Denný súhrn domáceho spravodajstva
07 | 11 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Dnešný súhrn správ zo Slovenska

Bratislava - Pre šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nominant SNS) je prioritou naštartovať sanáciu starých environmentálnych záťaží. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce pokračovať v projekte tzv. enkapsulácie vrakunskej skládky v Bratislave, teda vybudovaní podzemnej a povrchovej tesniacej steny a následného čistenia podzemnej vody. TASR o tom informoval odbor komunikácie MŽP.

Tarabovou prioritou je naštartovať sanáciu starých envirozáťaží
Pre šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nominant SNS) je prioritou naštartovať sanáciu starých environmentálnych záťaží. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce pokračovať v projekte tzv. enkapsulácie vrakunskej skládky v Bratislave, teda... Čítať ďalej
07 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Bratislava - V peci či krbe sa nemôžu spaľovať plastové obaly a iné odpady, ktoré mali skončiť v kontajneri. Podozrenie na spaľovanie odpadu v dome možno nahlásiť priamo obci. Zelená linka envirorezortu o tom informovala na sociálnej sieti.

Bratislava - Nezabúdame na hodnotu dobrého susedstva s Maďarskom, preto sa usilujeme o korektné vzťahy a rozvoj spolupráce. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) po utorkovom stretnutí s ministrom zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska Péterom Szijjártóom v Bratislave. TASR o tom informovali z komunikačného oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Bratislava - Alexander Dubček sa ako obhajca politického dialógu stal symbolom obrodného procesu, ktorý, žiaľ, skončil neúspešným pokusom o nastolenie socializmu s ľudskou tvárou. Na sociálnej sieti to uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) pri príležitosti utorkového 31. výročia jeho úmrtia.

Bratislava - Nové vedenie rezortu školstva v týchto dňoch intenzívne pracuje na Programovom vyhlásení vlády SR. Po rokovaniach k nemu sa minister Tomáš Drucker (Hlas-SD) v dohľadnej dobe stretne aj s predstaviteľmi priamo riadených organizácií, vrátane Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVaM). Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v reakcii na kritiku odmeňovania v inštitúte.

Bratislava - Odvolanie troch členov Súdnej rady SR nominovaných vládou bolo v súlade s platnými právnymi predpismi SR. Dôvodom je absencia dôvery. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR to uviedlo vo svojom vyjadrení k odvolaniu trojice členov rady.

Bratislava - Progresívne Slovensko (PS) ostro odmieta šikanovanie policajtov, ktoré sa podľa hnutia deje pod ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a novým riaditeľom inšpekcie Branislavom Zurianom. Kritizovali "šikanózne prepadnutie" zástupcu riaditeľa jedného z odborov inšpekcie, ale aj vymenovanie vyšetrovateľky bývalého tímu Oblúk Diany Santusovej za riaditeľku odboru. Predseda PS Michal Šimečka to uviedol na utorkovej tlačovej konferencii.
- Strana SaS považuje konanie policajnej inšpekcie pod vedením Branislava Zuriana za neprijateľnú vendetu. Nepohodlní policajti sú podľa poslanca Juraja Krúpu prenasledovaní a zatýkaní. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.
- Poslanec hnutia Slovensko Roman Mikulec vyzýva na okamžité zrušenie rozhodnutí v prípade tzv. čurillovcov, ktoré vydal vyšetrovateľ Michal Kulich. Dôvodom je vylúčenie Kulicha z prípadu pre zaujatosť. Spolu s lídrom hnutia Igorom Matovičom a predsedníčkou strany Za ľudí Veronikou Remišovou odsúdili aj pondelkový (6. 11.) zásah voči zástupcovi riaditeľa jedného z odborov inšpekcie.

Mikulec je ZHROZENÝ! Šutaj Eštok pokračuje v ráznych krokoch
Vyzerá ako úrad propagandy, hrajú sa na autoritu, ktorá rozhoduje, čo je, a čo nie je konšpirácia. Reč je o policajnej stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR, ktorá ma na sociálnej sieti Facebook veľký dosah. Stránka, ktorá by sa mala venovať... Čítať ďalej
07 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Bratislava - Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH odovzdali v utorok návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chcú odvolať Ľuboša Blahu (Smer-SD) z postu podpredsedu parlamentu. Na tlačovej konferencii o tom informovala predsedníčka klubu KDH Martina Holečková. Na podanie návrhu sa poslancom podarilo vyzbierať 40 podpisov aj od opozičných kolegov.

Poslanci KDH podali návrh na odvolanie podpredsedu parlamentu Ľ. Blahu
Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH odovzdali v utorok návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chcú odvolať Ľuboša Blahu (Smer-SD) z postu podpredsedu parlamentu. Na tlačovej konferencii o tom informovala predsedníčka klubu... Čítať ďalej
07 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Bratislava - Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Dana Kleinert zostáva naďalej vicestarostkou bratislavského Starého Mesta, úväzok však bude mať znížený na 40 percent. Informovala o tom v utorok na rokovaní staromestského miestneho zastupiteľstva. Vzdala sa však členstiev v dvoch miestnych komisiách. Zostáva tiež bratislavskou mestskou poslankyňou.

Bratislava - Šéf mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger sa nebude na decembrovom sneme opäť uchádzať o predsednícku stoličku. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii. Podpredseda strany Jaroslav Naď zároveň informoval, že "vážne zvažuje" svoju kandidatúru na predsedu. Snem sa bude konať 2. decembra v Prešove. Demokrati si na ňom majú zvoliť nové predsedníctvo.

Heger ako predseda KONČÍ. Kto bude šéfovať Demokratom?
Šéf mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger sa nebude na decembrovom sneme opäť uchádzať o predsednícku stoličku. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii. Podpredseda strany Jaroslav Naď zároveň informoval, že "vážne zvažuje" svoju... Čítať ďalej
07 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Bratislava - Diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyzbieral podpisy na svoju prezidentskú kandidatúru. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii. Má vyše dvojnásobok potrebného počtu podpisov od občanov, čo je podľa zákona 15.000. Prezidentské voľby sa budú konať na budúci rok.

I. Korčok vyzbieral potrebné podpisy na prezidentskú kandidatúru
Diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyzbieral podpisy na svoju prezidentskú kandidatúru. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii. Má vyše dvojnásobok potrebného počtu podpisov od občanov, čo je podľa zákona 15.000.... Čítať ďalej
07 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Bratislava - Úspešným presunom takmer 500 španielskych vojakov s viac ako 150 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky sa skončila prvá fáza cvičenia Deployex 23. Cvičenie pokračuje v Centre výcviku Lešť. Španielski a slovenskí vojaci si tam počas týždňovej aktivity precvičia a zladia postupy pri obrane územia Aliancie. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

Bratislava - Zástupcovia Odborového zväzu školstva v pondelok (6. 11.) predstavili ministrovi školstva Tomášovi Druckerovi (Hlas-SD) svoje priority a vízie v sektore. Dohodli sa, že jednotlivé témy podrobne rozoberú na ďalších stretnutiach. Minister podľa ich slov prisľúbil, že pri tvorbe novej legislatívy bude so sociálnymi partnermi aktívne spolupracovať prostredníctvom zástupcov v pracovných skupinách. TASR o tom informoval vedúci úradu zväzu Juraj Stodolovský.

Bratislava - Službu domácej ošetrovateľskej starostlivosti Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave využilo od jej minuloročného spustenia vyše 150 detských onkologických pacientov. Výjazdy sa z Bratislavy postupne rozšírili do celého Bratislavského kraja a v súčasnosti sestry navštevujú aj pacientov z Nitry, Levíc a iných miest s dojazdom do dvoch hodín. TASR o tom informovala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

Žilina - Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) odporúča Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Žilina porovnať výstavbu nového pavilónu urgentnej medicíny s možnosťou výstavby novej nemocnice. Podľa toho by sa nemocnica mala rozhodnúť o pokračovaní projektu. FNsP Žilina plánuje výstavbu nového pavilónu urgentnej medicíny za 255 miliónov eur, z čoho stavebné náklady majú dosiahnuť 187 miliónov eur.

Bratislava - Ústav pamäti národa (ÚPN) udelil cenu in memoriam veteránom protikomunistického odboja Jánovi Zemanovi a Viliamovi Šimkovi. Ocenil aj zakladateľa Múzea obetí komunizmu v Košiciach Pavla Hrica. Udelenie Cien ÚPN bolo súčasťou pondelkového (6. 11.) slávnostného otvorenia XIII. ročníka Festivalu slobody. TASR o tom informoval hovorca ústavu Michal Miklovič.

Bratislava - Enviroorganizácie My sme les a Greenpeace Slovensko sa obávajú zníženia ochrany národných parkov. Uviedli to v reakcii na vyhlásenie ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) a šéfa agrorezortu Richarda Takáča (Smer-SD), ktorí chcú revíziu národných parkov na Slovensku podľa medzinárodných štandardov.

Veľký Krtíš - Pri požiari bioplynovej stanice v Stredných Plachtinciach v okrese Veľký Krtíš vytiekli zo zásobníkov do okolia znečisťujúce látky. Na sociálnej sieti na to upozornila Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP).

Bratislava - Bývalý zástupca náčelníka mestskej polície v Humennom Vladimír Kocan dostal za prijatie úplatku päťročný trest väzenia. Prípad súvisí s výberovým konaním na funkciu mestského policajta. Najvyšší súd (NS) SR na utorkovom verejnom zasadnutí potvrdil verdikt Špecializovaného trestného súdu.

Košice - Najvyšší súd (NS) SR sa musí opätovne zaoberať prípadom exriaditeľa jedného z odborov Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana B., odsúdeného za prijímanie úplatku na päťročný nepodmienečný trest v kauze bývalej poisťovne Rapid Life. Ústavný súd (ÚS) SR zrušil uznesenie, ktorým NS vlani v apríli zamietol odvolanie obžalovaného voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

Štefana Harabina prijal arcibiskup Ján Orosch
Národný kandidát na prezidenta SR, bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin mal v utorok tú česť, že ho prijal na osobné stretnutie J. E. Mons. Ján Orosch, arcibiskup trnavský v súvislosti s jeho s oficiálne ohlásenou kandidatúrou na post... Čítať ďalej
07 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik