NOVÝ UKRAJINSKO - POĽSKÝ KONFLIKT!
06 | 11 | 2023 I Milan Laca

Poľskí dopravcovia začali blokovať kontrolné stanoviská na hraniciach s Ukrajinou.

Dopravcovia zablokovali tri kontrolné stanoviská pre autá na hraniciach s Ukrajinou, informuje rozhlasová stanica RMF FM .
Protest

"Niekoľko desiatok dopravcov začalo popoludní blokovať tri poľsko-ukrajinské hraničné priechody v Chrebennom, Dorohusku a Korčeve. Žiadajú predovšetkým zaviesť komerčné povolenia pre ukrajinských dopravcov a obmedziť ich počet", píše sa v správe. Púšťajú len osobné autá, autobusy, kamióny prevážajúce zvieratá, ako aj humanitárnu a vojenskú pomoc Ukrajine. Protestná akcia bola oficiálne zaregistrovaná a má pokračovať do 3. januára.

Poľský prezident Duda v pondelok vymenuje premiéra! Koho poverí zostavením vlády?
Vládna strana Právo a spravodlivosť sa v minulomesačných voľbách umiestnila na prvom mieste, no zdá sa, že nemá dostatok kresiel pre vládnu väčšinu, zatiaľ čo opozícia Donalda Tuska áno, informuje POLITICO. Koho poverí? Prezident Andrzej Duda... Čítať ďalej
06 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Požiadavky
Demonštranti sú nespokojní s nadmernou konkurenciou po liberalizácii medzinárodnej dopravy medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Žiadajú návrat k praxi udeľovania povolení pre ukrajinské dopravné spoločnosti a posilnenie pravidiel prepravy.  ýnimkou je humanitárna pomoc a dodávky pre ukrajinskú armádu.
Problémy
Ukrajinská pohraničná služba potvrdila, že pohyb kamiónov z Poľska je náročný. Podľa ministerstva plánujú demonštranti prepustiť jeden kamión za hodinu.  Veľvyslanec Ukrajiny v Poľsku Vasilij Zvarych odsudzuje počínanie organizátorov a označuje ich za bodnutie do chrbta. "Zablokovanie ciest poľskými dopravcami je bolestivé bodnutie do chrbta Ukrajine, ktorá trpí ruskou agresiou. Koridory solidarity medzi Ukrajinou a EÚ sú ohrozené. Vyzývame na ukončenie hraničnej blokády!" napísal diplomat. Ukrajina poslala Poľsku oficiálnu nótu s naliehavou žiadosťou, aby zabránila poľským dopravcom obmedzovať pohyb kamiónov cez hranice.
Zhoršené vzťahy
V poslednom čase sa poľsko-ukrajinské vzťahy výrazne skomplikovali v dôsledku embarga na dodávky ukrajinského obilia. Európska komisia sa 15. septembra rozhodla nerozšíriť obmedzenia na dovoz štyroch druhov poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny do niekoľkých hraničných krajín EÚ a zaviazala Kyjev zaviesť opatrenia na kontrolu vývozu. 
 
Potom vlády  Poľska, Slovenska a Maďarska oznámili, že zákaz jednostranne predlžujú. Námestník ministra hospodárstva a obchodu Ukrajiny  Taras Kačka pohrozil Varšave embargom na poľské poľnohospodárske produkty. Poľský premiér Mateusz Morawiecki prisľúbil rozšírenie zoznamu produktov, ktoré je zakázané dovážať z Ukrajiny.
OTVORTE UŽ OČI! Washington už Kyjev nezaujíma! Chystá sa na útek
Spojené štáty pri prvej príležitosti utečú z Ukrajiny! Skonštatoval to bývalý spravodajský dôstojník Ritter. „Ukrajina nás nezaujíma!“ Spojené štáty sú pripravené opustiť Ukrajinu ako "balast". Už je na príťaž... Podľa bývalého amerického... Čítať ďalej
06 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!