Bývalá štátna tajomníčka: HEGER SA MI VYHRÁŽAL!
09 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Lenka Dunajová Fružkovská vo voľbách 2020 kandidovala za hnutie OĽaNO, ktoré ju nominosvlo na post štátnej tajomníčky ministerky zdravotníctva, kde pôsobila počas Lengvarského ministrovania. V súčasnosti hovorí, že ju Eduard Heger žiadal, aby podozrenie z korupcie, ktoré malo znaky „nástenkového tendra“, nemedializovala.

Pre konzervatívny denník Postoj navyše hovorí, že sa k nej nedostávali informácie, ktoré sa k nej dostávať „nemali“. Šlo podľa nej o kauzu, týkajúcu sa rozdeľovania peňazí z Plánu obnovy. O probléme vedel aj analytik Martin Smatana. Štátnej tajomníčke, ktorá podala trestné oznámenie, v tom čase premiér Heger odporučil, že aby neskončila, ako Zuzana Baťová, mala by si rozmyslieť s čím vyjde do médií.

Nástenkový tender?

Súdy v kauze Nástenkový tender z roku 2007 konštatovali, že na trhu hospodárskej súťaže sa konalo v rozpore s princípom transparentnosti a nezabezpečila sa rovnosť šancí. Minister Marian Janušek vymenoval Igora Štefanova za predsedu a dvoch zamestnancov za členov komisie na vyhodnotenie verejného obstarávania, hoci nespĺňali podmienky. Firmy, ktoré podali ako konzorcium jedinú ponuku ani nesplnili všetky formálne požiadavky. Janušek podpísal zmluvu, ktorá bola v niektorých bodoch v rozpore s pravidlami a taktiež nenaplnil požiadavku dosiahnutia najnižšej sumy. Spôsobil nevýhodnosť zmluvy pre Slovensko aj EÚ. Hlavní aktéri (Janušek a Štefanov) boli Špecializovaným trestným súdom v roku 2017 odsúdení na 12, resp. 9 rokov.

Facebook / Lenka Dunajová Družkovská | Bývalá štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská

Trestné oznámenie

„Istého vysokého štátneho funkcionára vydierajú a bolo to spojené s antedatovaním dokumentov nemocnice v Čadci,“povedala pre denník Postoj Dunajová Družkovská, ktorá vo veci prideľovania peňazí z Plánu obnovy podala aj trestné oznámenie. Nekonkretizovala však, či šlo o obdobie počas pôsobenia ministra Lengvarského.

Smatana končí vo funkcii predsedu dozornej rady VšZP
Martin Smatana končí na pozícii predsedu dozornej rady štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Funkcie sa vzdá po najbližšom zasadnutí rady. Informoval o tom po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD). Smatana to... Čítať ďalej
06 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vedel o tom aj Smatana

Bývalá štátna tajomníčka tvrdí, že kým výzva k optimalizácie siete nemocníc bola oficiálne zverejnená až 30. decembra 2022, analytik Martin Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky už v októbri „na SME konferencii“ rozprával, vraj „už koluje medzi určitými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti“.

„Nešlo len o eurofondovú výzvu,“povedala extajomníčka a za problematický označila tiež nástup bývalej námestníčky Poľnohospodárskej platobnej agentúry Petry Svobodovej do čela Zdravotníckej implementačnej agentúry.

Martin Smatana FOTO TASR – Jakub Kotian

Nemala nabíjať delá opozícii

„Požiadal ma, aby som to nemedializovala a viac ‚nenabíjala opozícii delá‘, čo ani nebolo mojím cieľom. Keď som mu však povedala, že chcem podať demisiu, dodal, že je to moje rozhodnutie, ak chcem dopadnúť ako Zuzana Baťová,“citovala Hegera Dunajová Družkovská. Takto reagoval po tom, čo ho upozornila na nedostatky v dokumentácii.

Kto je Baťová

Zuzana Baťová na poste riaditeľky Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) skončila po tom, ako vo februári 2021 tvrdila, že jej inštitúcia nedokáže kompetentne posúdiť vakcínu Sputnik a že to musia urobiť experti z Európskej liekovej agentúry.

Riaditeľka Štátneho ústavu na kontrolu liečiv tvrdí, že nevedia posúdiť Sputnik
23 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!