Maďarsko robí PROBLÉMY, Slovensko zase urobilo VRÁSKY NA ČELE EÚ
11 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Maďarský premiér v piatok povedal, že nepodporuje napredovanie v rokovaniach o budúcom členstve Ukrajiny v Európskej únii, čím opäť naznačil, že jeho krajina by mohla predstavovať veľkú prekážku pre ambície Kyjeva vstúpiť do bloku. Slovensko by mohlo byť pre EÚ tiež problémom, informuje Breitbart. A zatiaľ sa plány pre podporu Ukrajiny pozastavujú.

Lídri EÚ majú v polovici decembra rozhodnúť, či by mala byť Ukrajina formálne pozvaná na začatie rozhovorov o vstupe do 27-člennej únie, pričom Maďarsko je vnímané ako potenciálna prekážka. Na prijatie novej krajiny do bloku je potrebná jednomyseľnosť všetkých členských štátov, čo dáva maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi mocné veto.

Výkonná moc EÚ v stredu odporučila, aby Ukrajina mohla začať rokovania o členstve, keď vyrieši niektoré nedostatky. V piatkovom rozhovore pre štátny rozhlas však Orbán povedal, že bojujúca krajina sa ani zďaleka nepribližuje k získaniu členstva v najväčšom obchodnom bloku na svete.

„Ukrajina nie je v žiadnom prípade pripravená rokovať o svojich ambíciách vstúpiť do Európskej únie,“ povedal Orbán. "Jasným maďarským postojom je, že rokovania sa nesmú začať."
Zas ten nepríjemný Orbán. Hovorí, čo všetci vedia, len o tom mlčia
Ukrajina odmietla pod tlakom USA podpísať mierovú zmluvu s Ruskom. Maďarský premiér Viktor Orbán vo verejnoprávnej rozhlasovej stanici Kossuth rádio povedal, že má informácie, ktoré naznačujú, že v marci minulého roka na stretnutí v Istanbule... Čítať ďalej
10 | 11 | 2023 | Milan Laca
Orbán robí problémy
Orbánova vláda odmietla dodať Ukrajine zbrane vo vojne proti Rusku a pohrozila, že bude vetovať balíky finančnej pomoci EÚ pre Kyjev. Ukrajinu tiež obviňuje z porušovania práv etnickej maďarskej menšiny na západnej Ukrajine tým, že obmedzuje používanie maďarského jazyka v školách.
 
Maďarsko tiež vedie s EÚ zdĺhavý zápas o údajné porušovanie zásad právneho štátu a ľudských práv, čo má za následok zadržanie miliárd eur z fondov EÚ. Orbán poprel, že by odpor Maďarska voči rokovaniam Ukrajiny o členstve v EÚ súvisel so zadržiavanými finančnými prostriedkami, a snažil sa rozptýliť podozrenia, že jeho vláda využívala svoje hlasovanie o Ukrajine na nátlak na EÚ, aby ich prepustila. Dodal, že jeho vláda „neakceptuje“ tlak zo strany EÚ, aby podporila ponuku Ukrajiny na členstvo výmenou za uvoľnenie finančných prostriedkov.
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: SITA
Slovensko by mohlo byť pre EÚ tiež problém

Prekážku prístupových rokovaní Ukrajiny do EÚ by okrem Maďarska mohlo predstavovať aj susedné Slovensko. Jej novozvolený premiér Robert Fico pohrozil stiahnutím vojenskej podpory Ukrajiny a jej východného suseda nedávno označil za „jednu z najskorumpovanejších krajín na svete“.

Európska komisia však vo svojom stredajšom odporúčaní pokračovať v prístupových rozhovoroch s Kyjevom do EÚ ocenila Ukrajinu a uviedla, že jej vláda „preukázala pozoruhodnú úroveň inštitucionálnej sily, odhodlania a schopnosti fungovať“. Uviedla, že rozhovory by sa mali začať až vtedy, keď sa budú zaoberať korupciou, lobistickými problémami a obmedzeniami, ktoré by mohli brániť národnostným menšinám študovať a čítať vo svojom vlastnom jazyku.
Ďalšie plány EÚ na podporu pre Ukrajinu sa zastavujú

Ministri obrany EÚ sa stretnú v utorok v Bruseli, no niektoré záväzky bloku podporiť Ukrajinu zbraňami a hotovosťou narážajú na problémy, informuje POLITICO.

Diplomati sa čoraz viac obávajú, že cieľ bloku doručiť 1 milión nábojov do Kyjeva do roka na pomoc vo vojne proti Rusku stroskotá , zatiaľ čo nové hotovostné záväzky tiež uviazli v napätej politickej diskusii.

ČESI PÍŠU: PELLEGRINI má obrovskú šancu stať sa prezidentom
Ak predseda slovenského parlamentu a strany Hlas sociálnej demokracie Peter Pellegrini (48) oficiálne oznámi svoju kandidatúru v prezidentských voľbách, má veľkú šancu stať sa hlavou štátu, píše portál Novinky.cz. Vyplýva to z novembrového... Čítať ďalej
10 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Jeden vysoký predstaviteľ EÚ v piatok povedal, že od 9. februára bolo odoslaných 300 000 nábojov v rámci programu posielania nábojov z národných zásob na Ukrajinu. To nie je ani zďaleka na ceste k miliónu kôl sľúbených začiatkom tohto roka. "Bude veľmi ťažké dosiahnuť cieľ do polovice marca," povedal jeden národný diplomat pod podmienkou, že mu bude udelená anonymita.

Vedúci predstavitelia odvetvia poukazujú na nedostatok zamestnancov a problémy so zabezpečením adekvátnych dodávok výbušnín, čo sú niektoré z prekážok, ktorým čelia dodávatelia, keď sa snažia zvýšiť výrobu. "Je to celkovo problém s priemyselnou kapacitou," dodal predstaviteľ EÚ.

EÚ, parlament, foto: Getty Images

Samostatne sa diskutuje o pokuse získať nový balík pomoci EÚ Ukrajine v hodnote 20 miliárd EUR počas štyroch rokov z Európskeho mierového nástroja. Zatiaľ čo EÚ má jasno v tom, že stojí za Ukrajinou, členské krajiny sú rozdelené v názore na to, ako poskytnúť ďalšie financovanie a či majú krajinám uhrádzať dodávky zbraní jednorazovo alebo po častiach.

"Nedávno sme o tomto čísle nehovorili," povedal diplomat o 20 miliardách eur a dodal, že pred pridelením financií sa musí najprv rozhodnúť o tom, ako bude fond fungovať. "Budúci utorok to nebude zatvorené."

NATO oznámilo nedostatok výrobných kapacít pre požiadavky Ukrajiny
NATO: Aliancii chýba výrobná kapacita pre požiadavky Ukrajiny NATO nemá dostatočnú výrobnú kapacitu pre Ukrajinu, povedal námestník generálneho tajomníka aliancie Mircea Geoana počas pracovnej návštevy rumunského hlavného mesta, kde sa zúčastňuje... Čítať ďalej
09 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik