Zverstvo v Gaze!
07 | 11 | 2023 I Milan Laca

Izrael bombardoval konvoj sanitiek neďaleko najväčšej nemocnice v Gaze.

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že bol z útoku „zhrozený“.

Zverstvo!

Izraelská armáda v piatok bombardovala konvoj sanitiek neďaleko najväčšej nemocnice v Gaze, pričom tento útok „vydesil“ generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, píše denník Politico. Nemocnica Al-Shifa v meste Gaza je podľa miestnych zdravotníckych úradov preplnená pacientmi a slúži ako útočisko pre približne 20 000 vysídlených ľudí.

Atómová bomba pre Palestínu? 
Počas druhej svetovej vojny trpeli. Holokaust ich rady značne zdecimoval. Čakali by ste, že práve oni sa budú vedieť vcítiť do utrpenia ľudí. Ráznymi odvetnými útokmi však šokujú celý svet. Atómová bomba je jedným z riešení Zhodenie atómovej... Čítať ďalej
05 | 11 | 2023 | Mária Sliacka

Obete

Útok si, podľa palestínskej spoločnosti Červeného polmesiaca (PRCS), vyžiadal 15 mŕtvych a najmenej 60 zranených civilistov. Vo vyhlásení PRCS uviedla, že konvoj piatich sanitiek sa pokúsil dopraviť zranených k hraničnému priechodu Rafah, ale vracal sa do nemocnice, pretože cesta bola blokovaná sutinami. Vtedy naň zaútočili dve rakety.

Tel Aviv sa priznal

Izrael priznal, že zaútočil na sanitky, pretože ich využívali milície Hamasu. Izraelské sily trvajú na evakuácii tejto nemocnice a tvrdia, že sa v nej nachádza podzemné veliteľské centrum islamistických militantov.

Zúfalá situácia

Pásmo Gazy, ktoré kontroluje Hamas a kde žije 2,3 milióna ľudí, je obliehané Izraelom už takmer štyri týždne. To obmedzuje všetok prístup k jedlu, vode a palivu. Je to odveta za prekvapivý útok militantnej skupiny na Izrael, pri ktorom zabili viac ako 1400 ľudí. Podľa Hamasom kontrolovaných zdravotníckych zariadení v Gaze,  bolo viac ako 9200 Palestínčanov  zabitých pri izraelskej odvetnej pozemnej a leteckej ofenzíve, ktorá viedla k obkľúčenia mesta Gaza izraelskými silami.

Zhrozený Guterres 

"Som zdesený hláseným útokom v Gaze na sanitný konvoj pred nemocnicou Al Shifa," povedal generálny tajomník OSN Antonio Guterres. "Obrazy tiel rozhádzaných na ulici pred nemocnicou sú trýznivé. Takmer jeden mesiac boli civilisti v Gaze, vrátane detí a žien obliehaní, bola im odopretá pomoc, zabíjaní a bombardovaní vo svojich domovoch,“ dodal Guterres. "Toto musí prestať."

USA sa angažujú 

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bol v piatok v Tel Avive a požiadal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby urobil „viac na ochranu civilistov“ v Gaze a na Západnom brehu a „všetko možné“, aby umožnil vstup humanitárnej pomoci cez Egypt, ktorý je obmedzený.  

Čo sa deje v Gaze. Obviňujú Bidena
Médiá informujú o odpálení novej silnej rakety Hizballáhu proti Izraelu. Reuters: Hizballáh odpálil novú silnú raketu na Izrael Neznáma raketa Libanonské hnutie Hizballáh použilo pri útokoch na Izrael silnú raketu, ktorá predtým nebola... Čítať ďalej
04 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!