Už aj sudcovia sa doťahujú, ako štamgasti dedinskej krčmy
08 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Keď dvaja robia to isté, nie vždy je to to isté. Opozícia vláde Roberta Fica vyčíta, že v Súdnej rade robí čistky. Pokiaľ robil zmeny Andrej Kiska, bola to očista súdnictva. Aj o tom, či sme zase pri dvojakom metri, sa Anka Žitná rozprávala so sudkyňou a členkou Súdnej rady SR Petrou Príbelskou.

V relácii Teraz takto Príbelská vysvetlila, akým pomerom fungujú nominácie do Súdnej rady a tiež vysvetlila históriu podobného odvolávania politických nominantov. V tejto súvislosti je zvláštna iniciatíva predsedu Súdnej rady, ktorý ako politický nominant najviac protestuje proti odvolávaniu členov Súdnej rady. Príbelská nesúhlasí ani s hlasmi, ktoré hovoria o tom, že Súdnu radu možno ani nepotrebujeme. Vyjadrila sa tiež k incidentu dvoch sudcov Najvyššieho súdu na parkovisku inštitúcie.

Toto je koniec demokracie. Naozaj?

Minulý týždeň boli odvolaní traja vládou nominovaní členovia Súdnej rady a zrejme príde aj k výmene na postoch sudcov nominovaných parlamentom. To všetko môže nahrávať tvrdeniu opozície, že ide o čistky v Súdnej rade SR.

Ján Mazák. FOTO - TASR | Politický nominant v Súdnej rade Ján Mazák najviac brojí proti politickým nomináciám

„Súdna rada má 18 členov. Deväť je volených sudcami na regionálnom princípe volieb a ostatných deväť postov je rozdelených tak, že po troch nominuje prezident, vláda a parlament,“objasňuje Príbelská zloženie Súdnej rady pre lepšie pochopenie diania. Traja členovia Súdnej rady menovaní vládou sú od 3. novembra odvolaní a zároveň boli menovaní noví členovia.

Vláda konečne UROBILA PORIADKY v Súdnej rade!
Vláda odvolala Evu Mišíkovú, Ľudovíta Bradáča a Katarínu Javorčíkovú z funkcie členov Súdnej rady SR. Nahradia ich Ľudmila Joanidisová, Martin Bezák a Magdaléna Hromcová. Kabinet o tom rozhodol na štvrtkovom rokovaní. "Navrhovaní kandidáti spĺňajú... Čítať ďalej
03 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Historický exkurz

Príbelská pripomenula aj históriu, kedy sa do roku 2011 dodržiaval princíp 5-ročného funkčného obdobia. S nástupom vlády Ivety Radičovej došlo k takejto situácii po prvýkrát – bez udania dôvodu boli odvolaní členovia nominovaní vládou. Aj vtedy odvolaní podali sťažnosť na Ústavnom súde, avšak to bolo zamietnuté s tým, že politické nominácie takto fungovať môžu. Neskôr (2018) Ústavný súd svoj judikát doplnil, že dôvody by tam uvedené byť mali, no musí ich upravovať zákon. V r. 2020 ministerka Kolíková informovala členov nominovaných vládou a parlamentom, že nemajú dôveru a títo pod tlakom rezignovali.  Aktuálne odvolaní členovia Súdnej rady takúto sťažnosť avizovali.

Paradox má meno Mazák

Sudca Mazák bol do Súdnej rady nominovaný Andrejom Kiskom. On bol jedným z podporovateľov zmien v Ústave, ktoré hovoria o tom, že politickí nominanti môžu byť odvolaní. Zaujímavé preto je, že aktuálne práve Ján Mazák najviac hovorí o porušovaní práv a konca demokratických pomerov. Príbelská na jednej strane chápe, že každá garnitúra má svojich dôveryhodných sudcov a teda aj nominantov, no na druhej strane nie je správne, aby bola súdna moc závislá na tom, kto momentálne vládne.

„Je veľká škoda, že Ústavný súd ešte nevyslovil verdikt k podnetu Smeru-SSD o novelizácii Ústavy z roku 2020. Je preto veľmi ťažké robiť nejaké uzávery,“myslí si Príbelská.

Potrebujeme Súdnu radu?

Príbelská si nemyslí, že by bol dobrý krok zrušiť Súdnu radu, skôr by sa priklonila k jej reorganizácii – zníženiu počtu politických nominácií v prospech sudcovských. Súčasný stav prináša v hlasovaniach aj patové situácie, nakoľko pomer je deväť ku deviatim. A tu sa opakuje problém s odvolávaním politických nominantov – podľa Príbelskej by bolo potrebné nastaviť tie kritériá pre odvolávanie sudcov. Aj toto vyvoláva otázniky o nezávislosti Súdnej rady.

ODVOLANÍ členovia Súdnej rady SR sú POBÚRENÍ! Podávajú sťažnosť na Ústavný súd SR
Bývalí členovia Súdnej rady SR Katarína Javorčíková a Ľudovít Bradáč podajú voči spôsobu ich odvolania sťažnosť na Ústavný súd (ÚS) SR. Vláda SR rozhodla o ich odvolaní z funkcie členov Súdnej rady SR na štvrtkovom (2. 11.) rokovaní. "V záujme... Čítať ďalej
03 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ako malí chlapci

„Vy, pán sudca, ste sa pred štrnástimi dňami na parkovisku pred sídlom Najvyššieho súdu SR pobili s kolegom pre obsadené parkovacie miesto ako hlúpy tínedžer. Videlo to niekoľko svedkov a údajne to niekto stihol aj natočiť na mobil. Hneď ako sa k tomu záznamu dostanem, zverejním ho. Pán sudca, vy ste hanbou slovenskej justície,“ povedal Zoroslav Kollár na adresu Juraja Klimenta, o ktorom v danom príspevku zverejnil aj ďalšie mimoriadne zaujímavé a, dalo by sa povedať, chúlostivé informácie.

FOTO TASR - Jaroslav Novák | Sudca Kliment

Bude vyvodená zodpovednosť?

„Je daný podnet na Sudcovskú radu, nevieme, ako sa tá s tým vysporiada, no ja si myslím, že by mali k tomu zaujať nejaké stanovisko, keďže sa to týka ich sudcov. Takisto by k tomu malo zaujať stanovisko vedenie Najvyššieho súdu,“hovorí Príbelská, podľa ktorej vyvodiť dôsledky by mohol aj predseda Súdnej rady, ako aj vedenie Najvyššieho súdu, na ktorého pôde sa incident odohral.

Remišová je pobúrená. Nepáči sa jej to, čo len nedávno schvaľovala
Prepadové komando Ficovej a Pellegriniho vlády podľa Veroniky Remišovej (OĽaNO/Za ľudí) zastrašuje poctivých občanov. Remišová zašla až tak ďaleko, že súčasnú vládu prirovnáva k drogovým kartelom a zločineckým skupinám, ktoré policajtov a čestných... Čítať ďalej
08 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik