Nvotovej nočné mory zo Šimkovičovej
07 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

„Poznáte tie sny, kde sa mieša piate cez deviate, obsahovo aj formou, je v nich čudná kombinácia ľudí, má to celé strašidelný podtón… a vy sledujete ten sen. Viete, že je zlý, aj keď v tej sekunde nejde o život, netečie krv, ani nie je krik, len proste viete, že toto je nočná mora,“ vyznala sa Demokratka Dorota Nvotová na sociálnej sieti. Tentokrát je pôvodom jej nočných môr ministerka kultúry, Martina Šimkovičová a jej pondelkové uvedenie do funkcie Robertom Ficom.

Umelkyňa Nvotová popisuje stretnutie Roberta Fica s Martinou Šimkovičovou na ministerstve ako nočnú moru, v ktorej chcú zničiť všetko moderné a vykynožiť všetko, čo nepatrí do tradičnej slovenskej kultúry, vďaka čomu nám tu toho kultúrneho zostane pramálo. A tak sa Nvotová obáva, že bude nútená obuť krpce a začať učiť sa odzemok, po čom príde úpadok. Romana Tabák však radí – počkajme si na výsledky.

Problém – Ťapák, Fico, ale aj ministerkina dikcia

„Marek Ťapák recitujúci básničku, Fico opakujúci, aby sa pani ministerka zamerala na vyzdvihnutie “ducha Slovenska” (rozmýšľam, že to je taký istý nezmysel, ako keď sa povie “ruská duša”? ),“sťažuje si Nvotová na Facebooku. Umelkyni dokonca prekáža aj Šimkovičovej spôsob prejavu „zo spravodajstva“ s tým, že tej dikcie sa pri čítaní už zrejme nezbaví. Nepáčil sa jej však ani obsah.

Premiér navštívil ministerstvo kultúry: Kultúra sa musí vrátiť k duchu národných tradícií a dedičstva!
Ministerstvo kultúry (MK) SR sa musí vrátiť k duchu a posilňovaniu kultúrnych tradícií a dedičstva slovenského národa. Pri pondelkovej návšteve predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) v sídle rezortu sa na tom premiér zhodol s ministerku Martinou... Čítať ďalej
06 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Jej nočná mora pokračovala

„Ako keby sama slovenská kultúra nebola (nádherný) kultúrny mix, vďaka svojej polohe v srdci Európy. Celé sa to dialo v hale s obrovskou ozvenou, čo tomu dávalo snový a strašidelný nádych. Ten mi tak veľmi pripomenul oné nočné mory, v ktorých sa vlastne nič také strašné nestane, nemáte to ako prerozprávať, ale aj tak sa zobudíte vystrašení, spotení a bezradní,“ vyznáva sa Nvotová zo svojich pocitov.

Čo jej tam chýbalo

„O tých stovkách talentovaných muzikantov, tanečníkov, výtvarníkov, filmárov či divadelníkov, ktorí robia hodnotné súčasné umenie a reprezentujú nás aj vo svete, o nich nezaznelo nič. Práve naopak- veľmi jasne zaznelo, aká kultúra dostane prednosť. Kultúra minulosti, vyzdvihujúca slovenskú zvrchovanosť, Cyrila a Metoda, Veľkú Moravu, a hlavne nie genderizmus. Toto je kultúra, na ktorú sa, podľa Fica, má ministerka zamerať,“ nepáči sa Nvotovej, ktorej chýbalo zameranie na súčasnú kultúru, zato má problém s tou tradičnou.

Ficova reakcia na PS: Šimečka je len OTROKOM MÉDIÍ! Rež a rúbaj do krve, po smeráckej kotrbe (VIDEO)
Premiér Robert Fico v pondelok podvečer zverejnil video s reakciou na tlačovú konferenciu opozičného Progresívneho Slovenska. Fico prízvukuje, že líder PS Michal Šimečka je len otrokom nepriateľských médií a mimovládnych organizácií. "Pozerajúc na... Čítať ďalej
06 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Irónia jej nechýba

„Kamaráti, berme fujary na plecia, krpce na nohy, kroje na ubolené telá a hor sa učiť krepčiť. Slovenská kultúra má byť totiž výlučne slovenská, ako povedala ministerka. Čiže žiadne americké popové ani rockové vplyvy, poprosím! Ani ten satanský jazz! Ani cimbal, husle, klavír, nič z toho preboha! Nie je to slovenské, došlo by k zmiešavaniu kultúr! Nesmieme dopustiť predsa, aby naša jedinečná kultúra bola… obohatená! Keď konečne odstránime všetky zahraničné vplyvy na našej kultúre, zistíme, že nám zostalo veľmi málo,“ myslí si Nvotová.

Demokratka Dorota Nvotová. Zdroj: reprofoto rtvs | Dorota Nvotová

Nechýba aj poučenie a obavy

„Lebo naša kultúra je jedinečnou kombináciou všetkých priľahlých kultúr a tak to má byť. Tak vzniká chuť. Tak vznikajú odtiene. Tak vzniká pestrosť. Tak umiera nuda. Obávam sa, že budeme svedkami totálneho úpadku umenia a kultúry. Naznačuje to už aj dnešné bizarné “snové” podujatie na MK SR,“ píše Nvotová a svoj status uzatvára, že sa chce zobudiť, keď bude o všetkom, no vie, že makať bude aj v sne.

Tabák radí – veď si počkajme

V pondelok sa na margo podobných hejtov voči ministerke kultúry Martine Šimkovičovej vyjadrila aj Romana Tabák, niekdajšia poslankyňa NR SR. Tej sa nepáči slniečkársky dvojaký meter a všetkým radí, aby sme si počkali na výsledky Šimkovičovej práce bez toho, aby sme ju, ako človeka podceňovali.

Tabák NALOŽILA Hrycovej aj za Šimkovičovú: VELEBNOSTI, JDU BLEJT! (VIDEO)
Romana Tabák počas svojho poslaneckého mandátu plnila hlavne bulvárne stránky slovenských médií. Nedá sa jej však uprieť fakt, že niekoľkokrát v ňom zohrala dôležitú úlohu – nezahlasovala tak, ako sa od nej očakávalo. Aj vďaka tomu „bola odídená“ z... Čítať ďalej
06 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik