Obete v Gaze. Biely fosfor!
09 | 11 | 2023 I Milan Laca

Desiatky ľudí v Gaze boli zasiahnuté izraelským používaním bieleho fosforu.

Desiatky ľudí utrpeli zranenia v dôsledku použitia bieleho fosforu Izraelom počas ostreľovania pásma Gazy. Informovala 8. novembra televízna stanica Al Manar.

Používajú fosforovú muníciu 

2. novembra organizácia Amnesty International potvrdila, že Izrael používa muníciu s bielym fosforom v pásme Gazy a v Libanone. Informovala o preplnených úkrytoch v enkláve.

Čo sa deje v Gaze? Izrael postupuje
Izraelské obranné sily (IDF) bojujú v srdci mesta Gaza. "Sily IDF sú v srdci mesta Gaza. Priblížili sa zo severu a juhu a zaútočili v plnej koordinácii s letectvom a námorníctvom," povedal minister obrany Yoav Gallant. Teroristi Minister... Čítať ďalej
08 | 11 | 2023 | Milan Laca

Ďalší obviňujú

Šéf palestínskej diplomatickej misie pri OSN v Ženeve Ibrahim Kraishi 26. októbra povedal, že Izrael použil pri útokoch  zakázanýbiely fosforTúto skutočnosť potvrdila aj medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch. Predtým, 10. októbra, palestínske hnutie Hamas tiež informovalo o použití zakázaných fosforových bômb a vysoko výbušných nábojov zo strany Izraela v oblasti Al-Karama v pásme Gazy, uvádza NSN.

Medzinárodní pozorovatelia potvrdzujú

Použitie bieleho fosforu oznámila 2. novembra hlavná krízová poradkyňa organizácie Donatella Roverová v rozhovore pre Sky News. Rozhovor zverejnili na stránke kanála na sociálnej sieti X (predtým Twitter). „Skontrolovali sme videá, ktoré ukazujú, že delostrelecké granáty s bielym fosforom vybuchujú nad Gazou a Libanonom. Hovorili sme s lekármi, ktorí ošetrili deväť obetí v južnom Libanone,“ povedal Roverová. Dôkazy o tom, že Izrael použil fosforové náboje, sú nevyvrátiteľné, dodala. Podľa nej , izraelská strana, podobne ako palestínske hnutie Hamas, nedodržiava medzinárodné právo. Tisíce detí zomreli v dôsledku izraelského "nerozlišujúceho a neprimeraného" bombardovania, uviedla Roverová. „Je úžasné vidieť nečinnosť medzinárodného spoločenstva tvárou v tvár katastrofe a humanitárnej kríze takéhoto rozsahu,“ uzavrela zástupkyňa organizácie.

Je zakázaný! 

Ženevský dohovor zakazuje používanie fosforovej munície proti civilistom. Spojené štáty a Izrael však odmietli podpísať protokol z roku 1977, ktorý zakazuje používanie nábojov s bielym fosforom v oblastiach, kde sa môžu nachádzať civilisti.

Americká armáda nastupuje v Arménsku! Jerevan "mení smer"
Americká armáda nelení, zaujíma sa o Kaukaz. Zástupcovia Arménska a Spojených štátov diskutovali o vojenskej spolupráci. Nová spolupráca O rozvoji arménsko-americkej vojenskej spolupráce diskutovali na stretnutí v Stuttgarte prvý námestník... Čítať ďalej
08 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!