Tibor Gašpar (SMER - SD) vs Branislav Vančo (PS) aj o Hamranovi! To najdôležitejšie z diskusie!
05 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová

Tibor Gašpar (SMER - SSD), poslanec NR SR bol hosťom vo víkendovej diskusnej relácii v televízii TA3 V politike! Diskutoval s Branislavom Vančom (Progresívne Slovensko), poslanec NR SR. V rámci diskusnej relácii Tibor Gašpar dal zásadné vyhlásenie, Vančo, ktorý je konzultantom v oblasti inovatívneho právneho manažmentu oponoval ako len vedel a mohol. To najdôležitejšie z diskusie! 

Akcia na hranici

Gašpar sa vyjadril nielen k samotnej preventívnej akcii, ale aj ku kritike exministra vnútra Romana Mikulca. Podľa Gašpara poverený policajný prezident Polakovič po akcii informoval, že desiatky migrantov zostali na maďarskej strane a v tom čase sa nepokúšali prekročiť hranice.

Gašpar je presvedčený, že Roman Mikulec by mal byť v obraze a kritizoval, Mikulcovo správanie, ktorý výsledok hraničnej akcie zosmiešňoval. 

"Kritika od niekoho, kto riadil rezort, sa mi nezdá namieste," uviedol Gašpar a dodal, že akcia mala byť signálom pre prevádzačov a migrantov, že na Slovensku sa "nebude nikto špacírovať" a tranzit nemôže fungovať.

Poďla Vanča išlo iba o marketingovú akciu s nulovým efektom. A je podľa neho jasné, že sa nedá kontrolovať vnútroštátnu hranicu, ako to teraz už koaličné strany prezentovali pred voľbami. "Ak ideme s bubnom na zajace, dopredu to oznámime," reagoval Vančo, ktorému sa nepáči, že vláda niečo iné hovorí a niečo iné robí.

Gašpar mu oponoval, že zelenú hranicu s Maďarskom budeme chrániť podľa informácií o tom, ako migranti prekračujú hranicu a podľa toho sa budú podľa neho prijímať aj potrebné opatrenia.

Vančo z PS hovorí, že pred voľbami Hlas, Smer a SNS hovorili o "hermetickom" uzavretí hraníc, teda ochrane celej zelenej hranice. "To sa tak robiť nemá a nedá," doplnil konzultant v oblasti inovatívneho právneho manažmentu, ktorý nezabudol dodať ani to, že desať dní od začiatku novej vlády je trochu skoro hodnotiť opozičnú prácu do ktorej aj PS patrí. Týmito slovami reagoval na kritiku iniciatívy Mladí proti fašizmu, podľa ktorej trio PS, SaS a KDH reagovali na protimigračnú akciu na hranici s Maďarskom len statusmi.

Hamrana poslali do Popradu, podľa Gašpara bol Hamran politik a nie policajt

Gašpar sa zastal Matúša Šutaja Eštoka, ktorý poslal bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana tri dni pred civilom do Popradu.

Myslí si, že krok nového ministra vnútra bol správny a konal v súlade so zákonom. 

"Domnievam sa, že pán Hamran mal zrejme podpísané bývalým úradníckom ministrom vnútra, vtedy premiérom Ódorom, nejakú dohodu, že odíde k danému dátumu. Keby ju bol predložil, predpokladám, že minister by možno zvážil, akým spôsobom bude konať. Nemal ju k dispozícii, takže sa rozhodol, ako sa rozhodol," uviedol Tibor Gašpar v relácii TA3  V politike.

Opísal, že keď bol ešte v úrade on, zažil podobné postupy zo strany niektorých ministrov. Konkrétne spomenul Daniela Lipšica a Jaroslava Spišiaka. Hovorí, že vtedy sa o tom nepísalo v médiách. Tvrdí, že nie je zástancov takýchto postupov, pretože ich sám zažil. No v prípade Hamrana obhájil konanie ministra vnútra. "Svojou činnosťou preukázal, že to bol politik, nie policajný prezident," vyhlásil s tým, že Hamran porušil viaceré ustanovenia zákona o štátnej službe.

Vančo rešpektuje výmenu Hamrana na poste policajného prezidenta, no myslí si, že "čistky" nemusia prebiehať takýmto spôsobom. Hodnotí to ako hulvátstvo. Hamran totiž sám pred niekoľkými týždňami oznámil, že post opustí koncom októbra.

Myslí si, že odvolávania nemusia prebiehať takto, ak chceme zvyšovať politickú kultúru.

Odstavenie čurillovcov

Vančo uviedol, že  je presvedčený o tom, že v súvislosti s čurillovcami konal Šutaj Eštok nezákonne. Podľa neho porušil minimálne tri zákony a nerešpektoval právoplatné rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave.

Gašpar doplnil, že vo vzťahu k personálnym postupom v polícii existuje zákon.

Vančo zopakoval, že neexistujú materiálne dôvody na to, aby boli čurillovci postavení mimo služby. Myslí si, že Šutaj Eštok je dostatočne inteligentný na to, že hromadné porušenie zákona by nemohlo ujsť jeho pozornosti.

Gašpar hovorí, že nikto v súčasnosti nemôže spochybniť či sú, alebo nie sú právoplatne obvinení. 

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik