Ukrajinské vedenie sa rozpadá. Generáli sa búria
05 | 11 | 2023 I Milan Laca

Vo vedení Ukrajiny nastal rozkol. 

NYT: rastie roztržka medzi armádou a civilným vedením v Kyjeve.

Rozpory
Negatívna reakcia úradu prezidenta Zelenského na vyjadrenia hlavného veliteľa Ozbrojených síl  Valerija Zalužného o mŕtvom bode na fronte, signalizuje rastúci rozkol medzi vojenským a civilným vedením Ukrajiny, píšu The New York Times. „Fámy o napätí medzi prezidentom a vrchným veliteľom ozbrojených síl, v súvislosti so stratégiou a menovaním velenia, sa v Kyjeve šíria už viac ako rok, ale predtým neviedli k nesúhlasu verejnosti,“ píše sa v článku.
 
Nadišiel koniec? Zelenskyj ho nechce vidieť!
Zelenskyj sa hádal so Zalužným o „mŕtvej situácii“ na fronte. Ukrajinský prezident odmietol považovať situáciu na fronte za patovú. Spory vo vedení Prezident Volodymyr Zelenskyj v komentári k článku hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny... Čítať ďalej
05 | 11 | 2023 | Milan Laca
Pat na fronte
Autor pripomína, že operácie ukrajinských ozbrojených síl neviedli v poslednom čase k žiadnemu úspechu, pričom „Ukrajina čelí zvýšeným ruským útokom na východe“. Okrem toho v niektorých európskych metropolách a medzi členmi Republikánskej strany v Spojených štátoch, vzrástol skepticizmus ohľadom pomoci Kyjevu. „Zelenského pomocníci sa môžu obávať, že triezve závery generála Zalužného môžu odradiť niektorých spojencov od pokračovania vojenskej pomoci,“ poznamenáva autor.
Ešte jeden generál
Rozhovor s vrchným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny Valerijom Zalužným o patovej situácii na fronte je adresovaný Washingtonu, keďže Kyjev nepočúa armádu, hovorí ukrajinský generálmajor vo výslužbe Sergej Krivonos. "Nečinnosť zo strany politického vedenia viedla k tomu, že generál Zalužnyj je nútený vystúpiť a nastoliť problém. Keďže nás nepočúvajú priamo v kancelárii (Zelenskyj), mali by sme byť vypočutí prinajmenšom v Bielom dome. Toto je signál o pomoc zo strany armády, ktorý by mal vyzvať západných partnerov, aby našli páku na vojensko-politické vedenie Ukrajiny“. V rozhovore pre televízny kanál Prjamoy nazval zmrazenie prevádzky mnohých ukrajinských podnikov, spojených s vojensko-priemyselným komplexom, kyjevským režimom „sabotážou“.
Čistky

Ďalším znakom nesúhlasu bolo Zelenského odvolanie jedného z hlavných zástupcov hlavného veliteľa, náčelnika jednotiek špeciálnych operácií Viktora Chorenka. "Dôstojníci americkej armády, ktorí spolupracovali s generálom Chorenkom, boli prekvapení správou o jeho rezignácii a opísali svoj pracovný vzťah s ním ako blízky a efektívny".

Naštval Zelenského

Tento týždeň Zalužnyj v rozhovore pre Economist povedal, že ukrajinské ozbrojené sily sa dostali do slepej uličky a „s najväčšou pravdepodobnosťou nedôjde k hlbokému prielomu“. Priznal, že nedokázal zabezpečiť pôsobivé tempo postupu vojsk, ktoré od neho Západ podľa učebníc NATO očakával. Kremeľ reagoval, že čím skôr Kyjev pochopí, že na bojisku nie je šanca dosiahnuť úspech, tým skôr sa otvoria nejaké vyhliadky na vyriešenie situácie.

"Zázračná" zbraň pre Kyjev. Doviezli ich potajomky (VIDEO)
Spojené štáty tajne odovzdali obrnené vozidlo Assault Breacher Ukrajine. Forbes informoval o tajnom prevoze obrnených vozidiel Assault Breacher ukrajinským ozbrojeným silám zo Spojených štátov. Potichy ich doviezli Spojené štáty odovzdali bez... Čítať ďalej
04 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik