NATO oznámilo nedostatok výrobných kapacít pre požiadavky Ukrajiny
09 | 11 | 2023 I Ivan Mihale

NATO: Aliancii chýba výrobná kapacita pre požiadavky Ukrajiny

NATO nemá dostatočnú výrobnú kapacitu pre Ukrajinu, povedal námestník generálneho tajomníka aliancie Mircea Geoana počas pracovnej návštevy rumunského hlavného mesta, kde sa zúčastňuje na Bukureštskom fóre.

"Zatiaľ nemáme dostatočnú výrobnú kapacitu na to, aby sme pomohli Ukrajine v objeme a tempe, ktoré sa od nás požaduje," povedal.Námestník generálneho tajomníka zároveň ubezpečil, že necíti žiadnu únavu spojeneckých krajín z úsilia o podporu Kyjeva. "Naši lídri v euroatlantickom svete a naši globálni partneri naďalej podporujú Ukrajinu," dodal Geoană.

Podľa neho je osud Ukrajiny dôležitý nielen pre Kyjev a Európu: "Ako bude vyzerať celý svet" závisí tiež od toho. Geoană zdôraznil, že v súčasnom bezpečnostnom kontexte aliancia "si nemôže dovoliť pohodlie" a ignorovať problém republiky.

Američania vyvodzujú vlastné závery

Americké noviny The Washington Post predtým označili rozhodnutie nového kabinetu ministrov Slovenska zablokovanie dodávky munície na Ukrajinu v hodnote viac ako 40 miliónov eur, čo je prvý konkrétny znak rastúcej únavy medzi podporovateľmi Kyjeva v NATO.

Predseda NR SR Peter Pellegrini V stredu uviedol, že zablokovaním ďalšieho balíka vojenskej pomoci Ukrajine vláda krajiny prestala vyprázdňovať sklady svojej armády.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na pozadí rozhodnutia Bratislavy vyjadril presvedčenie, že podpora aliancie pre Kyjev bude pokračovať.

Nová nádej USA - termojadrová bomba!
USA vyvíjajú novú verziu termonukleárnej bomby B61. Koncom októbra Pentagon oznámil vývoj novej verzie termonukleárnej bomby B61-13. Vyhodnotil ju ako spôsob zvýšenia schopnosti ovplyvňovať zložité vojenské ciele a veľkoplošné objekty. Nová... Čítať ďalej
09 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!