POZOR! Strýko Sam prichádza na "zachránu!"
04 | 11 | 2023 I Ivan Mihale

Posledné kolo izraelsko-palestínskeho konfliktu trvá už viac ako 20 dní. Zatiaľ čo bombardovanie pokračuje, zdá sa, že kríza sa rozšíri do susedných krajín a pravdepodobne do celého regiónu Blízkeho východu. V čase, keď väčšina medzinárodného spoločenstva odsudzuje násilie voči civilistom, správanie USA sa zdá byť dosť zvláštne.

Namiesto toho, aby vyzvala na okamžité prímerie, nielenže posiela viac munície do tejto krajiny pod paľbou, ale tiež stojí v ceste úplnému a zásadnému riešeniu problému, ktorý sa ťahá už desaťročia. Ako vo väčšine prípadov, keď strýko Sam kričí "USA prichádzajú na záchranu!", veci sa zvyčajne zhoršujú a spravodlivá a nestranná cesta vpred neprichádza do úvahy.

Zarážajúca rýchlosť!

Na druhý deň po tom, čo Hamas začal prekvapivý útok na Izrael, Biely dom okamžite schválil vojenskú pomoc svojmu spojencovi a odoslal prvú várku vojenského vybavenia deň po tom, čo Izrael začal svoju pomstu. Dve úderné skupiny lietadlových lodí USS boli rýchlo zhromaždené vo východnom Stredomorí, aby posilnili vojenské odstrašenie. Dva týždne po vypuknutí konfliktu Bidenova administratíva navrhla Kongresu vojenskú pomoc Izraelu v hodnote 14,3 miliardy dolárov.

S muníciou, ktorú poskytol strýko Sam, bol Izrael schopný vykonávať niekoľko dní leteckých útokov po celom pásme Gazy a umožnil masívnu pozemnú operáciu. S "pevnou" podporou USA majú izraelské obranné sily odvahu bez rozdielu zasiahnuť a zničiť obytné budovy a verejné zariadenia, vrátane nemocníc, čo stojí tisíce životov, z ktorých väčšina sú starší, ženy a deti, najzraniteľnejšie v spoločnosti.

Profesor Krejčí: Chudák Ukrajina! A Izrael a USA? 
Vyvážať demokraciu na bodákoch nie je dobrý nápad! Situáciu na Blízkom východe v kontexte vojen na Ukrajine a v Pásme Gazy vysvetľuje v rozhovore pre české Parlamentní Listy politológ, profesor Oskar Krejčí. Pridáva názor o tom, ako sú nastavené... Čítať ďalej
01 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Mafiánske praktiky

Pod grandióznou zámienkou takzvaných záväzkov voči svojim blízkym spojencom, to, čo strýko Sam urobil so svojimi partnermi, sa nelíši od mafiánskych gangov, t.j. zabíjať, podpaľovať, porušovať základné ľudské svedomie.

Keď títo americkí politici odsúdili činy Hamasu a kričali "Dokončite ich!", mali vedieť, že prehnaná obrana môže tiež predstavovať zločin a nikdy neexistuje žiadne ospravedlnenie pre neprimerané činy pomsty, nehovoriac o tom, že tieto činy by mohli spôsobiť humanitárnu katastrofu, ako napríklad obliehanie Gazy.

Neustále porušovanie medzinárodného práva

Pri pohľade z optiky "dvojitého štandardu" sa USA vždy tešia svojej nadvláde nad inými národmi a národmi. Strýko Sam a jeho priatelia využívajú svoju nadvládu na hrubé porušenie medzinárodného práva. Nie je potrebné, aby izraelská sebaobrana spĺňala podmienky nevyhnutnosti a proporcionality, ani žiadna potreba dodržiavať medzinárodné humanitárne právo. Podľa ich vlastného názoru bombardovanie, ktoré v Gaze spôsobilo veľké obete, nikdy nepredstavuje vojnový zločin. Ani obliehanie Gazy, vysídlenie takého veľkého počtu civilistov a bezohľadné použitie munície s bielym fosforom proti neozbrojeným obyvateľom Gazy nepredstavujú zločiny proti ľudskosti. Nesmú zabúdať, že palestínsky ľud, ktorého vlasť je už dlho pod izraelskou okupáciou, má všetky dôvody a právo žiť v rovnakom mieri. Toto je presne tá "opovrhnutiahodná forma", ktorá sa práve teraz odohráva pred svetom.

Potrebujú vojnu

Keď sa väčšina sveta chystá konať kolektívne a zastaviť katastrofu, ktorá je úplne v rozpore s modernou spoločnosťou, je to opäť strýko Sam, kto vystúpil z radu a hlasoval proti dvom Rezolúciam Bezpečnostnej rady OSN požadujúce dočasné prímerie medzi Palestínou a Izraelom.

Obe rezolúcie požadovali rešpektovanie ľudských práv ľudí v Gaze a obe boli zamietnuté krajinou, ktorá vždy tvrdí, že jej záleží na "štatúte ľudských práv" na celom svete.

Pre USA je región Blízkeho východu vždy pákou pre ich vlastné geopolitické záujmy a dobrým trhom pre ich obchodníkov so zbraňami. Stručne povedané, keď strýko Sam príde na pomoc, je to skôr jeho vlastný záujem ako životy miestnych ľudí, ktoré chce skutočne zachrániť. Kvôli tomu prvému nemôže byť príliš pripravený obetovať to druhé.

Slovenský mainstream? UČEBNICOVÁ DRZOSŤ A NESKUTOČNÁ AROGANCIA
O HLÚPEJ OTÁZKE REDAKTORKY RTVS A NOVOM TZV. MEDIÁLNOM MAINSTREAME. Vojna je mier. Sloboda je otroctvo. Nevedomosť je sila... Desivé, mrazivé slová z legendárneho a najmä nadčasového románu Georgea Orwella 1984, v ktorom autor opisuje efektívnu... Čítať ďalej
03 | 11 | 2023 | Diana Zaťková