Prevencia je u seniorov zásadná, ich imunita je totiž zraniteľná
08 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Prevencia je u najstaršej generácie zásadná. Imunita seniorov je totiž omnoho zraniteľnejšia ako imunita ľudí v produktívnom veku. Súvisí to s celkovou životosprávou, stravovaním aj množstvom chorôb, s ktorými sa seniori stretávajú vo svojom veku. Upozorňuje na to lekárka Martina Petrovská z internej geriatrickej ambulancie nemocnice vo Zvolene.

Ako ďalej uviedla, odborníci odporúčajú starším ľuďom dbať na vyváženú stravu a nezabúdať na pohyb. Dôležitý je aj príjem vitamínov a minerálov, ktorých majú vo svojom veku veľakrát nedostatok. Zásadné je tiež absolvovať preventívne prehliadky u všeobecného lekára a špecialistov. K dispozícii majú aj špecializované laboratórne vyšetrenia. Môže to byť komplexný skríning najbežnejších ochorení vyššieho veku, medzi ktoré patria napríklad kardiovaskulárne a nádorové ochorenia, osteoporóza či cukrovka.

Geriatrička potvrdila, že obranyschopnosť starších ľudí je slabšia a aj jej reakcie sú v porovnaní s mladšími generáciami pomalšie. Z tohto dôvodu majú seniori častejšie a dlhšie bežné ochorenia a nákazy. Sezónne sa podľa nej najčastejšie stretávajú s respiračnými ochoreniami. "V jesennom a jarnom období, zvlášť pacienti, ktorí trpia na chronické ochorenia priedušiek a pľúc, sú náchylnejší na bežné vírusové ochorenia," objasnila.

Poznamenala, že ochorenia však na starších ľudí nestriehnu iba počas jesenných a jarných mesiacov. Spomalený imunitný systém dáva v organizme priestor na rozvoj širokého spektra diagnóz. Najviac sú u staršej generácie zahrnuté kardiovaskulárne ochorenia. "Máme aj veľmi vysoký počet pacientov s cukrovkou. A to nielen u pacientov v geriatrickom veku nad 65 rokov, ale už aj v nižších vekových kategóriách," priblížila s tým, že sa vyskytujú aj ochorenia pohybového aparátu, chronické degeneratívne ochorenia skeletu a kĺbov.

Petrovská dodala, že väčšina seniorov sú krehkí pacienti, u ktorých ochorenie jedného systému spustí ochorenia iných systémov. "V tom prípade je intervencia omnoho náročnejšia ako u mladších ľudí, ktorí majú jedno alebo dve ochorenia," ukončila.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik