Tarabovou prioritou je naštartovať sanáciu starých envirozáťaží
07 | 11 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Pre šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nominant SNS) je prioritou naštartovať sanáciu starých environmentálnych záťaží. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce pokračovať v projekte tzv. enkapsulácie vrakunskej skládky v Bratislave, teda vybudovaní podzemnej a povrchovej tesniacej steny a následného čistenia podzemnej vody. TASR o tom informoval odbor komunikácie MŽP.

Taraba v súvislosti s odstraňovaním záťaží rokoval s predsedom asociácie sanačných spoločností Envisan Igorom Polčanom. Témou stretnutia boli technické a legislatívne prekážky pri sanáciách spôsobených prijatím novely zákona o envirozáťažiach z obdobia, keď ministerstvo riadil Ján Budaj. "Je najvyšší čas urobiť poriadok v odstraňovaní ekologických záťaží, ktoré významným spôsobom ovplyvňujú nielen kvalitu životného prostredia, ale aj zdravie ľudí na Slovensku. Čaká nás veľa práce," povedal Taraba.

Zároveň ubezpečil verejnosť, že zákon o envirozáťažiach je vo fáze analyzovania vrátane pripomienok prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Ministerstvo chce zapracovať konkrétne návrhy do programového vyhlásenia vlády a realizovať potrebné zmeny ešte v roku 2023.

MŽP tvrdí, že so sanáciou environmentálnych záťaží pomôžu Slovensku európske fondy. Aktuálne je vyhlásená výzva z Programu Slovensko zameraná na sanáciu území, ktoré boli v minulosti kontaminované predovšetkým priemyselnou, vojenskou, banskou, dopravnou či poľnohospodárskou činnosťou. Na tento účel je vo výzve alokovaných vyše 186 miliónov eur.

Taraba a Takáč: KONČIA BOJE! Envirorezort a agrorezort čaká spolupráca (VIDEO)
Spolupráca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka s ministerstvom životného prostredia by mala byť samozrejmá. Uplynulé roky tieto rezorty navzájom bojovali. Napísal to po spoločnej tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva Richard... Čítať ďalej
06 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik