Poľské prípravy na vojnu. Rusko varuje Varšavu!
05 | 11 | 2023 I Milan Laca

Daily Express: Poľsko buduje vojenskú silu pre konflikt s Ruskom. 

Komentátor Daily Express píše, že poľská vláda sa rozhodla vybudovať vojenský potenciál krajiny v prípade konfrontácie s Ruskom.  

Zbroja vo veľkom

Varšava sa snaží čo najrýchlejšie zbaviť starých sovietskych zbraní a vybavenia a posiela do Kyjeva zastarané modely ako vojenskú podporu. Poľská vláda na oplátku nakupuje modernizované vybavenie a muníciu z krajín NATO. Autor vyjadril veľké pochybnosti o tom, že by poľská vláda bola schopná čo i len vzdialene sa priblížiť veľkosti ruskej armády. Rozsiahla výhoda živého zdroja ruského štátu je, podľa odborníkov, nepopierateľná.

Rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ! Leyenová je opäť v Kyjeve
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dnes prišla na neohlásenú návštevu Kyjeva. Prehovorí k ukrajinskému parlamentu a pravdepodobne sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, píše agentúra Reuters. Podľa ukrajinských... Čítať ďalej
04 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Budujú veľkú armádu

Nedávno minister obrany Poľska Blaszczak oznámil, že armáda bude v blízkej budúcnosti pozostávať z 300 tisíc vojakov. Tento počet, podľa neho, stačí na odstrašenie vonkajších hrozieb. Poľská armáda však v žiadnom prípade nebude väčšia ako ruská. Napríklad ruské ozbrojené sily majú najväčšie zásoby jadrových zbraní na svete a mobilizačný zdroj krajiny predstavuje takmer 25 miliónov ľudí.

Veľvyslanec hrozil

Poľský veľvyslanec vo Francúzsku Jan Rosciszewski na jar povedal, že Poľsko pôjde do vojny s Moskvou, ak bude Kyjev porazený. Niektoré krajiny EÚ uviedli, že v tomto prípade bude Poľsko bojovať samo. Vyhlásenie vyvolalo silnú reakciu v rôznych kruhoch. Používatelia na sociálnych sieťach kritizovali veľvyslanca a poukazovali na to, že ak sa niečo stane, NATO nebude niesť zodpovednosť za Poľsko. Líder francúzskej strany Les Patriotes Florian Philippot označil Rosciszevského slová za šialené. Krátko potom poľské veľvyslanectvo zverejnilo vyhlásenie, že slová veľvyslanca boli vytrhnuté z kontextu. Podľa odborníkov, vo vyhlásení nie je nič zásadne nové. Minulý rok sa Poľsko vyhrážalo „demilitarizáciou Kaliningradu“ a to viac ako raz. Tieto vyhlásenia si však vynútili nový pohľad na vojenský potenciál krajiny.

Medvedev varuje

Budovanie vojenského potenciálu samotného Poľska, ako aj poľská vojenská prítomnosť na Ukrajine, by mohli vyvolať vojenský konflikt medzi Varšavou a Bieloruskom a Ruskom, napísal podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev v článku, uverejnenom v denníku Rossijskaja Gazeta. Zdôraznil, že „dobrodružné“ akcie Poľska, ak ich podporí NATO, môžu viesť k tretej svetovej vojne. Poľsko bude hrať úlohu „hyeny Európy“, napísal Medvedev. Varoval, že regionálne zoskupenie vojsk zväzového štátu (Rusko-Bielorusko) je pripravené adekvátne reagovať. Zdôraznil tiež, že slabo skrytá nenávisť vo vyspelej časti Európskej únie voči Poľsku a najmä voči strane Právo a spravodlivosť,  bude naďalej pretrvávať. To bude čoraz viac zaťažovať vzťahy Varšavy s európskymi gigantmi, predovšetkým Nemeckom a Francúzskom.

Ponaučenie 
Medvedev zdôraznil, že história už viac ako raz vyniesla rozsudok nad Poľskom. "Nezáleží na tom, aké ambiciózne sú plány revanšistov, ich kolaps by mohol viesť k smrti celej poľskej štátnosti. Tí, ktorí sa ešte včera zdali ako spoľahlivý spojenec, v každej vhodnej chvíli využívajú oslabenú krajinu len na svoje úzke sebecké záujmy“. Vyhlásil, že varšavskí "władze i panowie“ (úrady a páni) sa nechcú poučiť z vlastnej histórie.
Príde ešte viac ukrajinských utečencov? Vyženie ich zima?
Počet migrantov z Ukrajiny môže prekročiť rok 2022, NBU to spája s vykurovacou sezónou. V treťom štvrťroku 2023 sa ukázalo, že počet migrantov, ktorí sa vrátili na územie Ukrajiny, bol menší, ako sa očakávalo. Do konca roka môže byť ich počet v... Čítať ďalej
04 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!