Peter Pellegrini a Michal Kaliňák prinášajú odbornosť a nádej pre mestá a obce
08 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) bude partnerom, nie podriadenou či nepriateľskou organizáciou. Vyhlásil to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) na stredajšej tlačovej besede po rokovaní s predstaviteľmi združenia a štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Michalom Kaliňákom. Za najdôležitejšie považuje zabezpečenie dostatočného financovania pre mestá a obce na budúci rok a oblasť sociálnej starostlivosti.

"Oficiálnym prijatím na úrovni predsedu Národnej rady SR som vyslal jasný signál, že vládna koalícia bude partnerom pre mestá a obce a bude to aj naopak," zdôraznil Pellegrini s tým, že samosprávam treba vrátiť postavenie, ktoré im patrí. Boli to totiž podľa neho práve ony, ktoré podržali štát vo viacerých zložitých situáciách.

Deklaruje obnovenie sociálneho dialógu a tripartity tak, aby sa mohli mestá a obce podieľať na tvorbe legislatívy a zákonov. Trvá na tom, že žiadne rozhodnutie, ktoré sa bude týkať samospráv, nebude bez diskusie s nimi a prípadný presun ďalších kompetencií na ne bez patričného finančného balíka.

Za jeden z najpálčivejších problémov označil predovšetkým nedostatok finančných prostriedkov pre výpadky príjmov

Pri tvorbe štátneho rozpočtu na budúci rok bude preto potrebné hľadať spôsoby a možnosti tak, aby bol výpadok samospráv v čo najväčšej miere krytý a mestá a obce mohli občanom poskytovať plnohodnotné služby. Za nemenej dôležitú úlohu považuje zamerať sa aj na efektívne poskytovanie sociálnej starostlivosti.

Avizuje tiež prípravu projektu "eurofondovej revolúcie", ktorá by mala zmeniť a výrazne zjednodušiť prístup k získavaniu týchto finančných prostriedkov. Výrazná zmena čaká aj zákon o verejnom obstarávaní tak, aby nebol brzdou rozvoja regiónov. Pracovať sa má zároveň na delimitácii eurofondov do regiónov. Má ísť nielen o zvýšenie finančnej sumy, ale aj garanciu ich rozdelenia do regiónov a na jednotlivé obce a mestá.

Predseda ZMOS-u a primátor Partizánskeho Jozef Božik verí, že deklarovaný dialóg medzi vládou, Národnou radou SR a zástupcami samospráv bude konštruktívny, reálny a vecný a bude prinášať reálne výsledky. "Teší ma, že naša organizácia má v očiach vlády a vládnych predstaviteľov to postavenie, ktoré si zaslúži," povedal Božik s tým, že treba počúvať aj hlas zdola, teda hlas mestských a obecných samospráv.

Čo sa nakoniec podarí zrealizovať z priorít ZMOS-u pretavených aj do programového vyhlásenia vlády (PVV), ukáže podľa neho až čas.

Zopakoval, že kardinálnym problémom pre samosprávy sú výpadky z príjmov. V tomto smere verí, že mestá a obce budú môcť v polovici decembra prijímať vyrovnané rozpočty. Za ďalšie nemenej závažné problémy označil tiež eurofondy, stavebnú legislatívu, odpady, školstvo či financovanie predprimárneho vzdelávania, ale aj sociálne služby, poplatky a neverejných poskytovateľov.

Kaliňák poznamenal, že mestá a obce musia stáť na silných nohách, ambíciou je preto "garantovať im pokoj na prácu

" Z regionálneho rozvoja bude cieľom pozerať sa na každý región z hľadiska jeho investičných príležitostí a aby primátori, starostovia a zastupiteľstvá mohli obyvateľom doručiť to kľúčové, teda dôstojný život a kvalitné verejné služby. Po schválení PVV avizuje permanentný dialóg o rozvoji regiónov.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik