V USA stupňujú rétoriku: NACISTA ZELENSKYJ!
09 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Prečo sa ruským agresorom na Ukrajine nedarí tak, ako by si asi sami priali? Podľa ruských blogerov je to aj kvôli tomu, že velitelia používajú zlé mapy Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj urobil vec takmer nevídanú. Podelil sa s verejnosťou o rozsah strát ukrajinskej armády. Server Kyiv Post zhodnotil ďalšiu zo série debát republikánskych kandidátov na prezidenta USA. Uchádzači o Biely dom definovali svoj postoj k vojne na Ukrajine. V Miami napr. zaznelo, že Volodymyr Zelenskyj je „nacista“. Tieto aj ďalšie informácie prinášajú české Parlamentní listy.

Vojna na Ukrajine zúri už 624 dní. Podľa washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ukrajinská armáda pokračuje v operáciách ako pri Bachmute na východe krajiny, tak v smere na Melitopol na juhu. Ukrajincom sa vraj tiež darí posilňovať pozície na východnom brehu rieky Dneper okupovanom ruskou armádou.

armádou.

ISW informuje o situácii na Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uistil západných partnerov, že Ukrajina má plány na celý rok 2024 a pracuje na niekoľkých riešeniach, ako pohnúť s frontom a vytlačiť Rusov zo svojho územia. Existujú vraj aj plány na postup do konkrétnych obsadených miest.

Majú zlé mapy?

Ruskí provojnoví blogeri prišli s teóriou, že invázia sa nedarí tak, ako by si v Kremli priali, pretože sa rozchádzajú taktické mapy vojenského velenia s realitou na bojisku. 

„Vybraní ruskí blogeri tvrdia, že ruskí velitelia môžu robiť operačné a taktické rozhodnutia pomocou máp bojiska na Ukrajine, ktoré sa líšia od taktickej reality,“ uviedol k téme ISW s tým, že velitelia z frontu posielajú na velenie pozitívnejšie správy, než zodpovedá realite a odtiaľ potom plynie nesúlad medzi realitou a podobou mapy, s ktorou pracuje najvyššie velenie.

Najvyšším veliteľom ruskej armády je prezident Vladimír Putin, ktorý sa usiluje o svoje ďalšie znovuzvolenie. Ruské opozičné médium Medúza, ktoré monitoruje dianie Ruska spoza hraníc tvrdí, že sa Putin bude v predvolebnej kampani témy vojny na Ukrajine vyhýbať a radšej bude hovoriť o tom, ako z Ruska vytvoril stabilnú krajinu, zatiaľ čo na Západe panuje chaos a Američania majú problémy podporovať súčasne Ukrajinu a Izrael. „Zdroje Medúzy tvrdia, že Putinova sledovanosť sa zvyšuje po prejavoch, v ktorých kritizuje Západ,“ uviedol inštitút.
Niečo nevídané

Naproti tomu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj urobil vec takmer nevídanú. Podelil sa so svetom o informácie o rozsahu strát v radoch ukrajinskej armády. „...nemôžem sa s vami podeliť o presné čísla strát, ale naše straty sú najmenej päťkrát menšie ako ruské straty,“ povedal.

Na slová Zelenského upozornila ukrajinská agentúra Unian s tým, že celkové straty nepriateľa k 9. novembra 2023 sú podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny približne 308-tisíc mužov. Straty Ukrajiny sú štátnym tajomstvom

Zelenskyj, foto: Getty Images

Zaznelo neslýchané

Server Kyiv Post opísal ďalšiu zo série debát republikánskych kandidátov na prezidenta USA, pretože uchádzači o prezidentský post, medzi ktorými opäť chýbal najvýraznejší vyzývateľ súčasného prezidenta Bidena Donald Trump, definovali svoj postoj k vojne na Ukrajine. V Miami napr. zaznelo, že Volodymyr Zelenskyj je „nacista“.

Vivek Ramaswamy, kalifornský podnikateľ, povedal, že je „absolútne proti“ zasielaniu akejkoľvek ďalšej pomoci Ukrajine. Zopakoval svoje úvahy, že americký prezident Joe Biden a jeho syn Hunter Biden (ktorý konzultoval s ukrajinskou spoločnosťou) vzali úplatky od úradníkov v Kyjeve a „preto posielame 200 miliárd dolárov späť do tejto krajiny“. Pokračoval prirovnaním prezidenta Volodymyra Zelenského k „nacistovi“ a konštatoval, že „Ukrajina nie je vzorom demokracie“.

Nikki Haley, bývalá veľvyslankyňa pri OSN, na to konto vyhlásila, že sa čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi a predovšetkým ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi „zbiehajú sliny pri predstave, že by sa prezidentom mohol stať niekto ako Ramaswamy“. Poznamenala, že kvôli tomu násilníkovi (Putinovi) zomrelo pol milióna ľudí. „Myslím, že by sme mali dať (Ukrajine) vybavenie a muníciu, aby sme vyhrali… Toto bezbožné spojenectvo medzi Ruskom, Čínou a Iránom je realitou,“ povedala.
Vivek Ramaswamy, foto: Shutterstock
Ron DeSantis, guvernér Floridy, využil príležitosť, aby zdôraznil svoju vlastnú vojenskú službu v Iraku, ale sľúbil, že pokiaľ bude zvolený, „nepošle synov a dcéry Američanov na Ukrajinu“. Zdôrazňoval, že sa musí americkým daňovým poplatníkom uľaviť tým, že viac pomoci Ukrajincom pošle Európa.

Spojené štáty predpovedali kapituláciu Ukrajiny
Bývalý spravodajský dôstojník Ritter povedal, že Kyjev bezpodmienečne kapituluje pred Ruskom Kyjev bezpodmienečne kapituluje pred Ruskom, predpovedal bývalý spravodajský dôstojník americkej armády Scott Ritter. Uviedol to v rozhovore pre YouTube... Čítať ďalej
09 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!