Solčanský uvažuje: Čo s prípadným falošným oznamovateľom?
14 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Právnik Dalimír Solčanský upozorňuje na fintu, ktorú prináša Úrad pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Ten sa zviditeľnil tým, že zhruba mesiac pred voľbami pod jeho ochranu spadá záhadne vysoký počet chránených osôb označených z oznamovateľov.

Solčanský v statuse na Facebooku upozorňuje na fakt, že výmena vedenia štátnych orgánov s novou vládnou garnitúrou je na Slovensku viac-menej štandard, no pri týchto voľbách sa niektorí vysokí policajní funkcionári nechali označiť za oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Už to sa mu zdá neštandardné, keďže väčšinou bývajú takýmito oznamovateľmi podriadení. Solčanský však prináša niekoľko ďalších otázok, vrátane vysokého počtu takýchto oznamovateľov za september. Kým Solčanský uvažuje, ako riešiť zneužívanie inštitútu chráneného oznamovateľa, aktivista Miroslav Heredoš upozorňuje na vedenie úradu, ktorý tento štatút udeľuje.

Hromadné pohnutie svedomia

„Ako to býva už na Slovensku zvykom, po voľbách sa vymení celé vedenie niektorých štátnych orgánov, inštitúcií aj polície - bez ohľadu na to, kto vyhrá voľby.  Niektorí budú "odídení", niektorí policajti prevelení na málo lukratívne miesta,“rekapituluje Solčanský štandardnú slovenskú prax, pričom si všíma, že médiá informujú o tom, ako sa u vysoko postavených policajtov na poslednú chvíľu pohlo svedomie a požiadali o štatút chráneného oznamovateľa.

VEĽA KRIKU okolo ministra stíchlo: Výbor skončil FIASKOM!
Mimoriadny výbor, ktorý sa mal venovať konaniu ministra vnútra Matúša Šutaj Eštoka po nástupe do funkcie, sa začal v piatok o desiatej dopoludnia. Nakoľko bol výbor neuznášaniaschopný, minister neprišiel. Nedostavili sa ani poslanci koalície,... Čítať ďalej
10 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Získať štatút nie je také jednoduché

Takýto štatút podľa Solčanského získava človek, ktorý v dobrej viere podá kvalifikované oznámenie (zväčša voči zamestnávateľovi) o podozrení zo spáchania trestného činu. Ak ho prokurátor uzná, tento štatút zamestnancovi poskytne. Celý proces nie je taký jednoduchý, no jeho výsledkom je, že bez súhlasu príslušného úradu oznamovateľ nemôže byť presunutý, alebo pracovne degradovaný.

Facebook / Dalimír Solčanský

Inflácia

Solčanský uvažuje, či si niekto vôbec všimol „infláciu“ – prudký nárast počtu oznamovateľov nie len  pred voľbami.

„Len podľa informácií médií takýto status dostalo  viac ako 15 policajtov vrátane špičiek KÚFS,  samotného šéfa NAKA, šéfa Inšpekcie životného prostredia a ďalších.  Za celý rok 2022 bol na Slovensku tento status udelený iba 9 osobám,“ dopĺňa v statuse Solčanský svoje poznatky s tým, že nárast v deviatich mesiacoch oproti celému minulému roku bol viac, ako tristopercentný. Za posledný mesiac pred voľbami bol takýto štatút udelený ôsmim policajtom.

„Naozaj máme veriť, že vysoko postavený policajt, ktorý bol vo funkcii tri roky, sa práve v posledný mesiac pred voľbami dozvedel o nejakej trestnej činnosti vo vlastnom rezorte a požiadal o ochranu na poslednú chvíľu? Práve, ak je policajtom a  jeho povinnosťou je trestnú činnosť vyšetrovať a dokumentovať?,“ uvažuje právnik. Ten pripomína aj fakt, že o status oznamovateľa nežiadali policajti v podriadenom postavení, ale najvyšší šéfovia polície, čo vyvoláva otázku, či to pôsobí dôveryhodne. Ďalšie otázky sú len logické – existuje ochrana proti falošným oznamovateľom s účelovou ochranou? Navyše keď aj prvostupňový súd vydal  jedno neodkladné opatrenie vo veci?

Šutaj Eštok ČISTÍ AUGIÁŠOV CHLIEV! (VIDEO)
Roman Michelko (SNS) vo svojej pravidelnej nedeľnej glose tentokrát venuje pozornosť hlavne pôsobeniu Matúša Šutaja Eštoka na ministerstve vnútra. Ten najskôr poslal bývalého policajného prezidenta Hamrana na oddelenie do Popradu a potom sa pustil... Čítať ďalej
06 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Citácia z dôvodovej správy k príslušnému zákonu

„Rozhodne však nie je účelom návrhu zákona chrániť zamestnanca, ktorý podá oznámenie o protispoločenskej činnosti úmyselne s nepravdivým obsahom, napríklad ako 𝗮𝗸𝘁 𝗽𝗼𝗺𝘀𝘁𝘆 voči svojmu zamestnávateľovi. Takýmto konaním napĺňa skutkovú podstatu trestného činu 𝗸𝗿𝗶𝘃é𝗵𝗼 𝗼𝗯𝘃𝗶𝗻𝗲𝗻𝗶𝗮 𝗮𝗹𝗲𝗯𝗼 𝗸𝗿𝗶𝘃𝗲𝗷 𝘃ý𝗽𝗼𝘃𝗲𝗱𝗲 a krivej prísahy a návrh zákona s ním spája zánik ochrany. Taktiež ochrana zanikne, ak sa iným spôsobom preukáže, že oznámenie nebolo podané v dobrej viere,“ cituje právnik Solčanský.

Zákon pozná len odmeny

Solčanský pripomína, že  oznamovateľ by mohol byť aj odmenený, nebolo by na škodu doplniť zákon aj o zodpovednosť za škodu, prípadne pokutu. Zneužívaniu tohto zákona by mohli pomôcť aj prípadné sankcie pre falošného oznamovateľa.

Facebook | Miroslav Heredoš

Heredošov ostrý protest

„Dve hlavné tváre úradu prešli na svoje pozície z postov na americkej ambasáde, ktoré zastávali tu v Bratislave a sú spojené s prácou pre Sorosa a tretia tvár - podpredseda - je študent sorosovej univerzity a priaznivo spojený s tretím sektorom,“ sumarizuje Heredoš vedenie Úradu pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Aktivista Heredoš protestuje! Neuveríte proti čomu!
Kto pozná prácu aktivistu Mira Heredoša vie, že okrem mimovládok sa „pozerá na zúbky“ tým, ktorí pracujú v štátnej správe, no v skutočnosti by sa teoreticky mohli označovať za „mimovládkarských agentov“. Mnohí koaliční politici ešte v časoch, keď... Čítať ďalej
10 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!