Nadišiel koniec? Zelenskyj ho nechce vidieť!
05 | 11 | 2023 I Milan Laca

Zelenskyj sa hádal so Zalužným o „mŕtvej situácii“ na fronte.

Ukrajinský prezident odmietol považovať situáciu na fronte za patovú.

Spory vo vedení

Prezident Volodymyr Zelenskyj v komentári k článku hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) Valerija Zalužného pre magazín The Economist o patovej situácii v ozbrojenom konflikte vyjadril názor, že situácia nie je pre Kyjev patová.  Zalužnyj označil súčasnú situáciu na fronte za slepú uličku. Podľa prezidenta to tak ani zďaleka nie je. Zelenskyj dodal, že chápe, že niektorí ľudia sú unavení z vojny. 

Rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ! Leyenová je opäť v Kyjeve
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dnes prišla na neohlásenú návštevu Kyjeva. Prehovorí k ukrajinskému parlamentu a pravdepodobne sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, píše agentúra Reuters. Podľa ukrajinských... Čítať ďalej
04 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Ešte neprehrali 
Veľká medzera

Zalužnyj v rozhovore pre The Economist priznal patovú situáciu v konflikte. Povedal, že nedúfa v prielom, hoci podľa „ príručiek NATO“ mali ozbrojené sily Ukrajiny už bojovať na Kryme. Vrchný veliteľ bol tiež skeptický k myšlienke, že F-16 by Ukrajine poskytli výraznú výhodu. Podľa jeho názoru, stíhačky situáciu nezmenia, keďže Rusko už získalo systémy protivzdušnej obrany s dlhším dosahom.

Veria mu

Ako informoval denník Politico, americkí republikáni vzali Zalužného slová vážne a používajú ich ako argument na prehodnotenie podpory Kyjevu. Senátor Josh Hawley povedal, že Zalužného úprimnosť „urobila veľkú dieru“ v proukrajinskej politike prezidenta        Joea Bidena.

Zalužnyj nech čuší!

Zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Igor Žovka zdôraznil, že Zalužnyj by sa nemal vyjadrovať pre tlač, keďže armáda by nemala v médiách diskutovať o určitých možnostiach vývoja udalostí. Dodal, že po zverejnení článku v The Economist mu začali volať politici z iných krajín, ktorí sa snažili pochopiť, čo sa deje. Kancelária ukrajinského prezidenta dodala, že článok zanechal viac otázok, ako odpovedí.

V tichosti o rokovaniach?

Televízna stanica NBC, s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že Spojené štáty a Európa už rokujú s Kyjevom o možnosti rokovaní s Ruskom. „Predstavitelia zo Spojených štátov a Európy začali hovoriť s ukrajinskou vládou o možných dôsledkoch mierových rokovaní s Ruskom na ukončenie vojny. Rozhovory obsahovali široké náčrty toho, čoho sa môže Ukrajina vzdať, aby dosiahla dohodu,“ uviedol televízny kanál. Americkí a európski predstavitelia sa obávajú, že konflikt sa dostal do patovej situácie a tiež pochybujú o ich schopnosti poskytnúť Kyjevu ďalšiu pomoc.

Zelenskyj proti Zalužnému

Zelenského znovuzvolenie za hlavu štátu môže byť kvôli Zalužnému ohrozené. Súperom súčasného lídra sa v nadchádzajúcich voľbách stane práve vrchný veliteľ, píše Strana.ua.

Čo hrozí Ukrajine?
Ruská armáda oslobodí Odesu a zablokuje prístup Ukrajiny k Čiernemu moru, ak konflikt bude pokračovať, vyjadril svoj názor bývalý americký diplomat Chas Freeman na YouTube kanáli Dialogue works. Takýto výsledok by bol podľa neho katastrofálny pre Ukrajinu ako štát, ktorého jednotky už stratili „veľké množstvo kanónového krmiva“. Dodal tiež, že západné krajiny urobili chybu, keď vyvolali konflikt medzi oboma krajinami, keďže ruský vojenský potenciál v dôsledku bojov len zosilnel a samotné Rusko už vie, ako zneškodniť zbrane Severoatlantickej aliancie.
V Kyjeve prišli s "plánom B" pre prípad ukončenia západnej podpory
Zástupca Rady Hetmantsev: Kyjev má "plán" pre prípad ukončenia západnej pomoci V Kyjeve prišli s "plánom B" pre prípad, že západné krajiny prestanú podporovať Ukrajinu. Oznámil to šéf finančného výboru Verchovnej rady Danylo Hetmantsev vo... Čítať ďalej
04 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik