Sudkyňa E. Berthotyová sa vzdala funkcie členky Súdnej rady SR
12 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Sudkyňa Elena Berthotyová sa v piatok (10. 11.) vzdala funkcie členky Súdnej rady SR. Oznámila to prezidentke SR Zuzane Čaputovej, ktorá ju nominovala, a predsedovi Súdnej rady SR Jánovi Mazákovi. Funkcia jej zanikla 11. novembra. Kancelária Súdnej rady SR o tom informovala na svojom webe.

Dôvodom sú najmä zdravotné komplikácie.

"Berthotyová je predsedníčkou senátu na Najvyššom správnom súde, ide o ozaj náročnú pozíciu. Plne rešpektujem jej rezignáciu," reagoval Mazák.

Berthotyová bola členkou Súdnej rady SR od roku 2014. Najskôr ju nominoval vtedajší prezident SR Andrej Kiska, potom aj Čaputová. Uvoľnené miesto v Súdnej rade SR by mal zaplniť nový nominant hlavy štátu. Dovtedy bude Súdna rada SR konať a rozhodovať v 17-člennom obsadení bez toho, aby stratila svoju legitimitu na výkon kompetencií.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členov dodávajú Národná rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik