Čo sa deje v Gaze? Počet obetí stúpa
10 | 11 | 2023 I Milan Laca

Počet obetí v pásme Gazy presiahol 11-tisíc. 

Od začiatku izraelskej vojenskej operácie zahynulo v pásme Gazy viac ako 11-tisíc ľudí, informovali arabské médiá, s odvolaním sa na palestínske zdravotnícke služby.

Ženy aj deti

Začiatkom tohto týždňa údaje hovorili o 10 tisíc 800 obetiach. Je potrebné poznamenať, že medzi mŕtvymi bolo 4,5 tisíc detí a 3 tisíc žien. Zranenia utrpelo viac ako 27-tisíc ľudí.

ŠOKUJÚCE PODOZRENIE: Vedeli novinári o útoku Hamasu vopred?
Izrael vo štvrtok obvinil štyri svetové médiá – New York Times, CNN, Associated Press a Reuters – kvôli správaniu štyroch fotoreportérov v Gaze s tým, že vopred vedeli o útoku militantov Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo viac ako 1 400... Čítať ďalej
10 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Rozšírenie konfliktu je nevyhnutné

Iránsky minister zahraničných vecí Hossein Amir Abdollahian povedal, že rozsah konfliktu medzi Izraelom a skupinou Hamas sa nevyhnutne zvýši. "Vzhľadom na rastúcu intenzitu vojny proti civilnému obyvateľstvu Gazy, sa rozšírenie rozsahu konfliktu stalo nevyhnutným," povedal minister v rozhovore s katarským premiérom šeichom Mohammedom bin Abdul Rahman Al Thani. Rokovali o potrebe dosiahnuť prímerie a zabezpečiť nepretržité dodávky humanitárnej pomoci obyvateľom Gazy.

Útok na Sýriu

Izraelské obranné sily (IDF) zaútočili na organizáciu v Sýrii, ktorá vo štvrtok vypustila bezpilotné lietadlo. To zasiahlo školu v izraelskom meste Eilat, informovala tlačová služba IDF. Názov organizácie, o ktorú išlo neuviedli. "Izraelské obranné sily budú rozhodne reagovať na akýkoľvek pokus zaútočiť na Izrael," zdôraznilo vyhlásenie IDF. V dokumente sa uvádza, že „sýrsky režim nesie plnú zodpovednosť za všetky teroristické aktivity, ku ktorým dochádza na jeho území“.

Prestávky nie sú prímerím

Dohoda o každodenných štvorhodinových prestávkach v bojoch v pásme Gazy neznamená úplné prímerie, uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Jediná vec, na ktorej sme sa nedohodli, je prímerie. Prímerie s Hamasom znamená kapituláciu pred Hamasom, kapituláciu pred terorom. Bez prepustenia izraelských rukojemníkov  nebude žiadne prímerie," povedal Netanjahu. v rozhovore pre kanál Fox News. Premiér poznamenal: "Boj pokračuje proti nepriateľovi - Hamasu, ale na určitých miestach počas určitého obdobia, niekoľko hodín tu, niekoľko hodín tam, chceme uľahčiť bezpečný odchod civilistov z bojovej zóny." 

Budú kontrolovať Gazu

Netanjahu sľúbil, že zavedie plnú kontrolu nad bezpečnosťou v pásme Gazy a demilitarizuje enklávu po odstránení radikálneho palestínskeho hnutia Hamas. "Akonáhle bude Hamas zlikvidovaný, bude v pásme Gazy zavedená izraelská bezpečnostná kontrola vrátane úplnej demilitarizácie, aby sa zabezpečilo, že z Gazy nebude žiadna hrozba," vysvetlil Netanjahu.

Elon Musk chce implantovať nebezpečný čip do mozgu desiatok tisíc ľudí
Bloomberg: Desaťtisíce ľudí chcú mať do mozgu implantovaný čip Neuralink. Zvieratá s takýmito čipmi strávili zvyšok svojho života v agónii Americké regulačné orgány konečne povolili spoločnosti Neuralink, ktorá vyvíja mozgové implantáty, prejsť na... Čítať ďalej
09 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!