ŠOKUJÚCE PODOZRENIE: Vedeli novinári o útoku Hamasu vopred?
10 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Izrael vo štvrtok obvinil štyri svetové médiá – New York Times, CNN, Associated Press a Reuters – kvôli správaniu štyroch fotoreportérov v Gaze s tým, že vopred vedeli o útoku militantov Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo viac ako 1 400 ľudí. Upozornila na to aj mimovládna organizácia Honest Reporting s tým, že novinári fotili počas vyčíňania Hamasu 7. októbra. Ako je možné, že sa na miesto dostali tak rýchlo, pýta sa Honest Reporting. Agentúra Reuters i NYT už popreli, že by mala akékoľvek informácie o útoku vopred, novinári sa na miesta útokov dostali zhruba dve hodiny po jej začiatku. 

Izrael: Novinári sú spolupáchateľmi zločinov proti ľudskosti!

Spravodajské služby dôrazne odmietli obvinenie izraelskej vlády, že mali akékoľvek varovanie pred hroziacim vražedným útokom, pričom New York Times uviedol, že „poburujúce“ obvinenia ohrozujú novinárov v Izraeli aj v Gaze, píše POLITICO.

Izraelský minister komunikácie Šlomo Karhi obvinil zahraničné médiá, že zamestnávajú prispievateľov, ktorí boli upozornení na útoky Hamasu. „Všimli sme si, že niektorí jednotlivci vo vašej organizácii, vrátane fotografov a iných, mali predchádzajúce vedomosti o týchto strašných činoch a mohli udržiavať znepokojivé spojenie s páchateľmi,“ napísal na X.

Riaditeľ tlačového oddelenia izraelskej vlády Nitzan Chen napísal predsedom úradu štyroch organizácií v Izraeli so žiadosťou o vysvetlenie týkajúce sa správania štyroch fotografov počas útoku militantov Hamasu.

Izrael obviňuje fotoreportérov, že prišli na izraelskú hranicu „spolu s teroristami Hamasu, dokumentujúc vraždy izraelských civilistov, lynčovanie a únosy do Gazy“ a hľadá odpoveď na „znepokojujúce zistenia“, ktoré v stredu zverejnila proizraelská mimovládna organizácia.

Médiá zistili, prečo Spojené štáty poslali jadrovú ponorku na Blízky východ
Bloomberg: Spojené štáty poslali na Blízky východ ponorku, aby zadržala Irán USA poslali atómovú ponorku do oblasti Perzského zálivu, aby demonštrovala schopnosť zadržať Irán, píše agentúra Bloomberg s odvolaním sa na predstaviteľov... Čítať ďalej
07 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Žiadosť Izraela o objasnenie nasledovala  po správe  Honest Reporting. Najzávažnejšou otázkou, ktorú mimovládna organizácia položila, bolo, či fotografi upozornili na to, že sa útok plánuje, takže boli pripravení v sobotu ráno sledovať militantov Hamasu zblízka.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua išla ďalej v otázke, či mali reportéri tieto zločiny zaznamenávať a nie sa ich snažiť zastaviť, pričom povedali, že novinári boli „spolupáchateľmi zločinov proti ľudskosti“. Izraelský centristický vodca Benny Gantz, člen Netanjahuovho vojnového kabinetu, povedal, že novinári, ktorí boli na mieste masakru, ale „rozhodli sa zostať nečinnými okoloidúcimi, kým boli zabíjané deti – nie sú iní ako teroristi a malo by sa s nimi tak aj zaobchádzať“.

Prekročenie každej profesionálnej a morálnej červenej čiary

V správe mimovládnej organizácie sa uvádza, že dvaja zo štyroch fotoreportérov, ktorých mená sa prvýkrát objavili pod fotografiami agentúry AP, tiež pracovali ako nezávislí pracovníci pre CNN a New York Times. Agentúra Reuters zverejnila snímky od dvoch ďalších fotoreportérov, ktorí boli tiež na hranici, keď sa začala infiltrácia Hamasu.

Zverstvo v Gaze!
Izrael bombardoval konvoj sanitiek neďaleko najväčšej nemocnice v Gaze. Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že bol z útoku „zhrozený“. Zverstvo! Izraelská armáda v piatok bombardovala konvoj sanitiek neďaleko najväčšej nemocnice... Čítať ďalej
07 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vo štvrtok tlačová kancelária izraelskej vlády zverejnila  vyhlásenie na X,  v ktorom obviňuje štyroch fotografov z prekročenia „každej profesionálnej a morálnej červenej čiary“ za prelomenie hraničného plotu do Izraela s militantmi, natáčanie vraždy civilistov, zneužívanie tiel, a únosy mužov a žien.

Teroristi z Hamasu uniesli Adinu Mošeovú (72) z Izraela na motorke, fotografi dokázali zločin podrobne a rozsiahlo zachytiť. Dostali o útoku vopred konkrétne informácie? To je len jedna z radu závažných otázok, ktorú si kladie mimovládna izraelská organizácia Honest Reporting vo svojej správe, na ktorú upozornil okrem iného denník Bild.

