Ukrajina - pripravte sa na zlú zimu! (VIDEO)
08 | 11 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina sa má pripraviť na „najhoršiu zimu“ v histórii. 

Aké problémy ju čakajú v najbližších mesiacoch?

Budú bezbranní
Obyvatelia sa musia pripraviť na „najhoršiu zimu“ v histórii, kvôli problémom s ochranou elektrární pri nedostatku systémov protivzdušnej obrany. Vyhlásil  minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmitro Kuleba v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.
Zelenskyj pod tlakom! Idú po ňom vraj vlastní ľudia. Poslal drsný odkaz Putinovi
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americkú televíziu NBC News zdôraznil, že Ukrajinci sa nehodlajú vzdať, a neudržal sa vulgarizmu voči ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, ktorého označil za "zas*aného teroristu".... Čítať ďalej
08 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová
Zásobujú sa

Ukrajinci už podľa neho začali masovo nakupovať sviečky kvôli možným výpadkom prúdu a palivové drevo na vykurovanie domov. Paralelne sa úrady snažia zabezpečiť svoje vlastné tepelné elektrárne, ktoré sa minulú zimu stali cieľom ruských rakiet a bezpilotných lietadiel. Ako sa však domnieva Dmitro Kuleba, pre nedostatok systémov protivzdušnej obrany bude táto úloha oveľa ťažšia ako pred rokom. "Snažíme sa naše elektrárne chrániť, ako najlepšie vieme. Ale Rusi sa tomu už prispôsobili. Opäť otestujú našu odolnosť so svojimi raketami". Minister dodal, že Ukrajina stále naliehavo potrebuje vojenskú pomoc západných krajín a predovšetkým USA. „Ak Západ nemôže vyhrať túto vojnu, akú potom môže vyhrať? Vďaka našim priateľom v Európe a iných krajinách sa nebojíme scenára súdneho dňa,“ ubezpečil Dmitro Kuleba.

Príprava na výpadky elektriny

Ako pripúšťajú ukrajinskí predstavitelia, ukrajinskému energetickému systému, v podmienkach vysokého zaťaženia a nedostatku kapacít hrozí, že bude na pokraji kolapsu aj bez opakovania ruských náletov. Generálny riaditeľ Kyjevského centra pre výskum energetického priemyslu Alexander Charčenko sa domnieva, že ak sa teplota vzduchu ustáli pod mínus 10 stupňov, úrady budú musieť zaviesť štandardizované výpadky prúdu aspoň na jednu až dve hodiny denne. Ak dôjde k masívnym náletom, nemôžem predpovedať rozsah výpadkov, povedal Charčenko.

Ako žili v zime

Sú aj optimisti
Člen výboru Najvyššej rady pre energetiku a bývanie a komunálne služby Sergej Nagornjak oficiálne popiera možnosť „katastrofického scenára“. Jadrové elektrárne, ktorým sa podarilo zabezpečiť dodávky jadrového paliva zo západných krajín, umožnia pokryť deficit výroby. „Túto zimu budú v prevádzke všetky bloky jadrových elektrární na území Ukrajiny,“ ubezpečuje rezort energetiky.
Zaútočia na Rusko

Ukrajinská strana sa tiež pripravuje na zintenzívnenie leteckých útokov na infraštruktúru a vojenské základne v Rusku. Brigádny generál Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) Sergej Baranov, ktorý dohliada na strategické operácie dronov, v rozhovore pre britské noviny The Independent priznal, že počas obdobia statických vojenských operácií v zime má velenie v úmysle spôsobiť „ničivý úder“ na Rusko zo vzduchu. „Sme presvedčení, že máme niektorých z najlepších a najskúsenejších operátorov dronov na svete, povedal generál.

Zvrhnú Zelenského?
Začalo sa hovoriť o možnom vojenskom prevrate na Ukrajine. Bývalý analytik CIA Johnson: Zelenskyj by mohol vyprovokovať vojenský prevrat. Zvrhnú ho? Činy prezidenta Volodymyra Zelenského môžu už teraz provokovať vojenský prevrat na Ukrajine.... Čítať ďalej
07 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik