Washington je nespokojný! Uvažujú o nahradení Zelenského
12 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová

Nespokojnosť Washingtonu so Zelenským pramení z jeho údajnej odchýlky od starostlivo pripraveného plánu ukrajinskej protiofenzívy, informuje maďarský portál Mandiner.

Existuje rastúci konsenzus, že Západ, vedený Spojenými štátmi pomocou Spojeného kráľovstva, sa aktívne snaží nahradiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informoval Asia Times, ktorý preskúmal Magyar Nemzet.

Podľa autora článku CIA a MI6 vo Veľkej Británii už položili základy pre túto zmenu.

K NAHRADENIU ZELENSKÉHO BY MOHLO DÔJSŤ BUĎ PRINÚTENÍM ZELENSKÉHO VYHLÁSIŤ PREZIDENTSKÉ VOĽBY NAPLÁNOVANÉ NA MAREC, ALEBO PREVRATOM NA MAJDANE, AK BY KLÁDOL ODPOR.

USA, najmä námestníčka ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová, v minulosti ovplyvnila zmeny vo vedení na Ukrajine, ako ukázal telefonát z roku 2014 medzi Nulandovou veľvyslancom v Kyjeve, Geoffrey-om Pyatt-om.

Telefonát z roku 2014 odhalil, že Nulandová, námestníčia ministra zahraničných vecí U.S.A a veľvyslanec Kyjeva Geoffrey Pyatt si vybrali prezidentského kandidáta "prijateľného" pre Ukrajinu, za účasti vtedajšieho viceprezidenta Joea Bidena a Jakea Sullivana, teraz Bidenovho poradcu pre národnú bezpečnosť. Situáciu komplikuje prebiehajúce vyšetrovania aktivít Bidenovho syna Huntera na Ukrajine, z ktorého vyplýva, že Biden mohol zasiahnúť do ochrany obchodných vzťahov.

Napriek zdaniu nezávislosti Ukrajiny Spojené štáty poskytujú nielen vojenskú podporu, ale financujú aj platy vládnych úradníkov, armádu a dôchodky – napísal autor.

Trojica Biden, Sullivan a Nulandová, ktorí sa podieľali na rozhodnutiach na Ukrajine v roku 2014, bude opäť hrať kľúčovú úlohu. Nespokojnosť Washingtonu so Zelenským pramení z: údajnej odchýlky od starostlivo organizovaného plánu ukrajinskej protiofenzívy.

Zelenského rozhodnutie obnoviť vojenské operácie na opätovné dobytie Bachmutu proti radám jeho generálov oslabilo vplyv bojov na juhu s cieľom prinútiť Rusko rokovať o Ukrajine s hrozbou Krymu.

Správy naznačujú, že informácia, ako Ukrajina úspešne prelomila obrannú líniu Surovikin, sú odmietané ako propaganda, čo situáciu ešte viac komplikuje.