Zelenskyj pod tlakom! Idú po ňom vraj vlastní ľudia. Poslal drsný odkaz Putinovi
08 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americkú televíziu NBC News zdôraznil, že Ukrajinci sa nehodlajú vzdať, a neudržal sa vulgarizmu voči ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, ktorého označil za "zas*aného teroristu". Apeloval na vojenskú pomoc Západu. Podľa dostupných informácií sa kvôli spôsobu vedenia konfliktu s Ruskom odohráva vo vnútri Ukrajiny politický boj. Zelenského kritizuje jeho exporadca Oleksij Arestovyčov, ktorý sa proti nemu rozhodol kandidovať v nasledujúcich prezidentských voľbách.

"Nie sme pripravení dať našu slobodu tomuto zasranému teroristovi Putinovi. A je to. Preto bojujeme,“ vyhlásil prezident Zelenskyj v exkluzívnom rozhovore pre program Meet the Press vysielaný stanicou NBC . Obrátil sa pritom na Západ, aby Ukrajine dodal bojové lietadlá, inak budú za pár rokov vo vojne s Ruskom umierať jeho synovia a dcéry.

Zelenského ostrú rétoriku voči jeho ruskému náprotivku musela stanica z vysielania „vypípnuť“. Zopakoval tiež svoj postoj, že s Ruskom nepovedie Ukrajina žiadny mierový rozhovor, a vyvrátil tvrdenie náčelníka ukrajinského generálneho štábu Valerija Zalužného, ​​že je vojna vo fáze patovej situácie.
 

Proti ukrajinskému prezidentovi pre spôsob vedenia vojny s Ruskom vystúpil jeho bývalý poradca Oleksij Arestovyč, ktorý sa k ukrajinskej obrane často vyjadroval do médií. 

Na post ukrajinskej hlavy štátu ale v januári rezignoval po svojich výrokoch ohľadom raketového útoku v Dnipre, ktorý pripisoval ukrajinskej protivzdušnej obrane. Teraz Arestovyč kritizuje napríklad údajne prehnanú posadnutosť Kyjeva dobyť Bachmut, uviedla CNN Prima NEWS .

Exporadca prezidenta vyjadril názor, že Zelenskyj nie je pre krajinu prínosom. 

„Naše vedenie utlmilo podnikanie, osobné slobody a politické súperenie, namiesto toho sa háda so susedmi a spojencami, podporuje korupciu,“ komentoval ďalej Zelenského exporadca, ktorý zároveň oznámil, že proti Zelenskému bude kandidovať na prezidenta.

Minister zahraničia Dmytro Kuleba však podľa agentúry Reuters uviedol, že Zelenskyj vyhlásenie volieb zvažuje. Kedy by sa voľby vo vojnou zmietanej Ukrajine mohli uskutočniť, ale nie je zatiaľ jasné.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik