Prvý týždeň v kresle ministra: Ďapalovce, ale aj čurillovský bizár (VIDEO)
07 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Ak by sa niekto rozhodol urobiť rebríček ministrov štvrtej Ficovej vlády, ktorí urobili za prvý týždeň najväčší rozruch, Martina Šimkovičová a Tomáš Taraba (nominanti SNS) by boli v tesnom závese za ministrom vnútra, Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD). Jeho aktivity „vydali“ na rekapituláciu, akou sa iní pomaly nemôžu pochváliť za celé funkčné obdobie.

Minister vnútra si je vedomý toho, že na poste, ktorý zastáva, nemohol dostať obligátnych sto dní, ktoré zvyčajne vláda a jej členovia majú pri ujímaní sa funkcií. Od neho sa očakáva okamžité riešenie problémov a presne s tým začal aj Šutaj Eštok – plniť predvolebné sľuby. Tými v jeho rezorte bola väčšia bezpečnosť slovenských občanov, ale aj pomoc tým, ktorí ju naozaj potrebujú. Preto sa sústredili na tvrdý postup voči nelegálnym migrantom a preto boli v piatok na východnom Slovensku, v obciach postihnutých nedávnym zemetrasením.

Koniec korzu cez hranice

„Ak spomínam nelegálnu migráciu, hovorím o mimoriadne dôležitej téme, ktorú predchádzajúce vlády absolútne zanedbali. Slovenské hranice boli, ako ementál – nelegálni migranti sem prúdili v tisícoch,“konštatuje minister a pripomína známe fakty – všetci „Abdulovia zo Sýrie“, narodení v rovnaký deň a predošlé vedenie ministerstva a polície skôr hľadalo výhovorky, ako sa nelegálnej migrácii nedá zabrániť.

Slovák Šimečkovi: MIŠKO, PRE TENTOKRÁT TI ODPÚŠŤAME! (VIDEO)
Predstavitelia vlády v pondelok (30. októbra) po obhliadke hraničného priechodu Čunovo-Rajka na tlačovej besede v teréne informovali o tom, ako mienia obmedziť neutíchajúci prílev migrantov. "Tak už poznáme výsledok, presne nula zadržaných... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Veď nechytili nikoho

Šutaj Eštok upozorňuje, že nebolo cieľom akcie pochytať čo najviac migrantov.

„My sme chceli jasne deklarovať, že prístup polície a vlády k nelegálnej migrácii sa mení. Slovensko už nebude bezpečnou tranzitnou krajinou pre prevádzačov, kde polícia nestráži hranice. Bola to demonštratívna akcia zameraná aj na prevenciu, aby prevádzači pochopili, že štátna hranica je chránená a politika otvorených dverí sa skončila,“upozornil minister. Ten je presvedčený, že veľká policajná akcia vyslala prevádzačom signál, že ich biznis cez Slovensko skončil.

Veľká hanba štátu

Minister vnútra, minister sociálnych vecí a premiér v piatok navštívili obce a ich obyvateľov, ktorých nedávno zasiahlo na slovenské pomery silné zemetrasenie. To mnohým zničilo domy, ktoré si postavili mnohokrát za celoživotné úspory a podľa Šutaja Eštoka je obrovskou hanbou, že im úradnícka vláda  a teda štát, doteraz nebol schopný pomôcť.

Fico, Šutaj Eštok, foto: TASR

„Na ministerstve vnútra, i na ministerstve práce urobíme všetko pre to, aby sme to čím skôr napravili,“ prisľúbil minister.

Bezpečnosť obyvateľstva

Ministrovi je jasné, že ak chce hovoriť o bezpečnosti obyvateľstva, musí riešiť podmienky pre policajtov a hasičov. Problémom je nedostatok ľudí v týchto povolaniach a zastaralé vybavenie, ktorým disponujú. Aj tu si je vedomý, že peniaze sa nebudú hľadať ľahko, no chce urobiť všetko pre zlepšenie situácie.

„Ak chceme mať bezpečné Slovensko, musíme mať kvalitne obsadené a kvalitne vybavené bezpečnostné zložky,“ hovorí minister.

Šutaj Eštok im riadne STÚPOL NA OTLAK: SaS sa pridala k ČURILLOVCOM!
Strana SaS zvažuje podanie trestného oznámenia v súvislosti s postavením policajných vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov mimo služby. Informovala o tom v pondelok poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) podľa nej... Čítať ďalej
06 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ďalšia zásadná úloha pri polícii

Ak však minister chce zabezpečiť rovnosť zákona pre každého, musel konať. Zákon totiž podľa neho nepozná politicky privilegovaných, či mediálne exponovaných policajtov. Preto považuje za bizarné, že trestne stíhaní policajti, ktorí boli protizákonne ponechaní vo svojich funkciách, na neho podali trestné oznámenie za to, že ich kvôli tomu stíhaniu postavil mimo služby.

„Zvyknite si, že v polícii bude platiť zákon pre všetkých rovnako. Ak ho dodržiavate, máte voľné ruky. Ak nie, žiaľ, musíte skončiť,“ odkazuje všetkým policajtom minister vnútra.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik