Minister vnútra Šutaj Eštok: Rád v parlamente poslancom za PS vysvetlím...
05 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) trvá na tom, že pri postavení niektorých policajných vyšetrovateľov mimo služby zákon neporušil. Práve naopak. Reagoval tak na iniciatívu PS, ktorého poslanci chcú v Národnej rade (NR) SR iniciovať jeho odvolávanie.

"Rád v parlamente poslancom za PS vysvetlím, že podľa zákona o štátnej službe policajtov som povinný postaviť mimo služby každého príslušníka polície, ktorý je dôvodne podozrivý z porušenia zákona. Ak teda niekto tento zákon porušil, boli to práve predchádzajúci ministri vnútra, pretože nekonali - to však 'progresívcom' vôbec neprekážalo," uviedol minister. Deklaroval, že pod jeho vedením sa v polícii bude zákon dodržiavať a platiť pre všetkých. Odmieta tolerovať privilégiá.

Poslanec za PS Michal Truban v diskusnej relácii TV Markíza Na telo avizoval iniciatívu hnutia na odvolávanie ministra. A to v súvislosti s postavením viacerých vyšetrovateľov mimo služby. Podľa PS porušil zákon, keďže vyšetrovatelia mali status chráneného oznamovateľa.

Minister vnútra rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Odvolal sa na zákon. Právny zástupca policajtov Peter Kubina označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik