Pred medveďmi utekali už aj deti v Bytči
09 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Medvede buď nevedia, že máme už viac, ako mesiac po voľbách, alebo im je jedno, že niektorí politici o nich hovorili, ako o čisto predvolebnej téme. Po Zvolene, Detve, či Ružomberku s nimi majú problém aj v Bytči. Navyše odborníci pripúšťajú aj myšlienku, že medvede sa vďaka relatívne teplému počasiu na zimný spánok neuložia.

Aj podľa Jaroslava Slašťana zo zásahového tímu pre medveďa hnedého nie je isté, že sa na zimný spánok medvede skutočne uložia. Obavy z toho majú obyvatelia Źilinského kraja. Len nedávno sa so štyrmi mláďatami stretli deti v Bytči. Mama jedného z nich preto upozorňuje, aby si ľudia dávali veľký pozor. Odborníci síce tvrdia, že medvede premnožené nie sú, no počet ich mláďat prekvapuje aj zoológov.

Budú hibernovať?

Napriek tomu, že je už takmer polovica novembra, medvede sú stále čulé. Najväčšia slovenská šelma sa na zimný spánok - hibernáciu pripravuje. Či na to príde, to závisí nie len od počasia, ale aj od množstva potravy, či celkového stavu a zdravia konkrétneho jedinca, vysvetľuje portál zilinak.sk.  

"Medvede patria medzi nepravých zimných spáčov, čo znamená, že počas teplejších a na potravu priaznivých zím nemusia hibernovať," tvrdí  vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Juh Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Jaroslav Slašťan. Podľa neho medveď zimu prečkáva vo vhodnom úkryte, ktorý si vyhrabáva v zemi alebo pod koreňmi stromov. Brloh tiež môže mať v skalných dutinách a pod skalnými prevismi. "Vstupné otvory mávajú rozmery od 60 do 70 centimetrov, našiel sa však aj brloh s veľkosťou vstupu 140 krát 80 centimetrov," opísal ochranár.

POZOR! Medvede sa vôbec nemusia uložiť na zimný spánok
Medvede, ktoré objavia zdroj potravy, sa nemusia uložiť na zimný spánok alebo môžu jeho začiatok oddialiť. Pre TASR to uviedol vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Juh Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Jaroslav Slašťan. "Medvede patria medzi... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Zatiaľ to tak nevyzerá

Stretnutia s medveďmi v každom veku hlási množstvo obyvateľov nie len obcí, ale aj miest. V posledných októbrových dňoch bol takýto zážitok „dopriaty“ deťom v Bytči – mláďatá medveďa hnedého stretli pri rieke.

Snažili sa utiecť

Mamička jedného z chlapcov pre zilinak.sk popísala, že jej syn sa s kamarátmi na bicykli vybral popri derivačnom kanáli Váhu, keď v blízkosti mosta zbadali štyri medvieďatá. Začuli silný praskot konárov, preto nasadli na bicykle a snažili sa dostať preč.

„Mama, ale ja som cítil, že to bežalo vedľa mňa pri ceste v lese. Ja som strašne rýchlo utekal na bicykli - hovoril mi. Bol v strese,“ opísala synovu skúsenosť žena, ktorá upozorňuje všetkých, aby si v týchto miestach dávali pozor. Po Bytči sa totiž stále môže pohybovať medvedica s minimálne štyrmi mláďatami.

Portál takisto upozorňuje na možnosť informovať o medveďoch, ktoré sa zdržiavajú v blízkosti ľudských obydlí, intravilánoch obcí a poškodzujú majetok či ohrozujú zdravie osôb Zásahový tím pre medveďa hnedého.

MEDVEDE premnožené vraj nie sú, ale TOTO musíte vidieť!
Zoológia tvrdí, že medvedica ročne privedie na svet jedno až tri mláďatá. Fotograf z Kysúc však ostal v nemom úžase, keď na svoju foto pascu zachytil medvedicu, ktorá mala päť mláďat. Fotograf divokej prírody Dávid Ondreáš z Kysuckého Lieskovca... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Nie sú premnožené?

Zoológia tvrdí, že medvedica ročne privedie na svet jedno až tri mláďatá. Fotograf z Kysúc ešte v polovici leta ostal v nemom úžase, keď na svoju foto pascu zachytil medvedicu s piatimi mláďatami. Fotograf divokej prírody Dávid Ondreáš z Kysuckého Lieskovca sa venuje zachytávaniu voľne žijúcej zveri. Nie, nezachytáva ju do nejakých pytliackych očiek, ale na fotoaparát, či fotopasce. Tentokrát v Povine zachytil medvedicu až s piatimi mláďatami, z čoho bola prekvapená aj zoologička. Nedávny výskum Karlovej Univerzity v Prahe zistil, že medvede premnožené nie sú.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!