Fotografi, ktorých snímky zakúpili svetové médiá vrátane tých renomovaných západných, sa dostali na miesto tak rýchlo, že zachytili v priamom prenose vyčíňanie teroristov z Hamasu. Únos sedemdesiatdvaročnej seniorky je jedným z takýchto prípadov.

 

Pod fotografiami agentúry AP sú ako autori uvádzaní Hassan Aslája, Júsuf Masúd, Alí ​​Mahmúd a Chátim Alí. Agentúra Reuters použila snímky fotografov Muhammad Fajk abú Mustafa, Jásir Kúdih. Títo ľudia externe spolupracujú napríklad aj s televíznou stanicou CNN či renomovanými The New York Times.

Organizácia Honest Reporting sa pýta, či je možné predpokladať, že spomínaní fotografi dostali informácie o útoku vopred, alebo či boli súčasťou plánov Hamasu od samého začiatku.

Fotografi, alebo infiltrátori?

Hassan Aslája prekročil 7. októbra ráno hranice Gazy, nafotil horiaci tank a zachytil na svojich fotografiách aj útočníkov v kibuku Kfar Aza. Organizácia Honest Report zverejnila snímky jeho účtu na sociálnej sieti X, ktoré teraz už Aslája zmazal. Fotograf na nich stojí pred izraelským tankom, nemá helmu ani vestu s označením „Press“. Agentúra Human reports naznačuje, že sa fotograf správal skôr ako jeden z infiltrátorov, ktorí osudnú sobotu na území Izraela prenikli.

Fotograf abú Mustafa zverejnil fotky davu, ako lynčuje izraelského vojaka vytiahnutého z tanku na izraelských hraniciach. Fotografi, ktorých fotky zverejnila agentúra Reuters, vyfotili z toho miesta snímky izraelského horiaceho tanku.

 

Na sociálnych sieťach sa navyše objavili fotografie, na ktorých Aslája pózuje s jedným z vodcov Hamasu Jahjaom Sinwárom. Aslája externe spolupracoval s televíznou stanicou CNN. „Sme si vedomí článku a fotografií týkajúcich sa Hassana Aslája, fotografa na voľnej nohe, ktorý spolupracoval s množstvom medzinárodných médií, vrátane izraelských. Hoci sme v tejto chvíli nenašli dôvod pochybovať o novinárskej správnosti jeho práce, ktorú pre nás odviedol, rozhodli sme sa s ním pozastaviť všetky styky,“ uviedla CNN.

Médiá sa bránia

Neskôr vo štvrtok agentúry ReutersAP a The New York Times vydali vyhlásenia, v ktorých popierajú, že by o útokoch zo 7. októbra vedeli.

Agentúra Reuters konkrétne zareagovala na predstavu, že v skutočnosti má fotoreportéra začleneného do Hamasu. Uviedla, že získala fotografie od „dvoch nezávislých fotografov z Gazy, ktorí boli na hraniciach ráno 7. októbra“, a že agentúra nemala predchádzajúci vzťah ani s jedným z nich.

"Fotografie, ktoré zverejnila agentúra Reuters, boli urobené dve hodiny po tom, čo Hamas odpálil rakety cez južný Izrael a viac ako 45 minút po tom, ako Izrael oznámil, že ozbrojenci prekročili hranicu," dodala agentúra Reuters s tým, že novinári z jej štábu "neboli na zemi na uvedených miestach." 

AP uviedla, že „ nevedela o útokoch zo 7. októbra predtým, ako k nim došlo. Prvé obrázky, ktoré agentúra AP dostala z akéhokoľvek nezávislého pracovníka, boli urobené viac ako hodinu po začatí útokov. V čase útokov sa na hraniciach nenachádzali žiadni pracovníci AP a ani žiadny pracovník AP hranice nikdy neprekročil. “

Denník New York Times označil tieto obvinenia za „nepravdivé“ a „poburujúce“, keďže vystavili „ohrozeniu novinárov v Izraeli a Gaze“. Kritizovala tiež spoločnosť Honest Reporting za to, že urobila „vágne obvinenia voči niekoľkým nezávislým fotoreportérom pracujúcim v Gaze, vrátane Yousefa Masouda“, pričom objasnila, že Masoud „v deň útoku nepracoval pre The Times“, ale vykonal „dôležitú prácu“ pre Gazu. 

Hovorca CNN povedal: „Nevedeli sme o útokoch zo 7. októbra. Hassan Eslaiah, ktorý bol novinárom na voľnej nohe, ktorý pracoval pre nás a mnohé iné zdroje, 7. októbra nepracoval pre sieť. K dnešnému dňu sme s ním prerušili všetky vzťahy."

Obete v Gaze. Biely fosfor!
Desiatky ľudí v Gaze boli zasiahnuté izraelským používaním bieleho fosforu. Desiatky ľudí utrpeli zranenia v dôsledku použitia bieleho fosforu Izraelom počas ostreľovania pásma Gazy. Informovala 8. novembra televízna stanica Al Manar. Používajú... Čítať ďalej
09 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik