Ukrajina sa rúti do Európskej únie. Darí sa im, plnia podmienky!
08 | 11 | 2023 I Milan Laca

Európska komisia urobila kľúčové kroky na získanie nových členov do bloku 27 krajín.

V snahe o rozšírenie, ktorú odštartovala ruská vojna na Ukrajine, navrhla EK začať formálne prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom, Gruzínsku udeliť štatút kandidátskej krajiny po splnení viacerých podmienok. 

Pochopili!

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že krajiny „pochopili volanie histórie, a to, že si musíte vybrať, či chcete demokraciu a prosperitu, alebo či chcete autoritársky režim“.Ďalším krokom je, aby lídri EÚ podporili plán Komisie na decembrovom samite v Bruseli.

Zelenskyj pod tlakom! Idú po ňom vraj vlastní ľudia. Poslal drsný odkaz Putinovi
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americkú televíziu NBC News zdôraznil, že Ukrajinci sa nehodlajú vzdať, a neudržal sa vulgarizmu voči ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, ktorého označil za "zas*aného teroristu".... Čítať ďalej
08 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ukrajina

Čo sa uvádza v správe: Napriek rozsiahlej ruskej invázii vo februári 2022, Ukrajina pokračovala v napredovaní demokratických reforiem a reforiem právneho štátu. Udelenie štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine v júni 2022 ďalej urýchlilo reformné úsilie, uvádza sa v správe. Komisia odporučila, aby Rada začala formálne prístupové rokovania. Lídri EÚ sa rozhodnú, či toto rozhodnutie podporia, na samite v decembri. 

Čo urobil dobre: ​​Zo siedmich krokov, ktoré Ukrajina urobila pred otvorením rozhovorov o členstve v EÚ, Kyjev dokončil štyri: 1) zákon o výberovom konaní na sudcov na Ústavnom súde; 2) dokončenie previerky kandidátov na Najvyššiu súdnu radu; 3) právne predpisy proti praniu špinavých peňazí; 4) mediálny zákon. 

Čo musí urobiť lepšie: Ukrajina zlepšila svoje doterajšie výsledky v boji proti korupcii, ale stále by mala urobiť viac, vrátane zákona o personálnom obsadení Národného úradu boja proti korupcii. Po druhé, vláda sa rozhodla odložiť implementáciu zákona potláčajúceho moc oligarchov a Ukrajina by mala ešte zaviesť zákon upravujúci lobing v súlade s európskymi štandardmi ako súčasť akčného plánu proti oligarchom. Po tretie, pokiaľ ide o menšiny, Ukrajina by mala zaviesť zákon, ktorý by riešil odporúčania Benátskej komisie (poradný orgán Rady Európy) v oblastiach, ako je jazyk používaný štátom, médiá a vzdelávanie.

A čo ďalší? 

- Bosna a Hercegovina: Komisia navrhla začať prístupové rozhovory, keď krajina splní súbor priorít.  

- Kosovo: normalizovať svoje vzťahy so Srbskom. Dosiahlo pokrok v mnohých oblastiach vrátane volebnej reformy, ochrany ľudských práv, riadenia migrácie a prípravy fungujúceho trhového hospodárstva.  

- Čierna Hora:  pokrok v reformách pre vstup do EÚ sa „do značnej miery zastavil, pretože Čierna Hora trpela hlbokou polarizáciou a politickou nestabilitou“. 

- Severné Macedónsko: pokrok v oblastiach spravodlivosti, slobody a bezpečnosti vrátane boja proti korupcii, má však ešte viac práce v boji proti korupcii a organizovanému zločinu a v reforme verejnej správy. 

- Srbsko:  Prístupové rozhovory medzi Bruselom a Belehradom prebiehajú od roku 2014, ale odmietnutie Srbska uvaliť sankcie na Rusko a stúpajúce napätie s Kosovom celý proces zastavili. Belehrad už uzavrel prvé dve kapitoly, odporúčjú otvoriť tretiu. 

- Turecko: je kandidátskou krajinou od roku 1999, ale rozhovory sú od roku 2018 „na mŕtvom bode“, napriek tomu, že Ankara zostáva kľúčovým partnerom EÚ a nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo zmeniť. Turecko sa stalo „dôležitou a spoľahlivou tranzitnou krajinou“ pre energiu, ktorá sa dostáva do EÚ a je životne dôležité pre Brusel v oblastiach spoločného záujmu, ako je migrácia, boj proti terorizmu a obchod. Turecko sa však pod vedením prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana „naďalej vzďaľuje“ od EÚ „hlavne z dôvodu pokračujúceho spiatočníctva v oblastiach základných práv a právneho štátu, vrátane nezávislosti súdnictva a nedostatku reforiem v niektorých sektorových otázkach.

Pokrytectvo

Pri hodnotení pripravenosti Ukrajiny na vstup do EÚ nebude Európska komisia venovať pozornosť situácii s ruským jazykom v krajine, uviedol zdroj z Bruselu.

"Mnoho ľudí sa pýta na používanie ruského jazyka a práva Rusov. Vyjadrím sa veľmi jasne: používanie ruského jazyka nie je niečo, čomu bude Európska komisia venovať pozornosť," uviedol zdroj.

Dodal, že EK od Kyjeva očakáva upevnenie práv Maďarov, Rumunov a Bulharov, možnosť vzdelávania a interakcie so štátnymi inštitúciami, čiastočne v jazykoch týchto národnostných menšín. Túto požiadavku predložila Viedenská komisia.

Ursula sa zbláznila? Vôbec nie, dobre vie, čo hovorí!
Von der Leyenová: Rusko už bolo porazené, je čas prejsť k obnove Ukrajiny. Rusko už prehralo vojnu, rozchádzame sa“: Zelenskij a von der Leyen otvárajú Rusom oči. Vyhrali sme! Rusko už bolo porazené, je čas prejsť k obnove Ukrajiny – to bolo... Čítať ďalej
07 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik