Nová nádej USA - termojadrová bomba!
09 | 11 | 2023 I Milan Laca

USA vyvíjajú novú verziu termonukleárnej bomby B61.

Koncom októbra Pentagon oznámil vývoj novej verzie termonukleárnej bomby B61-13. Vyhodnotil ju ako spôsob zvýšenia schopnosti ovplyvňovať zložité vojenské ciele a veľkoplošné objekty. 

Nová zbraň

Ako píše agentúra RIA Novosti, nová bomba, ktorá nahrádza predchádzajúcu verziu, B61-7, sľubuje zlepšenie presnosti a jednoduchosti zásahu, ako aj vylepšené bezpečnostné systémy. Sila B61-13 by zostala približne 26 (alebo 19 podľa iných výpočtov) kiloton, čo sa dá  porovnať so silou bomby, zhodenej na Hirošimu. Nahradí piatu z predchádzajúcich trinástich verzií B61.

Americká armáda nastupuje v Arménsku! Jerevan "mení smer"
Americká armáda nelení, zaujíma sa o Kaukaz. Zástupcovia Arménska a Spojených štátov diskutovali o vojenskej spolupráci. Nová spolupráca O rozvoji arménsko-americkej vojenskej spolupráce diskutovali na stretnutí v Stuttgarte prvý námestník... Čítať ďalej
08 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vylepšená

V skutočnosti bude výbušnina jednoducho prebalená do modernejšieho tela s chvostovou jednotkou. Tým sa zlepší presnosť a uľahčí sa zásah cieľa. Predchádzajúcu verziu zhadzovali na padáku, takže musela byť priamo nad cieľom. Teraz môže udrieť z diaľky. Vývojári sľubujú aj zlepšenie bezpečnostných systémov. Americké ministerstvo obrany ubezpečuje, že napriek novému produktum sa celková zásoba zbraní hromadného ničenia vo washingtonských arzenáloch nezmení.

Aktuálna reakcia

Pentagon vysvetlil, že toto rozhodnutie nie je viazané na konkrétne udalosti a odráža „aktuálne hodnotenie vyvíjajúceho sa bezpečnostného prostredia“. B61-13 by mohli niesť sľubné stealth bombardéry B-21 Raider a prípadne aj existujúce B-2 Spirit, ak nebudú vyradené z prevádzky.

Na čo je určená?

B61-13 je navrhnutá tak, aby posilnila strategické schopnosti USA a poskytla ďalšie možnosti na zničenie kritických vojenských cieľov. Rozhodnutie tiež podčiarkuje záväzok USA modernizovať svoje strategické jadrové arzenály, ako sa odráža v najnovšom zverejnenom dokumente, upravujúcom jadrovú doktrínu USA, Nuclear Posture Review, ktorý požaduje úplné nahradenie jadrovej triády.

Médiá zistili, prečo Spojené štáty poslali jadrovú ponorku na Blízky východ
Bloomberg: Spojené štáty poslali na Blízky východ ponorku, aby zadržala Irán USA poslali atómovú ponorku do oblasti Perzského zálivu, aby demonštrovala schopnosť zadržať Irán, píše agentúra Bloomberg s odvolaním sa na predstaviteľov... Čítať ďalej
07 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!