V európskych krajinách sa šíri salmonela
09 | 11 | 2023 I Ivan Mihale

Pôvodcom je často kebab. V okolí Slovenska sa šíri nebezpečná choroba, tisíce boli nakazených, v Rakúsku jeden pacient dokonca zomrel. V mnohých európskych krajinách zaznamenali tento rok viacero prípadov nákazy salmonelou. Nakazených bude podľa odborníkov pribúdať.

V 16 európskych krajinách zaznamenali v tomto roku prípady nákazy salmonelou. V susednom Česku sa ňou stihlo nakaziť už 6 700 ľudí, informuje CNN Prima News. Najčastejším zdrojom nákazy má byť  kuracie mäso a kebab z neho. Podľa informácií portálu boli problematické produkty od siedmich poľských výrobcov a jedného výrobcu z Rakúska.

Takto sa jej vyhnete

Nákaze salmonelou sa dá pritom jednoducho vyhnúť. Potravinu by sme mali bezpečne upraviť tak, že ju prepečieme alebo prevaríme: „až do jej vnútra, čo je zásadné. Pri 71 stupňoch Celzia minimálne po dobu 5 minút, 20 minút je istejších. Zmrazením potraviny sa baktérie neničia,“ radila lekárka Centra epidemiológie a mikrobiológie Michaela Špačková pre CNN Prima News.

To, či ste sa nakazili salmonelou, spoznáte jednoducho. Prejavy sa zvyčajne dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín. „Postihnutý pociťuje nevoľnosť, vracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby,“ informuje ÚVZSR.

ČUDNÁ podpora Hamasu v Turecku: Parlament ZAKÁZAL Coca-Colu a Nestlé
Turecký parlament v utorok zakázalo predaj produktov Coca-Cola a Nestlé v parlamentnom areáli, pretože spoločnosti údajne podporujú Izrael v jeho vojne proti teroristom z Hamasu, informuje Breitbart. Podporujú Izrael! „Produkty spoločností, ktoré... Čítať ďalej
09 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!