatne. Po novom bude bežecký areál Snow na Štrbskom Plese stáť 5 eur na osobu. Informoval o tom správca bežeckého areálu na Štrbskom Plese Peter Mosný.

Na čo budú využité poplatky

„Denne je to päť eur na osobu, potom je to 70 eur a 150 eur na celú sezónu. Nie je to nejako likvidačné,“ uviedol Peter Mosný pre RTVS.  Poplatky budú využité na faktúry za elektrinu, zasnežovanie, na úpravu tratí, naftu a opravy ratrakov.

Rozhodnutie o poplatkoch výrazne  pomôže aj obci

Obec Štrba vysoké poplatky už  nedokáže platiť. Tie totiž vychádzajú až na 240 tisíc eur.

Starosta obce Štrba Štefan Bieľak vysvetľuje: „Štrbské Pleso bolo možno jedno z posledných stredísk takej kvality v porovnaní s inými v zahraničí, ktoré ešte nemalo spoplatnené trate. Je to teda nevyhnutnosť, aby sme vedeli garantovať to, na čo sú ľudia zvyknutí.“ 

Na sťažnosti sú pripravení

Sezóna bežkovania začne začiatkom decembra a bude trvať do Veľkej noci. Ľudia sa určite budú sťažovať, no nič sa nedá robiť. Poplatok je iba symbolický, ale pomôže pokryť aspoň štvrtinu nákladov na údržbu bežeckých tratí.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik